Η αποκάλυψη Κοντονή για τον παρατηρητή του ΟΦΗ-Παναθηναϊκός
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ήταν καλεσμένος στην βραδινή εκπομπή της Nova και μίλησε για όλα τα θέματα. Για την συνάντηση με την ΟΥΕΦΑ, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για τις συζητήσεις με Αλαφούζο – Μαρινάκη, αλλά και για την έκθεση του παρατηρητή από το ματς ΟΦΗ – Παναθηναϊκός που τον… εξόργισε!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Ώρα των Πρωταθλητών», τόνισε πως έλαβε δύο εκθέσεις παρατηρητών για το παιχνίδι ΟΦΗ – Παναθηναϊκού, η μία ήταν εξαιρετική η άλλη ήταν εκτός πραγματικότητας και για αυτό ζήτησε αμέσως αυτός ο παρατηρητής να απολογηθεί…
Αναλυτικά:
“Θέλω να πω ότι θεωρώ ότι στη βάση της η συζήτηση ήταν εποικοδομητική γιατί τοποθετήθηκαν και τα τέσσερα μέρη σε ουσιαστικά ζητήματα του νομοσχεδίου αν και η ημερήσια διάταξη δεν ήταν για το νομοσχέδιο. Διευκρινίσαμε ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει αυτόνομες καταστάσεις. Άλλο η αυτονομία, άλλο η αυτοδιοίκηση.
Ο αθλητισμός ελέγχεται και προστατεύεται και εποπτεύεται από το κράτος. Άρα το κράτος θα παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού και σε θέματα ομοσπονδιών. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτοδιοίκητο σε πολλούς οργανισμούς όπως οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια κ.α.
Το κράτος νομοθετεί. Θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν πως η Βουλή και η Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει την κοινωνία και την κοινωνική ειρήνη.
Εμένα μου έκανε εντύπωση πως σε έναν τομέα το Κράτος απείχε. Θεωρώ ότι όπου βλέπουμε παθογένειες υπάρχει μία κατάσταση διαπλοκής, οι οποίοι απαιτούν να μην ελέγχονται. Το έχω ξαναπεί ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση και δεν πίστευα πως το Κράτος που επιβάλλει τα πρόστιμα δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.
Όσον αφορά τα ζητήματα που διαλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση οι απόψεις της Κυβέρνησης είναι αυτές που είναι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι περιμένουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Δεν θεωρώ ότι οι διατάξεις θίγουν το αυτοδιοίκητο, έχουμε πράγματα στο μυαλό μας. Δεν έχουμε συμφωνίες αλλά μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και ισονομίας. Πρέπει να θεσπιστεί και νομοθετικά, πρέπει να δούμε πως θα διευρύνονται τα σώματα των εκλεκτόρων και πως θα λειτουργήσουν οι νέες διοικήσεις με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Κάθε αντιπολίτευση στα όργανα διοίκησης παίζει και ένα ρόλο ελέγχου, εμείς θέλουμε να υπάρχει έλεγχος και από τα ίδια τα μέλη της Ομοσπονδίας.
Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε. Δεν διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αλλά θέλουμε να το συζητήσουμε. Η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό. Γυρνώντας από τη Γενεύη ξεκινάμε έναν μαραθώνιο συζητήσεων, θα μιλήσουμε και με την ΕΠΟ, σας λέω δε ότι σχετικά με τη διάταξη που μπαίνει σε νόμο ότι τα πειθαρχικά όργανα θα αποτελούνται από δικαστές. Σε αυτά τα ζητήματα υπήρχε μία καταρχήν συμφωνία και πήραμε την πρωτοβουλία και νομοθετήσαμε. Εάν υπάρξει κάποια διαφωνία θα την ακούσουμε.
Εγώ λέω να αποφασίσουμε όλοι για το καλό του Ελληνικού αθλητισμού και το πώς θα κάνουμε το ποδόσφαιρο αξιόπιστο στους Έλληνες φιλάθλους. Να μην συζητάμε για ένα ανθρώπινο λάθος και το εντάσσουμε σε ένα επίπεδο δόλου. Εμείς αυτά τα μέτρα που έχουμε κατά νου νομίζουμε ότι βοηθούν και στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία και μπορούν να πείσουν τον Έλληνα φίλαθλο να αφήσει στην άκρη την καχυποψία.
