Σπάνε την... κατάρα!

Σπάνε την... κατάρα!

Το καλοκαίρι του 2004, μετά την κατάκτηση του νταμπλ, ο Κριστόφ Βαζέχα σε ηλικία 39 ετών κρέμασε τα παπούτσια του. Αρκετά χρόνια νωρίτερα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βρει τον… διάδοχό του. Άλλοτε με επιτυχία (Κωνσταντίνου, Λυμπερόπουλος, Βλάοβιτς, Ολισαντέμπε, Παπαδόπουλος) και άλλοτε με αποτυχία (Βίλα, Νασιόπουλος, Νιρέν Ντεμπά).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ωστόσο στα χρόνια που ακολούθησαν από το «αντίο» του «Χρηστάρα» μια περίεργη… κατάρα συνόδευε τους επιθετικούς του «τριφυλλιού». Τουλάχιστον μέχρι φέτος!


Σχεδόν όλοι (υπάρχει ΜΙΑ εξαίρεση) ΔΕΝ ανανέωσαν το συμβόλαιό τους! Άλλοι δεν κλήθηκαν ποτέ και άλλοι (κλήθηκαν) αλλά δεν δέχτηκαν.

Το αρνητικό σερί, έσπασε φέτος ο Νίκος Καρέλης, και ακολουθεί ο Μάρκους Μπερκ!

Ας θυμηθούμε ποιοι επιθετικοί δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν ν’ ανανεώσουν το συμβόλαιό τους με τον Παναθηναϊκό.

2004-05: Μπικόφσκι και Γκέκας


Το καλοκαίρι του 2004, ο Πολωνός Ματσέι Μπικόφσκι από τον ΟΦΗ κλήθηκε να καλύψει το κενό του Βαζέχα στην επίθεση με παταγώδη αποτυχία. Έτσι έφυγε έναν χρόνο αργότερα…

Τον Ιανουάριο του 2005 ο Φάνης Γκέκας (από την Καλλιθέα) ντύνεται στα «πράσινα» και εξελίσσεται σ’ έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς. Ωστόσο 2 χρόνια αργότερα (2006) αποχωρεί (αρχικά ως δανεικός στη Μπόχουμ και εν συνεχεία ως ελεύθερος), μετά την καραμπόλα που δημιουργείται με τη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη!

2005-06: Τόργκελε, Μάντζιος


Ο Ούγγρος Σάντορ Τόργκελε έρχεται το καλοκαίρι του 2005 από την Κρίσταλ Πάλας ως θωρηκτό. Αποδεικνύεται παλτό από τα λίγα! Έναν χρόνο αργότερα μας αποχαιρετάει… ως αντάλλαγμα για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, παρέα με τους Τσίγκα και Χαραλαμπίδη!

Αντιθέτως «πράσινος» για μια 5ετία ντύθηκε ο Βαγγέλης Μάντζιος. Εν τέλει έμεινε 4,5 χρόνια, με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αλλά και ενδιάμεσους δανεισμούς σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μαρίτιμο και ΟΦΗ

2006-07: Σαλπιγγίδης, Τσίγκας


Μακράν ο πολυτιμότερος επιθετικός στην μετά Βαζέχα εποχή. Τέσσερα γεμάτα χρόνια. Του προτάθηκε νέο συμβόλαιο επί πολυμετοχικότητας, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Το ίδιο καλοκαίρι ήρθε και ο Θανάσης Τσίγκας από την Καλλιθέα, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ! Για να έρθει ο «Σάλπι» Ακολούθησαν δανεισμοί σε Ατρόμητο και Λάρισα…

2007-08: Ντόι, Πετρόπουλος, Πόστιγκα, Μανούτσο


Ο Νταμέ Ντόι αποκτήθηκε ως μέσος, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε σέντερ φορ! Με εκλάμψεις στην απόδοσή του, έμεινε μόλις έναν χρόνο, πριν δοθεί δανεικός (με εντολή Τεν Κάτε) στον ΟΦΗ. Εν τέλει οι Κρητικοί τον πούλησαν στην ΑΒ Κοπεγχάγης και η καριέρα του απογειώθηκε!

Τον Ιανουάριο αποκτήθηκαν ο Αντώνης Πετρόπουλος από το Αιγάλεω, ενώ ο Παναθηναϊκός δανείστηκε τους Έλντερ Πόστιγκα και Μανούτσο από την Πόρτο και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

Ο Πετρόπουλος έγινε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ επιθετικός στην μετά Βαζέχα εποχή που ανανέωσε το συμβόλαιό του, καθώς το πρώτο συμβόλαιο ολοκληρώνονταν τον Δεκέμβριο του 2012. Τελικά έμεινε για έναν ακόμη χρόνο, πριν μείνει ελέυθερος και πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ.

