Πώς χάλασαν τρεις σπουδαίες μεταγραφές για τον Παναθηναϊκό (pics)
To Newspao.gr ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος και θυμάται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεγάλων ποδοσφαιριστών που ενώ βρέθηκαν μια “ανάσα” από το να φορέσουν τη φανέλα με το “τριφύλλι” τελικά η μεταγραφή τους δεν ολοκληρώθηκε. Ο λόγος για τους Γκεόργκι Χάτζι, Χρίστο Στόιτσκοφ και Πρέντραγκ Μιγιατόβιτς.
Γκεόργκι Χάτζι
“Κουβαλούσε” τα προσωνύμια “Μαραντόνα των Καρπαθίων”, “βασιλιάς” και “στρατηγός”. Ήταν ένας από τους καλύτερους επιτελικούς μέσους της Ευρώπης μεταξύ 1980 – 1990, ενώ αποτελεί και τον σπουδαιότερο Ρουμάνο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε Φαρούλ Κονστάντα, Σπορτούλ Στουπεντέσκ, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπρέσια, Μπαρτσελόνα και Γαλατάσαράι.
Κι όμως όλα θα μπορούσαν να είχαν “γραφτεί” διαφορετικά στην ιστορία του μεγάλου Ρουμάνου άσου, αν στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε καταφέρει να τον φέρει στην Αθήνα. Οι προσπάθειες που κατέβαλε ήταν μεγάλες, με τον παίκτη να φτάνει μια “ανάσα” από το “τριφύλλι” και τον αθλητικό Τύπο της εποχής να θεωρεί “κλεισμένη” την μεταγραφή. Τα χρήματα μάλιστα που προσέφεραν οι “πράσινοι” στην Στεάουα Βουκουρεστίου ήταν μυθικά, καθώς σύμφωνα με διάφορα σημοσιεύματα, ξεκινούσαν από τα 2.000.000 ευρώ και έφταναν τα 6.500.000.
Ο Χάτζι είχε συμφωνήσει σε όλα με την ομάδα του Παναθηναϊκού, όμως τελικά το παλαιό καθεστώς της Ρουμανίας (δικτατορία Τσαουσέσκου), δεν του επέτρεψε ποτέ να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε μέχρι και να ελληνοποιήσει τον Χάτζι λόγω της καταγωγής της μητέρας του, ωστόσο όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, με τον Ρουμάνο να παίρνει τελικά μεταγραφή το 1990 στην Ρεάλ έναντι περίπου 3.500.000 ευρώ.
Χρίστο Στόιτσκοφ
Λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα όσο λίγοι, αποκτώντας μάλιστα και το παρατσούκλι “Πιστολέρο”, εξαιτίας των σπουδαίων επιδόσεών του στο σκοράρισμα. Αποτελεί τον κορυφαίο Βούλγαρο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, εντώ στην 5ετία του στην Βαρκελώνη (1990-95) σημείωσε 76 γκολ σε 151 ματς, παίρνοντας και το βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή το 1994.
Λίγα χρόνια νωρίτερα όμως, ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να κάνει το “κόλπο γκρόσο”. Πιο συγκεκριμένα, ήταν την περίοδο 1987-88, όταν ο Στόιτσκοφ αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας με την οποία πραγματοποιούσε εκπληκτικές εμφανίσεις. Οι “πράσινοι” που τον είχαν βάλει από νωρίς στο μάτι, κατέθεσαν πρόταση στην βουλγαρική ομάδα. Το τότε κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας όμως και πάλι έπαιξε ρόλο στην μη ολοκλήρωση της μεταγραφής.
Ένας στρατηγός αρνήθηκε να συναινέσει στο να φύγει ο παίκτης από τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ότι δεν κατάφερε όμως το 1988, το πέτυχε το 1990 με τον Στόιτσκοφ να μετακομίζει στη Βαρκελώνη και να γράφει ιστορία. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, “κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί αν τελικά κατάφερνε να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό”.
Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς
Ο θρυλικός “Πέντα” έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του την τριετία πουα αγωνίστηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης (1996-99). Εκεί συμπλήρωσε το φοβερό δίδυμο των Σούκερ και Ραούλ, φτάνοντας στην κατάκτηση του Champions League το 1998. Στον αξέχαστο τελικό κόντρα στην Γιουβέντους πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 66ο λεπτό, χαρίζοντας στους “μερένγκες” το τρόπαιο μετά από 32 χρόνια.
Το 1997 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Γιουγκοσλάβος αθλητής, ενώ την ίδια χρονιά τερμάτισε στην 2η θέση της ψηφοφορίας για την “Χρυσή Μπάλα”, πίσω από τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο και μπροστά από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Η καριέρα του σπουδαίου αυτού επιθετικού θα μπορούσε να πάρει τελείως διαφορετική πορεία, εάν τη σεζόν 1992-93 και πριν μετακομίσει στη Βαλένθια, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να τον κάνει δικό του.
Ο τότε προπονητής των “πρασίνων”, Ίβιτσα Όσιμ είχε ξεχωρίσει τον νεαρό Μιγιάτοβιτς που αγωνιζόταν στην Παρτιζάν και σκόραρε ακατάπαυστα. Ωστόσο, τα λεφτά που ζήταγε ο σερβικός σύλλογος και το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων για τον παίκτη, δυσκόλεψαν πολύ την μεταγραφή του. Τελικά, στο τέλος της ίδιας χρονιάς κατέληξε στη Βαλένθια για έναντι περίπου 11.000.000 ευρώ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Πηγή: Contra
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Πρωτοσέλιδα 11/1: 12 εκατ. ευρώ χωρίς ΝΒΑ out σε Ναν!
- Γιαννακόπουλος: «Σιωπή πριν από την καταιγίδα» (pic)
- Παναθηναϊκός μεταγραφές: Ο φορ που χάθηκε και οι άλλες θέσεις
- «Ο Μίσιτς δεν πιστεύω ότι θα έρθει στον Παναθηναϊκό. Μου θυμίζει περίπτωση Χεζόνια»
- Παπαθεοδώρου: Τα σενάρια με Ναν - Όλα τα δεδομένα για το NBA out