Είναι μια άδικη κριτική διότι όποιος μπορεί να καταλάβει το νόμο ότι ο Υπουργός όχι μόνο δεν είναι αυτοκράτορας αλλά αναλαμβάνει μία ευθύνη τη στιγμή που η βία έχει μπει στα σπίτια των πολιτών. Είχαμε έναν νεκρό. Υπάρχουν παιδιά και νέοι άνθρωποι που καταστρέφονται και καταστρέφουν. Όχι μόνο τέτοιος σκοπός δεν υπάρχει απ’ τον Υφυπουργό. Το θέμα είναι να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη.
Η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αλλά πρέπει να εφαρμοστούν. Σε ένα βάθος χρόνου μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αφορά τον αθλητισμό, εμείς θα είμαστε αταλάντευτοι στην εφαρμογή του νόμου, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, σε παράγοντες και σε φιλάθλους. Εφόσον κάποιος σέβεται το νόμο δεν έχει κανείς να φοβηθεί τίποτα γιατί θα υπάρξει ισονομία.
Αντιμετωπίζουμε κάποια λάθη και οι ομοσπονδίες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να γίνεται ένας τελικός σε έδρα ομάδας που συμμετέχει. Για να επέμβει ο Υπουργός πρέπει να έχω εισήγηση της Αστυνομίας και της Επιτροπής αντιμετώπισης της Βίας να μου προτείνουν κάτι για να αποφασίσω.
Το ζήτημα είναι απλό, διότι είχε διαμορφωθεί μία κατάσταση από την Ομοσπονδία. Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Να απαγορεύσουμε τη μετακίνηση των οπαδών; Ακόμα και αν συνέβαινε αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος μια απόφαση διαφορετική της Ομοσπονδίας.
Ήταν ένα μέτρο που απευθυνόταν σε όλους και δεν μπορούσαν να γίνουν διακρίσεις γι’ αυτό και είπα σε όλους ότι μπορεί να υπάρχουν γήπεδα που δεν έχουν γίνει ακρότητες όμως αυτό το ποδόσφαιρο το έχουν σχεδιάσει όλοι. Ήταν ένα γενικό μέτρο προς πάσα κατεύθυνση, δεν μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις και δεν υπήρξαν.
Τα διοικητικά μέτρα δεν γίνεται κάποιος να τα δέχεται ή όχι, τα παίρνει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Δεν είναι πειθαρχικά μέτρα, έχει διαφορά. Εάν αυτή η απαγόρευση επηρεάζει το θέμα της καταπολέμησης της βίας, και αυτό είναι ένα ζήτημα ευθύνης, τότε είναι διοικητικό μέτρο.
Εγώ το ζήτησα αυτό από την ΕΠΟ, της ζήτησα να εναρμονιστεί με το πλαίσιο των διεθνών Ομοσπονδιών. Εάν το πάρουμε αυτό το ακραίο μέτρο και απεύχομαι να φτάσουμε εκεί, αυτό θα το πάρει η Κυβέρνηση. Είναι απευκταίο να συμβεί κάτι τέτοιο εάν όμως συμβεί αυτό θα είναι ένα μέτρο που θα είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης.
Εγώ ως φίλαθλος θέλω το παιδί που φεύγει από το σπίτι του, ο πατέρας του και η μάνα του να γνωρίζουν ότι το βράδυ θα γυρίσει σπίτι. Αυτή η κυβέρνηση επειδή αντλεί τη δύναμή της από τα λαϊκά στρώματα, ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να γίνονται έρμαια αυτής της κατάστασης. Δεν θέλω αυτά τα παιδιά να είναι ούτε στο αυτόφωρο, ούτε στο νεκροτομείο ούτε στο νοσοκομείο. Αυτό θέλει η Κυβέρνηση.