Ο Πόστιγκα χωρίς να λάμψει, βοήθησε στο εξάμηνο που ήρθε στον Παναθηναϊκό, αλλά τον πήρε η μπάλα των πολλών αλλαγών του καλοκαιριού.

Ο Μανούτσο δεν έδειξε τίποτα, αλλά φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό έκανε μια καλή καριέρα σε Χαλ, Ρεάλ Βαγιαδολίδ, Μπούρσασπορ, Μανίσασπορ, Βαγεκάνο…

2008-09: Ροντρίγκο Σόουζα, Ρουκάβινα


Ο Ροντρίγκο Σόουζα, μαζί με τον Μελίσση, ήταν οι δύο μεγαλύτερες γκάφες της πολυμετοχικότητας. 
Ο Βραζιλιάνος αποκτήθηκε με 3 εκατ. ευρώ από τη Φλαμένγκο. Το μόνο καλό είναι ότι πουλήθηκε στην Κορίνθιανς με 2,2 εκατ. ευρώ και υπήρξε ένα σημαντικό «σκόντο» στη χασούρα.

Ο φέρελπις Κροάτης Άντε Ρουκάβινα έμεινε για 2 χρόνια, αλλά δεν δικαιολόγησε ποτέ τα καλά λόγια που είχαν ειπωθεί γι’ αυτόν στο ξεκίνημα της καριέρας του (Χάιντουκ).

2009-10: Τζιμπρίλ Σισέ
Ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν ένα από τα πιο βαριά brand name που έφερε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια. Τον αναγέννησε και ο Γάλλος για δύο χρόνια ήταν σκόρερ, σταρ, αλλά και ένας ηγέτης για του «τριφύλλι».

Πουλήθηκε το 2011 στη Λάτσιο (ακόμη δεν ξέρουμε τα “πραγματικά” χρήματα της πώλησης) και εκ τότε άρχισε η πτώση της καριέρας του (ΚΠΡ, Αλ Γκαράφα, Κράσνονταρ, Μπαστιά).

Πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι το καλοκαίρι θα κρεμάσει τα παπούτσια του.

2010-11: –
Το καλοκαίρι του ’10 ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε κανέναν επιθετικό. Οι Γκοβού και Λουίς Γκαρσία ήταν περιφερειακοί επιθετικοί, χωρίς φυσικά να μακροημερεύσουν…

2011-12: Τοτσέ, Ρούντολφ

Ο άσημος Χοσέ Τοτσέ από την μικρούλα Καρταχένα δεν ήρθε με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά ήταν βασικός σχεδόν για 2,5 χρόνια! Τον Ιανουάριο του 2014 έφυγε για την Κορούνια. Το παράδοξο της ιστορίας Τοτσέ είναι το συμβόλαιό του (400.000 ευρώ) σε μία εποχή όπου η ΠΑΕ δεν είχε μαντήλι να κλάψει…

Εκείνο το καλοκαίρι αποκτήθηκε ως δανεικός από την Τζένοα και ο Ούγγρος Ρούντολφ Γκέργκελι. Πέρασε και δεν ακούμπησε, αφού μόνιμα ήταν τραυματίας!

2012-13: Φορναρόλι, Φιγκερόα

Το καλοκαίρι του 2012 ο Ζεσουάλδο Φερέιρα εισηγήθηκε την απόκτηση του Ουρουγουανού Μπρούνο Φορναρόλι. Μάλιστα ήταν βέβαιος ότι ο Παναθηναϊκός θα τον μοσχοπουλούσε και έτσι υπέγραψε 4ετες συμβόλαιο. Έναν χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να του σπάσει το συμβόλαιο…

Τον Ιανουάριο, στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Αργεντινό Λουτσιάνο Φιγκερόα από την Εμελεκ. Σχεδόν δέκα μήνες αργότερα ο Παναθηναϊκός τον πούλησε στην μαλαισιανή Ζαχόρ. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε και έλαμψε…

2013-14: Μπεργκ, Καρέλης, Μπαλμπόα, Πέτριτς

Το καλοκαίρι του 2013 ο Παναθηναϊκός έκανε διάνα με την απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ αλλά και του Νίκου Καρέλη. Ο δεύτερος ήδη επέκτεινε το συμβόλαιό του, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τον Σουηδό.

Η επένδυση στον πιτσιρικά Άντριαν Μπαλμπόα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει… Πέρσι τον Ιανουάριο ήρθε και ο Κροάτης Μλάντεν Πέτριτς, ο οποίος ακόμη ψάχνει τα πατήματά του.
2014-15: Μπερίσα

Ο Σουηδός Βαλμίρ Μπερίσα ήταν το καλοκαιρινό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ως δανεικός από τη Ρόμα, αλλά δεν έχει πείσει ότι μπορεί να βοηθήσει…


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News