Νεύρα, πολλά νεύρα...

Νεύρα, πολλά νεύρα...

Η ήττα από τον Πανθρακικό ήταν η τρίτη για τον Παναθηναϊκό στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια και η τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας, ενώ, είχε μεσολαβήσει και η ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης στο “Απόστολος Νικολαΐδης”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Όπως είναι φυσιολογικό, οι γκέλες δημιουργούν γκρίνια και ένταση και όταν είναι διαδοχικές, η κατάσταση επιτείνεται και χειροτερεύει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και είναι γεγονός πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ομάδα εδώ και ένα μήνα, κάθε άλλο παρά ιδανικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Για την ακρίβεια, είναι το πιο τεταμένο από την ημέρα που ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού το καλοκαίρι του 2013.

Το δέσιμο που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ των μελών της ομάδας βοηθά στην απορρόφηση των πιο δυνατών κραδασμών, όμως, τα νεύρα είναι πιο τεντωμένα από κάθε άλλη φορά.


Η αυτοκριτική που δεν ολοκληρώνεται

Στο μεσοδιάστημα των τεσσάρων στραβοπατημάτων του Παναθηναϊκού, έχουν μεσολαβήσει δύο διακοπές: μία λόγω των Εθνικών ομάδων και άλλη μία για την Εορτή του Πάσχα. Στις δύο περιπτώσεις, ο Αναστασίου επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα και να ανυψώσει το ηθικό των παικτών του, όμως, στην πράξη δεν το πέτυχε.

Ο ίδιος ο προπονητής, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, αναγνώρισαν το πρόβλημα στις δηλώσεις τους και επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να το διορθώσουν. Το συζήτησαν και μεταξύ τους στο “Γεώργιος Καλαφάτης”, αλλά, επί της ουσίας δεν το έχουν επιλύσει.

Με δεδομένο ότι, ήδη, το βαθμολογικό πλεονέκτημα που φαινόταν να έχει καρπωθεί ο Παναθηναϊκός εν όψει των play off, έχει χαθεί, το ζητούμενο είναι να μην αρχίσει τη διαδικασία με μειονέκτημα. Για αυτό, επιβάλλεται να βρουν τρόπους και να μεταβάλλουν την εικόνα τους, προτού η ζημιά μεγαλώσει και άλλο.

Κοινώς, υποχρεούνται να περάσουν από το στάδιο της αυτοκριτικής στις πράξεις, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Skoda Ξάνθη το Σάββατο (25/4) στο “Απόστολος Νικολαΐδης”.


Υπάρχουν νεύρα στην ομάδα

Είναι φανερό ότι πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν νεύρα στη διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμα και από τα πρώτα λεπτά. Για παράδειγμα, ο Μάρκους Μπεργκ έδειχνε εκνευρισμένος από την αρχή της αναμέτρησης με τον Πανθρακικό και είχε διαλόγους σε μη φιλικό τόνο με τους αντίπαλους αμυντικούς.

Προς το τέλος του ματς, η κάμερα έπιασε τον Στάθη Ταυλαρίδη και τον Γκόρντον Σίλντενφελντ να συζητούν σε έντονο ύφος για ένα μαρκάρισμα και να βγάζουν πολλή ένταση.

Φυσικά, το πλέον εμφανές είναι η απώλεια της ψυχραιμίας του Γιάννη Αναστασίου στα λεπτά των καθυστερήσεων και ειδικότερα, όταν δίνει εντολή στον Νάνο να βγάλει τη μπάλα εκτός αγωνιστικών χώρων και να μην ολοκληρώσει την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού.

Ακόμα και στη διάρκεια προπονήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρξε μεγαλύτερη ένταση μεταξύ ποδοσφαιριστών. Δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο, αλλά, τα “γαλλικά” ξεφεύγουν πιο εύκολα σε σχέση με ανάλογα περιστατικά στη διάρκεια του χειμώνα.


Η ενασχόληση με τη διαιτησία

Σαφώς, οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο του Παναθηναϊκού αισθάνονται άδειοι μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τους αφαιρέθηκαν οι βαθμοί που κέρδισαν στο γήπεδο, τους στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουν τον τίτλο και στο Περιστέρι εξαναγκάστηκαν σε ήττα από τον Ατρόμητο.

Δεν είναι παράλογο να κυριαρχεί η απογοήτευση, ακόμα και η παραίτηση ορισμένες στιγμές. Ωστόσο, έχει παρέλθει αρκετός καιρός από τότε και η βελόνα μοιάζει να έχει κολλήσει και να μην αλλάζει θέση…

Όλοι στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού είναι επαγγελματίες και έχουν υποχρεώσεις, ως προς την ΠΑΕ, τους φιλάθλους και την ιστορία του συλλόγου. Πέραν των διαιτητικών σφαλμάτων, που συνεχίζουν να υφίστανται, έχουν και εκείνοι σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Οι πράσινοι δίνουν την εντύπωση ότι το πρώτο μέλημα τους είναι να ασχοληθούν με τη διαιτησία και όχι να παίξουν ποδόσφαιρο. Όσο δίκιο και αν έχουν, έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, διότι προτού το καταλάβουν θα χάσουν το τραίνο των προκριματικών του Champions League.


Ο εκτός εαυτού, Γιάννης Αναστασίου

Επισημαίνεται συχνά ότι ο προπονητής δίνει το στίγμα στο οποίο κινείται μία ομάδα. Για παράδειγμα, εάν συμπεριφέρεται ψύχραιμα, αναλόγως ενεργούν οι αθλητές. Εάν αφήνει την ένταση να τον καταλάβει, μεταδίδει ανάλογα συναισθήματα και στους παίκτες του.

Εδώ και καιρό, ο Γιάννης Αναστασίου “ξεφεύγει” εξαιτίας των όσων βλέπει να υφίσταται η ομάδα του. Σπάνια θα ολοκληρωθεί ένα παιχνίδι και δεν θα έχει εκνευρισθεί. Χαρακτηριστικό που μεταφέρεται και στους ποδοσφαιριστές και αγωνίζονται χωρίς ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Ο 42χρονος προπονητής οφείλει να καθαρίσει τη σκέψη του και να ηρεμήσει, διότι πρώτα απ’ όλα, βλάπτει τον εαυτό του και τη δουλειά του, καθώς και της ομάδας του.
Οι παράξενες επιλογές

Στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού απέναντι στον Πανθρακικό ανασύρθηκε από τη… ναφθαλίνη ο Ουασίμ Μπούι, παρότι τον Ιούνιο θα αποχωρήσει από την Αθήνα και δεν πρόκειται να ανανεωθεί ο δανεισμός του. Μία επιλογή ακατανόητη και σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη χρησιμοποίηση του Εμίρ Μπαϊράμι, λίγες εβδομάδες πριν λύσει το συμβόλαιο του.

Θα περίμενε κανείς ότι θα πάρουν χρόνο συμμετοχής ποδοσφαιριστές οι οποίοι υπολογίζονται για την επόμενη σεζόν ή άλλοι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Ωστόσο, μερικές φορές ο Αναστασίου επιμένει ανεξήγητα σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν πείσει και αγνοεί άλλα, όπως ο Θανάσης Ντίνας.

Ακόμα και στο φιλικό παιχνίδι που είχε δοθεί με την Καλλιθέα στο “Γεώργιος Καλαφάτης”, χρησιμοποίησε μόνο 11 ποδοσφαιριστές, αφήνοντας εκτός και μερικούς οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα του. Γενικότερα, ο Αναστασίου έχει τα θέματα του όλη τη σεζόν, όπως ισχύει και με κάθε προπονητή…


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News