Η ημέρα του “Πατριάρχη”

Η ημέρα του "Πατριάρχη"

Στις 15 Οκτωβρίου του 1980 ο Απόστολος Νικολαΐδης άφηνε την τελευταία του πνοή κάνοντας πιο φτωχό τον Παναθηναϊκό. Το Newspao.gr θυμάται τον “Πατριάρχη” του Τριφυλλιού.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ως ο κορυφαίος σύλλογος της χώρας, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε και φιλοξενεί στις τάξεις του κορυφαίους ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες…

Ένας από αυτούς, ίσως ο σπουδαιότερος όλων στο χώρο του ποδοσφαίρου, ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης. Ο “Πατριάρχης” του Παναθηναϊκού, όπως πολύ εύστοχα του αποδόθηκε ο τίτλος. Υπηρέτησε το Τριφύλλι από όλα τα πόστα, αλλά η μεγαλύτερη συνεισφορά του ήταν από τις διοικητικές θέσεις.

Ακόμα και όταν δεν κατείχε την προεδρία, επί της ουσίας αυτό διεύθυνε το πράσινο υπερωκεάνιο… Αυτός έπαιρνε τις κρίσιμες αποφάσεις και σε αυτόν κατέφευγαν όλοι για συμβουλές…

Δυστυχώς, στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο Απόστολος Νικολαΐδης νικήθηκε από τον μοναδικό ανίκητο αντίπαλο… Τον χρόνο… Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, ο “Πατριάρχης” του Παναθηναϊκού άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο λόγια για τη ζωή του

Ο Απόστολος Νικολαΐδης αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του Παναθηναϊκού.

Υπήρξε αθλητής του Συλλόγου, αλλά και διοικητικό στέλεχος του Τριφυλλιού έως και το καλοκαίρι του 1979. Ήταν ένας χαρισματικός και πολυσύνθετος αθλητής. Εκτός από το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε με το μπάσκετ και το βόλεϊ, ενώ ήταν επί σειρά ετών Πρωταθλητής του στίβου στο δέκαθλο, τη σφαιροβολίας, στη δισκοβολία, στο επί κοντώ και το ύψος.

Σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μέσους και αμυντικούς της εποχής του. Οι αστείρευτες δυνάμεις του τον έκαναν να ξεχωρίζει και να αποσπά κολακευτικά σχόλια από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Το 1928 ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα και έκτοτε κατείχε θέση στα διοικητικά του Συλλόγου.

Πολυ-αθλητής!

Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1896 στη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κωνσταντινούπολη

Εκεί φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στη Γερμανία. Στα αξιοσημείωτα της προσωπικότητας του, ήταν το γεγονός πως ομιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες. Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό έγινε το 1914.

Τότε γνώρισε τον Γιώργο Καλαφάτη και η κοινή τους αγάπη για τον αθλητισμό ήταν εκείνη που τον έκανε μέλος του Συλλόγου.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης ως διοικητικός παράγοντας

Από τον 1928 μέχρι και το καλοκαίρι του 1979 ο “Πατριάρχης” υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό από πολλές θέσεις.

Αποτέλεσε επί σειρά ετών των Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, ενώ συνέβαλε στην ενεργοποίηση του Παναθηναϊκού σε πολλά σπορ. Επί των ημερών του έφτασε ο Παναθηναϊκός να συντηρεί 20 τμήματα και όλα να κάνουν Πρωταθλητισμό. Παράλληλα, είχε αναλάβει τις τύχες του Συλλόγου για μια πενταετία 1974-79.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τα διοικητικά του Τριφυλλιού είχε ολοκληρώσει την μεταβίβαση της νεοσύστατης ΠΑΕ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το τελευταίο αντίο και η υπόσχεση

Πριν από 34 χρόνια η Παναθηναϊκή οικογένεια έχασε τον δικό της Πατριάρχη.

Στο τελευταίο αντίο το παρών έδωσαν πλήθος φιλάθλων και αθλητών του Συλλόγου, ενώ τη σωρό του σκέπαζε μια σημαία της μεγάλης του αγάπης, του Παναθηναϊκού. “Εμείς οι αθλητές του Παναθηναϊκού, οι φίλαθλοί και οι στενοί σου συνεργάτες σου ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη γραμμή που εσύ χάραξες και δεν θα δεχτούμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε οι διάδοχοί μας ο Παναθηναϊκός σου να πάψει να είναι εκείνος που οραματίστηκες”ήταν ο όρκος όλων όσων έδωσαν το παρών.

“Και οι γίγαντες πέφτουν. Και οι Διογένηδες λυγίζουν. Και οι λεβέντες κι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πεθαίνουν. Έφυγε ο μέγιστος του ελληνικού αθλητισμού, Απόστολος Νικολαΐδης. Η μεγαλύτερη φυσιογνωμία αθλητού και αθλητικού παράγοντα δεν υπάρχει πια”,έγραφε η “Αθλητική Ηχώ”…

Ο Παναθηναϊκός ως φόρο τιμής έπειτα από τον θάνατό του μετονόμασε το γήπεδο της Λεωφόρου σε “Απόστολος Νικολαΐδης”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πράσινα Νέα

Exit mobile version