Καταρχήν υπήρξε συμφωνία τα πειθαρχικά όργανα να αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Το συζητήσαμε με την ΕΠΟ, φέραμε το παράδειγμα του μπάσκετ και δεν άκουσα καμία αντίρρηση. Ποιος όμως διασφαλίζει την καλύτερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου; Το διασφαλίζει ένας εν ενεργεία δικαστής ή ένας συνταξιούχος δικαστής που επιλέγεται;
Εάν ρωτήσουμε τον φίλαθλο θα επιλέξει τον δικαστή. Εμείς δεν θα κοντράρουμε την κοινή λογική με ιδεολογήματα και σοφιστείες. Η κοινή λογική θέλει αξιοπιστία, διαφάνεια.
Εάν θέλουν κάτι πάνω σε αυτό, εμείς θα το ακούσουμε, να το ακυρώσουμε δεν γίνεται.
Ο Υφυπουργός θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχουν ανομίες ή παρανομίες. Θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, όχι πειθαρχικά πρόστιμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανώνυμες εταιρίες. Εάν υπήρχαν ποινές πειθαρχικού επιπέδου, τότε βεβαίως. Εδώ όμως υπάρχουν διοικητικές ποινές, όπως να αναβληθεί το πρωτάθλημα, να γίνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών κλπ.
Η αρχή της αναλογικότητας εφαρμόζεται. Εάν έρθει ο Υπουργός και επιβάλλει ένα πρόστιμο τότε παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Εάν δεν γίνει αυτό, ο πολίτης ή η ανώνυμη εταιρία προσφεύγει στα αθλητικά δικαστήρια και ακυρώνονται τα πάντα.
Εάν μία ΠΑΕ παραβιάζει την απαγόρευση να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα. Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε αυτό το νομοθέτημα και όπου υπάρχουν απαγορεύσεις να υπάρχουν και κυρώσεις.
Πέντε πληρούν τις απαιτήσεις αλλά και αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα. Το σύστημα για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα κάμερες και ηλεκτρικό εισιτήριο. Τις κάμερες τις χειρίζεται η Αστυνομία και το εισιτήριο συνδέεται με ένα τερματικό στο Υπουργείο Οικονομικών. Εάν αυτό δεν γίνει, στην ουσία σύστημα δεν υπάρχει. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο πατάς τη φοροδιαφυγή και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τη βία γιατί ο κρατικός φορέας θα γνωρίζει ποιος είναι μέσα στο γήπεδο και που κάθεται.
Η Πολιτεία δαπάνησε γι’ αυτό το σύστημα πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει. Εγώ όταν ανέλαβα ζήτησα να μάθω πόσο έχει αποδώσει και έμαθα ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Δεν είχαν εκδοθεί καν διατάγματα και αποφάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ας πληρώνει το κράτος και όταν είναι θέματα φοροδιαφυγής ο κόσμος πληρώνει τον ΕΜΦΙΑ.
Η Νέα Δημοκρατία αδικεί τον εαυτό της γιατί είχε ξεκινήσει μία αντιπαράθεση για το εκλογικό σύστημα και τις διαδικασίες ανάδειξης των διοικητικών οργάνων και τώρα αποστασιοποιείται.
Εμείς από νομοθετήματα τα οποία υπάρχουν και τα βρήκαμε όπως το προσχέδιο που είχε μπει σε διαβούλευση δεν θα πετάξουμε τίποτα το θετικό. Αυτό όμως δεν είναι αθλητικός νόμος. Όμως απαιτούνται επείγοντα μέτρα γιατί είχαμε έκτακτα γεγονότα. Υπάρχει ένα τσουνάμι βίας, αυτό δεν πρέπει να βγαίνει απ’ την οπτική μας. Αρχικά ήταν να φέρουμε προς ψήφιση έναν αθλητικό νόμο πλήρη. Δεν είχα την πολυτέλεια να κάνω αυτό το πράγμα γιατί όταν συμβαίνουν όσα έγιναν πρέπει η Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα γιατί αν δεν τα πάρει θα είναι υπόλογη.
