Άσχημα νέα για το γήπεδο στη Λεωφόρο!

Άσχημα νέα για το γήπεδο στη Λεωφόρο!

Οι ελπίδες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για την έναρξη των έργων ανάπλασης στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μειώθηκαν στο ελάχιστο.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι χθεσινές εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, αφού το ΣΤ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Περιφέρειας Αττικής απέρριψε την αίτηση ανάκλησης που είχε καταθέσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά της Πράξης 381 του Ε’ Κλιμακίου (ΣΤ’ Διακοπών).

Πρακτικά πρόκειται για το δεύτερο μπλόκο του ελεγκτικού συνεδρίου σε διάστημα τριών μηνών, το οποίο ουσιαστικά κλείνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την κάνουλα για το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων ευρώ που είχε αποφασιστεί από τον προηγούμενο περιφερειάρχη, τον Γιάννη Σγουρό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του συνεδρίου, η χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του γηπέδου από πόρους της Περιφέρειας δεν είναι νόμιμη, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστοί οι ακριβείς λόγοι, αφού η απόφαση θα καθαρογραφεί τις επόμενες μέρες και θα βγει στη δημοσιότητα.

Υπάρχει, όμως, το σκεπτικό της Πράξης 381, το οποίο αποτέλεσε «οδηγό» για τους ανθρώπους του Ελεγκτικού, προκειμένου να πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση. Ποια είναι τα βασικά τους επιχειρήματα; Πρώτον, είναι τουλάχιστον αδιανόητο να δίνονται κονδύλια για ένα γήπεδο που έχει ζωή 2 χρόνια και 3 μήνες (σύμφωνα με τον νόμο Καλαφάτη).

Δεύτερον, σε περίοδο έντονης δημοσιονομικής κρίσης στερούνται από την Περιφέρεια σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν είτε για αναπτυξιακά έργα είτε για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που υφίστανται τις δυσμενέστερες συνέπειες της κρίσης.

Και αν τα παραπάνω επιχειρήματα αφορούν κυρίως το ηθικό μέρος του ζητήματος, τα παρακάτω θέματα έχουν να κάνουν με νόμους και άρθρα που φέρνουν τα πάνω κάτω:

1) Η αρμοδιότητα επιχορήγησης σε αθλητικά σωματεία (εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων) ανήκει πρώτα απ’ όλα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

2) Η κρατική αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες (άρθρο 102, παρ. 1), υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται και οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι (άρθρο 102, παρ. 5).

3) Οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης θα προέλθουν μέχρι του ποσού των 7.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Προς το παρόν, όμως, δεν έχει προβλεφθεί η μεταφορά στην Περιφέρεια των συγκεκριμένων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου. Δηλαδή, η Περιφέρεια δεν έχει το δικαίωμα να «κόβει» κονδύλια από τον προϋπολογισμό της. Είναι αρμοδιότητα της ΓΓΑ, η οποία πρέπει να μεταβιβάσει στην Περιφέρεια τα χρήματα που απαιτούνται.

Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, η γενική αιτιολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενδεχομένως να επηρεάσει και το γήπεδο που θέλει να κατασκευάσει η ΑΕΚ στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, αν και ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι να συζητηθεί το θέμα της «Αγια-Σοφιάς».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πλέον, έχει δικαίωμα σε 15 μέρες από την πρώτη μέρα παραλαβής της απόφασης να καταθέσει αίτηση αναθεώρησης που θα εκδικαστεί από τη Μείζονα Επταμελή Σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε περίπτωση που οι «πράσινοι» δεν καταφέρουν να δικαιωθούν και σε τρίτο βαθμό, τότε θα αναζητήσουν τους συγκεκριμένους πόρους από άλλες πηγές, όπως έχει αναφέρει κατά το παρελθόν και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Αλαφούζος.

Goalnews


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News