Έτοιμος για απογείωση

Έτοιμος για απογείωση

Ο Παναθηναϊκός προχωράει το πλάνο του και είναι έτοιμος να φτάσει στον τελικό προορισμό την κατάκτηση της κορυφής.



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Την περίοδο 2012-13 ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία τραγική πορεία. Μία από τις χειρότερες, αν όχι τη χειρότερη, της ιστορίας του.
Τα προβλήματα, βέβαια, είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2010 με τη διάλυση ουσιαστικά της πολυμετοχικότητας.
Ο Γιάννης Αλαφούζος επιχείρησε να βάλει ένα φρένο στον κατήφορο. Εκανε λάθη την πρώτη σεζόν, αλλά κατόπιν με τους Αναστασίου, Σαραβάκο, Νταμπίζα και πλέον με την προσθήκη των Φύσσα, Βόκολου, αντί του «Ντάμπι», ο σύλλογος προχωράει ένα πλάνο που σταθερά τον οδηγεί σε ανοδική πορεία. Το «τριφύλλι» έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα την τελευταία διετία. Μπορεί τα οικονομικά του ακόμα να μη βοηθούν για μεταγραφικές υπερβάσεις, ωστόσο, αυτό πλέον δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα, αφού παρατηρείται ταύτιση απόψεων και φυσικά πίστη στη διατήρηση του πλάνου. Ας δούμε αναλυτικά τι πέτυχε ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να ξαναγίνει ισχυρός και να μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση της κορυφής, στόχος που επιβάλλεται από την ιστορία του.

ΕΛΛΗΝΕΣ
Πρώτα το «τριφύλλι»
Η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν έχει έως τώρα κάποια πρόταση για παραχώρηση ποδοσφαιριστή της, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει κανέναν. Εκτός κι αν έρθει εξωπραγματική πρόταση. Θεωρούν, μάλιστα, ότι δύσκολα κάποιος Ελληνας παίκτης θα ζητήσει ν’ αποχωρήσει για το εξωτερικό, εκτός κι αν τα λεφτά είναι υπερβολικά ή η ομάδα τοπ επιπέδου. Να φύγουν έτσι απλά για την εμπειρία του εξωτερικού, τονίζουν ότι δεν θα το επιδιώξει κανείς. Το πρώτο κέρδος, λοιπόν, είναι ότι ο Παναθηναϊκός αποτελεί ξανά προτεραιότητα και καλύπτει τις φιλοδοξίες τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Νιώθουν εμπιστοσύνη
Ποιοτικούς ξένους ποδοσφαιριστές θέλει το «τριφύλλι», αλλά το πρώτο του μέλημα είναι να έχει ελληνικό αίμα. Προωθεί με σχέδιο παιδιά από την ακαδημία, δίνει χρόνο συμμετοχής στα Ελληνόπουλα κι αυτή είναι η αιτία που οι γηγενείς παίκτες ψηφίζουν Παναθηναϊκό όταν τεθεί κάποιο δίλημμα για το που θα συνεχίσουν την καριέρα τους. Ο Μαυρίας και ο Νίνης για παράδειγμα επέστρεψαν, με τον πρώτο να έχει κρούση από άλλον ελληνικό σύλλογο με περισσότερα χρήματα. Ο Καλτσάς επίσης προτίμησε τον Παναθηναϊκό, διότι εκεί κατάλαβε ότι μπορεί να βρει τον χώρο που χρειάζεται για να δείξει την αξία του σε αντίθεση με άλλες ομάδες.

ΞΕΝΟΙ
Θετικοί και οι ξένοι
Ο Μάρκους Μπεργκ αναγεννήθηκε στον Παναθηναϊκό, ο Σίλντενφελντ νιώθει καλά στο «τριφύλλι», ο Πέτριτς και ο Πράνιτς πήραν παιχνίδια, ενώ στο εξωτερικό η καριέρα τους ήταν καθοδική. Ο Στιλ έφυγε από μία ανώτερη ποδοσφαιρικά χώρα, όμως κι αυτός αισθάνεται δικαιωμένος, όπως και οι Ιβηρες Ζέκα, Νάνο. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν δείξει ότι τους αρέσει που παίζουν στον Παναθηναϊκό. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι Μπεργκ, Ζέκα, Νάνο ανανέωσαν τη συνεργασία τους, οι «Σίφο», Πέτριτς, είναι θετικοί στην παραμονή και ο Στιλ επίσης επιθυμεί να μείνει αρκετά χρόνια στον σύλλογο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Στοχεύει ψηλά
Ακόμα και το καλοκαίρι του 2013 όταν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, έφερε στην ομάδα τους Μπεργκ, Σίλντενφελντ, Πράνιτς και τον Γενάρη του 2014 ακολούθησε και ο Πέτριτς. Επειτα από δύο χρόνια ανασυγκρότησης, οι «πράσινοι» εξακολουθούν να στοχεύουν υψηλούς στόχους. Αναζητούν καλές ποιοτικά περιπτώσεις (όπως ο Λανγκ), αλλά είναι έτοιμοι να διαθέσουν και αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Αυτό επιτεύχθηκε με συνετή οικονομική πολιτική, που δίνει τη δυνατότητα στον σύλλογο να κάνει ξανά ανοίγματα.

ΡΟΣΤΕΡ
Ανέβηκε η αξία
Την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο. Φέτος έπαιξε στην Ευρώπη. Δεν τα πήγε καλά, αλλά παρουσιάστηκε στο μέτρο του δυνατού ανταγωνιστικός. Εφτασε, επίσης, έως ένα σημείο να διεκδικεί τον τίτλο. Οι «πράσινοι», λοιπόν, κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί κι επίσης άρχισαν και πάλι να στέλνουν παίκτες σε εθνικές ομάδες (αυτό δεν μπορούσε να συμβεί με παίκτες, όπως οι Καζιγιάμα, Εσπάρθα, Κάιπερ). Το αποτέλεσμα είναι να αξίζουν περισσότερο οι παίκτες στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, άρα και ο Παναθηναϊκός, εφόσον έρχονται προτάσεις κι έχει διάθεση να πουλήσει, να κοστολογεί ανάλογα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News