Απασφάλισε ο Γκριγκόνις: «Υπήρχαν πολλές υποψίες - Ο Γιαννακόπουλος τα έλεγε, ώρα δεν γελούν μαζί του!»

Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε στο BasketNews για το σκάνδαλο στο ελληνικό μπάσκετ, θυμήθηκε όσα έζησε στον Παναθηναϊκό και αναφέρθηκε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Γκριγκόνις: «Τσακώθηκα με τον γιατρό του Παναθηναϊκού - Οργανωμένο χάος»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα δήλωσε ο Μάριους Γκριγκόνις για την υπόθεση που ερευνάται στο ελληνικό μπάσκετ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού μίλησε ανοιχτά για τις υποψίες που υπήρχαν γύρω από τη διαιτησία, αλλά και για όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ο Λιθουανός παραχώρησε δηλώσεις στο BasketNews και στον δημοσιογράφο Πίγιους Σαπέτκα, στο Κάουνας, μετά τη νίκη της Ζαλγκίρις επί της Βιλερμπάν με 105-85, το βράδυ της Παρασκευής (23/10), για την έβδομη αγωνιστική της EuroLeague.

Έχοντας περάσει τέσσερα χρόνια στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Γκριγκόνις γνωρίζει καλά το περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, ήταν μέλος του Τριφυλλιού στην ιστορική σεζόν 2023-24, όταν οι «πράσινοι» κατέκτησαν τη EuroLeague και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Για να βλέπεις περισσότερο Παναθηναϊκό στα αποτελέσματα αναζήτησης
Πρόσθεσε Newspao.gr στο Google

Όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις υποψίες που υπήρχαν όσο αγωνιζόταν στην Ελλάδα, ο 32χρονος δεν δίστασε να αναφερθεί στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

«Υπήρχαν πολλές υποψίες. Και ο δικός μας πρόεδρος στον Παναθηναϊκό [Δημήτρης Γιαννακόπουλος] τα έλεγε συνέχεια, ενώ όλοι ήθελαν να τον παρουσιάζουν σαν να έλεγε ανοησίες. Τώρα όμως όλα έχουν βγει στη φόρα».

Ο Γκριγκόνις υποστήριξε ότι υπήρχαν παιχνίδια στα οποία οι συνθήκες δημιουργούσαν ερωτήματα, εξηγώντας παράλληλα ότι ένας αθλητής δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από όσα βλέπει στο παρκέ.

«Υπήρχαν σίγουρα δύο παιχνίδια, ίσως και περισσότερα από δύο, στα οποία δεν προσπαθούσαν πραγματικά να το κρύψουν. Αλλά και πάλι, όταν παίζεις, δεν μπορείς να το αποδείξεις. Σκέφτεσαι ότι ίσως απλώς είναι μία από εκείνες τις ημέρες».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θεωρεί σημαντικό να ερευνώνται τέτοιες υποθέσεις και να αποκαλύπτονται ενδεχόμενες παρανομίες.

«Αλλά είναι καλό που τέτοια πράγματα τελικά βγαίνουν στην επιφάνεια, γιατί ο αθλητισμός δεν είναι καθόλου αυτό. Και τέτοια πράγματα στον αθλητισμό, από το ποδόσφαιρο μέχρι το μπάσκετ, πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν και πρέπει να εντοπίζονται».

Ο πρώην «πράσινος» ρωτήθηκε αν οι υποψίες του αφορούσαν περισσότερο το ελληνικό πρωτάθλημα ή τη EuroLeague, με την απάντησή του να επικεντρώνεται στην Ελλάδα.

«Περισσότερο στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι, δεν μπορώ να παριστάνω τον ειδικό και να σας πω ακριβώς τι συνέβη.

Έχεις υποψίες, αλλά μετά έρχεται εκείνη η ημέρα, περνάει και το ξεχνάς. Όμως αυτές οι συζητήσεις υπάρχουν πάντα και πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν».

Παράλληλα, ο Γκριγκόνις υποστήριξε ότι το επίπεδο της διαιτησίας στη EuroLeague είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τις εγχώριες διοργανώσεις.

«Οι καλύτεροι διαιτητές πρέπει να βρίσκονται στη EuroLeague, όπως ακριβώς και οι καλύτεροι παίκτες. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει διαφορά. Είναι σαν να πηγαίνεις να παίξεις στη δεύτερη κατηγορία της Λιθουανίας και μετά να έρχεσαι στη EuroLeague. Είναι διαφορετικά. Πιστεύω ότι η EuroLeague έχει τους καλύτερους διαιτητές».

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και στις δημόσιες τοποθετήσεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τη διαιτησία, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον χαρακτηρισμό «μαφία της EuroLeague».

«Δεν θέλω να πω κάτι υπερβολικά δραματικό. Εκείνος το παρουσίαζε με τον δικό του τρόπο, αλλά δεν νομίζω ότι γελούν πολλοί μαζί του τώρα. Εκείνος είναι που γελάει πλέον.

Όπως είπα, μπορεί να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω αποδείξεις».

Η συζήτηση έφτασε και στη Βάσω Τσαρούχα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορούνται στην υπόθεση και έχει τεθεί σε αναστολή από τη EuroLeague μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.

Ο Γκριγκόνις είχε συναντήσει τη συγκεκριμένη διαιτήτρια σε δύο τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό, το 2023 και το 2024.

Όταν ρωτήθηκε εάν είχε αντιληφθεί κάποια ύποπτη συμπεριφορά από την Τσαρούχα, δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη κατηγορία. Αντίθετα, αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατούσε στους τελικούς.

«Σε εκείνους τους τελικούς υπήρχε πάντα πολύ μεγάλο χάος στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς μάλιστα διακόπηκε και μετά ξεκινήσαμε ξανά».

Ο Λιθουανός είχε ζήσει τόσο την απώλεια του πρωταθλήματος το 2023 όσο και την ανατροπή του 2024, όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από το 0-2 στη σειρά με τον Ολυμπιακό και κατέκτησε τον τίτλο με 3-2.

Προς το τέλος της συζήτησης, ο Γκριγκόνις αναφέρθηκε και στα αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί κατά τις αστυνομικές έρευνες, επιμένοντας ότι οι υποψίες δεν αρκούν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

«Αλλά και πάλι, όσον αφορά τις αποδείξεις, τι βρήκαν εκτός από τα χρήματα;».

Όταν ενημερώθηκε για τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα υπόλοιπα κατασχεθέντα αντικείμενα, πρόσθεσε:

«Και βρήκαν και κάτι άλλο. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες».

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στις κόκκινες φανέλες ομάδας που περιλαμβάνονταν στα ευρήματα της Αστυνομίας. Το BasketNews περιγράφει ότι ο Γκριγκόνις γέλασε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί πιθανή σύνδεση με τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να διατυπώσει συγκεκριμένη κατηγορία.

«Δεν ξέρω. Δεν ξέρω…», απάντησε χαμογελώντας.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr