Το απίστευτο κατόρθωμα του Δ. Γιαννακόπουλου!

Το απίστευτο κατόρθωμα του Δ. Γιαννακόπουλου!

Τα τελευταία 20 χρόνια ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, γράφει στο ΟΑΚΑ (και ανά τα ευρωπαϊκά γήπεδα) ιστορία. Ιστορία όμως γράφτηκε για τους νταμπλούχους Ελλάδας και μερικά μέτρα μακριά από την φυσική τους έδρα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στις 5 Δεκεμβρίου η διοίκηση και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έφυγε από Γιαννακοπουλικά χέρια ενώ για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια είναι μια κερδοφόρα εταιρεία!

Υπολογίζονται πως η πράσινη ΚΑΕ θα σημειώσει κέρδη 1,3 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία 2014-17! Την πρώτη Παρασκευή του Δεκέμβρη λοιπόν, ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος έγινε ο πρώτος πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που δεν είναι μέλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Δεν είναι εξ αίματος, διότι στη συνείδηση όλης της φαμίλιας που διοικεί και έχει προσφέρει τόσα στον Παναθηναϊκό, ο Μάνος Παπαδόπουλος είναι «παιδί» του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου. 
Από το 1992 που ο ηγέτης της ΒΙΑΝΕΞ ανέλαβε τη διοίκηση του (μπασκετικού) Παναθηναϊκού το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ήταν στα χέρια του Παύλου Γιαννακόπουλου από τον οποίο πέρασε τον Ιουλίου του 2012 στην κατοχή του υιού του, Δημήτρη. 
Στην 20ετία που μεσολάβησε την προεδρία της ΚΑΕ είχε αναλάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αλλά και ο ανιψιός των «προέδρων», όπως αποκαλούσε ανέκαθεν η πιάτσα τους ηγέτες των «πράσινων», Κώστας Παναγούλιας ήταν πρόεδρος για μια περίοδο. Ποτέ δηλαδή οι μετοχές, το δικαίωμα υπογραφής, ούτε καν η προεδρία δεν είχαν περάσει σε άνθρωπο που δεν είχε αίμα Γιαννακοπουλικό. 
Συμβαίνει από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν ο Μάνος Παπαδόπουλος πέρασε τις πόρτες του κτιρίου στην Ανδρέα Παπανδρέου 37, που βρίσκεται μόλις 1.800 μέτρα από τα αποδυτήρια της κορυφαίας ομάδας του ελληνικού αθλητισμού την τελευταία 20ετία. Εκεί στεγάζεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε ο νέος ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για να δώσει όποιες εξηγήσεις θα ζητούσαν τα μέλη της ΕΕΑ για να εγκρίνουν τη μεταβίβαση των μετοχών από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος, Μάνο Παπαδόπουλο. 
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γρήγορα και χωρίς προβλήματα για τον Παναθηναϊκό. Πολύ πιο γρήγορα από την αντίστοιχη που έγινε πριν από 2,5 χρόνια, όταν το πακέτο των μετοχών μεταβιβάστηκε από τον Παύλο στον διάδοχο του. Τότε η έγκριση είχε καθυστερήσει ένα μήνα γιατί η ΕΕΑ (στις 26/6/2012) εκτίμησε ότι η φορολογική δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν εξασφάλιζε οικονομικά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας (ΚΑΕ Παναθηναϊκός). Ένα μήνα αργότερα (26/7/2012) ο Γιαννακόπουλος προσκόμισε έγγραφο που αποδείκνυε τη δωρεά από τον πατέρα του ενός σημαντικού ποσού μερικά χρόνια νωρίτερα, το οποίο ποσό το μετακυλούσε κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση του. Τώρα η ΕΕΑ ενέκρινε τη μεταβίβαση σε μια συνεδρίαση. 
Η διαφορά δεν είναι στο οτι η φορολογική δήλωση του νέου ιδιοκτήτη παρουσίαζε αυτή τη φορά μεγαλύτερα έσοδα, αλλά στο ότι ο Παναθηναϊκός είναι πλέον κερδοφόρα επιχείρηση. Έπειτα από δύο χρόνια διοίκησης από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης μάζεψε σε σημαντικό ποσοστό τα έξοδα του, αύξησε τα έσοδα και παρουσιάζει κέρδη. 
Αυτό αλλάζει πολλαπλά το status του ΠΑΟ στην αγορά, καθώς θυμίζουμε ότι όταν το 2012 ο Γιαννακόπουλος αναζήτησε στην Αμερική λύση για την μεταβίβαση των μετοχών, επιδιώκοντας ουσιαστικά να βρει αγοραστή, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον. Πως να συνέβαινε το αντίθετο άλλωστε όταν οι νταμπλούχοι τότε είχαν μεγάλο έλλειμμα σε κάθε οικονομικό έτος. Με τις κινήσεις που έγιναν η «τρύπα», από την οποία αιμορραγούσε ο Παναθηναϊκός και κατά βάση η οικογένεια Γιαννακόπουλου, έκλεισε και πλέον σημειώνονται κέρδη. 
Για την φετινή σεζόν (2014-15) σύμφωνα με το business plan που κατέθεσε ο Μάνος Παπαδόπουλος στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα μπουν στα ταμεία της ΚΑΕ 400.000. Συγκεκριμένα τα έξοδα για φέτος θα είναι 10.000.000 και τα έσοδα ακριβώς 10.400.000. Την επόμενη σεζόν θα ξοδευτούν 10.420.000 και θα σημειωθούν έσοδα 10.950.000 και την τρίτη σεζόν (2016-17) τα έξοδα θα ανέβουν στα 10.840.000 με τις εισροές να ανέρχονται στα 11.230.000 ευρώ! Συνολικό κέρδος για την τριετία 2014-17: 1.320.000 ευρώ! 
Στο μέλος της Επιτροπής που σύμφωνα με πληροφορίες από την Γραμματεία Αθλητισμού μειοψήφησε σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση είναι εικονική, ο Μάνος Παπαδόπουλος για τον οποίο άπαντες τονίζουν πως ήταν ευγενικός, σοβαρός και μετρημένος, τόνισε πως η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στην ομάδα και θα βοηθήσει με μεγάλες χορηγίες, ενώ επεσήμανε πως το μπάτζετ έχει μειωθεί και όλοι οι ξένοι παίκτες έχουν μικρά κασέ. 
Έτσι, με μια μόνο ψήφο κατά, ο Παναθηναϊκός πέρασε στα χέρια του Μάνου Παπαδόπουλου που είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ επίσης επισημοποιήθηκε πως ύστερα από μια 20ετία η εταιρεία μπορεί να έχει κέρδη.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: SportsDNA

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News