Στα γήπεδα που δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να μην έχουμε φιλάθλους, αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί υη Κυβέρνηση θέλει γεμάτα τα γήπεδα και να σφύζουν από ζωή. Θέλουμε τους φιλάθλους στα γήπεδα.
Όποιος περιμένει λογοκρισία από μία κυβέρνηση με αριστερό κορμό τότε δεν την γνωρίζει καλά. Δεν θα γίνει αυτό γιατί προτιμούμε μία άδικη κριτική παρά φυμομένο Τύπο. αλλά στα θέματα βίας πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ένα μέρος είναι και ο Τύπος.
Είναι δύσκολο, δεν σας κρύβω ότι ορισμένα Μέσα είναι και ποιοτικά και αρκετά καλά και αξιόπιστα. Όμως εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό για το καλό του αθλητισμού. Όταν φέρνουμε μία διάταξη θέλουμε να είναι νόμιμη, να μην προσβάλει αλλά να θέτει τους πολίτες προ των ευθυνών τους και σε αυτό το σημείο προσεγγίζουμε το ζήτημα της βίας και αναβαθμίζουμε στο νόμο και τα συνδικαλιστικά όργανα.
Αν σας πω ότι μπορούν οι ομάδες να το ελέγξουν θα είναι σαν να λέω ότι συμμετέχουν στο πρόβλημα. Συνάντησα ανθρώπους που μου μίλησαν ειλικρινά θα πρέπει τότε οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αντιληφθούν ότι η Κυβέρνηση θέλει ισονομία. Είναι προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου να βοηθήσουν την Πολιτεία στην πάταξη της βίας. Όλοι έτσι θα είναι κερδισμένοι. Τόνισα σε όλους ότι αυτές είναι οι διαθέσεις της Κυβέρνησης αλλά ήθελα να το πώς και σε πρώτο πρόσωπο και όλοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν.
Με φοβίζει κυρίως ότι έχω να κάνω εκτός από παράγοντες και με επιχειρηματίες που διεκδικούν το μέγιστο όφελος για τις ομάδες τους. Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει ο καθένας πρέπει να δούμε το μέλλον. Όφελος είναι να παταχθούν αυτές οι παθογένειες. Αλλιώς έχεις να κάνεις με ένα αξιόπιστο προϊόν και αλλιώς με ένα δυσφημισμένο προϊόν. Στη χώρα μας συμβαίνουν εξωφρενικά πράγματα. Βλέπουμε τα επεισόδια που γίνονται και αυτά δεν αναφέρονται στις εκθέσεις των παρατηρητών.
Έλαβα δύο εκθέσεις παρατηρητών για το παιχνίδι ΟΦΗ – Παναθηναϊκού, η μία ήταν εξαιρετική η άλλη ήταν εκτός πραγματικότητας. Ζήτησα αμέσως αυτός ο παρατηρητής να απολογηθεί, δεν γίνεται συνεχώς να νίπτουμε τας χείρας μας. Με τον Κο Νικολαΐδη είχαμε μία καλή συζήτηση, υποχρέωση του κάθε Υπουργού είναι συζητάει και με τους πολίτες.
Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είμαστε στην Κυβέρνηση ήδη υπογράψαμε την προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ομοσπονδιών. Ενημερώθηκα μάλιστα ότι η ΓΓΑ έχει ήδη αποταχθεί στις Ομοσπονδίες για να υπογράψουν τις προκαταβολές.
Για το θέμα των διοικήσεων των σταδίων υπάρχουν διοικήσεις που έχουν μία θητεία που λήγουν άμεσα και το αντίθετο αλλά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τον τρόπο διοίκησης. Τελευταίο παράδειγμα είναι ότι μου ήρθε μία απόφαση ότι οι διοικούντες ήθελαν να αγοράσουν μέχρι και αυτοκίνητο στο όνομα του σταδίου, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει χαθεί ο προσανατολισμός.
Είδα έναν φάκελο που ως δικηγόρο με συγκλόνισε, δεν γίνεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη δημόσια περιουσία, να πάνε στον εισαγγελέα αυτές οι υποθέσεις. Ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου που εποπτεύει και ελέγχει τις Ομοσπονδίες. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να λειτουργήσει η Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος”.