Βόμβα Κοντονή για δημοσιογράφους!

Βόμβα Κοντονή για δημοσιογράφους!

Ως μέλη της διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου χαρακτήρισε “έγκριτους δημοσιογράφους” ο Κοντονής από το βήμα της Βουλής!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δεν είχαν περάσει απαρατήρητα από το βήμα της Βουλής τα δημοσιεύματα που επέκριναν τον Σταύρο Κοντονή και τώρα που κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο με τους όρους που επιθυμούσε, χλεύασε τους δημοσιογράφους και τα Μέσα, φωτογραφίζοντάς τους ως μέλη της διαφθοράς του ποδοσφαίρου.

Με την ομιλία του Σταύρου Κοντονή που αναφέρθηκε στο «καθεστώς φαυλότητας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που μετά την οριστική συμφωνία με την UEFA, ψηφίζεται σήμερα ή αύριο.

Σε όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την κινδυνολογία περί… ποδοσφαιρικού Grexit, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με την UEFA, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, με μια δυναμική ομιλία που περιελάμβανε και σφοδρή επίθεση σε βάρος του καθεστώτος που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κοντονή: «Η πραγματικότητα που παραλάβαμε ήταν μια εκτεταμένη ανυποληψία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Απαξίωση από την ίδια την κοινωνία. Αυτός ο χώρος μαστίζεται από μια εκτεταμένη διαφθορά. Έχουμε μόνιμες συγκρούσεις και επεισόδια είτε ανάμεσα σε οπαδούς, είτε ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς. Μια μόνιμη αιμορραγία της έννομης τάξης.

Ο αθλητισμός είχε γίνει πεδίο τυφλών οπαδών, που δεν τους ενδιαφέρει τι θέαμα υπάρχει. Η κατάσταση είχε φύγει από κάθε έλεγχο. Ευτυχώς δεν είχαμε νεκρό από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Είχαμε λίγο νωρίτερα στην Κρήτη. Εκεί καταντήσαμε. Είχαμε καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Αυτό ήταν ένα πλαίσιο που δεν μπορούσε να μείνει έτσι. Έπρεπε να παρέμβουμε άμεσα. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση δεχόταν προτροπές ή επιθέσεις γιατί δεν παρεμβαίνει. Είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα απαράδεκτο και στον οπαδικό Τύπο.

Με το νομοσχέδιο αυτό το Κράτος παρεμβαίνει σε όλα αυτά τα θέματα. Για πρώτη φορά έχουμε σε νόμο τη δυνατότητα του υπουργού να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και διοικητικά μέτρα. Φτάνουν μέχρι την ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης. Γιατί εμπλέκονται και ομοσπονδίες. Και τους κάνουμε σαφές ότι αυτά που διαλαμβάνονται στον νόμο θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας’.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ένα σωστό μέτρο που θεσπίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φτάσαμε το 2015 και δεν είχε εφαρμοστεί. Κανένα γήπεδο που δεν έχει αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να γίνει αγώνας στην Α’ Εθνική σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Εμπλέκονται στην απονομή δικαιοσύνης τακτικοί δικαστές. Γίνεται μια πρώτη αντιμετώπιση των αγώνων που είναι ύποπτοι χειραγώγησης. Καταργείται αυτή η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 29, η οποία προέβλεπε ειδικά για το ποδόσφαιρο καθεστώς αυτονομίας. Και ερωτώ: Σε ποιον τομέα της δημόσιας ζωής το Σύνταγμα της χώρας επιφυλάσσει τέτοιο καθεστώς;

Γνωρίζαμε ότι το νομοσχέδιο που καταθέσαμε θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ήμασταν έτοιμοι από την αρχή για έναν ειλικρινή, δημόσιο και καθαρό διάλογο. Το αποδείξαμε στην πράξη. Όμως είχαμε πει ότι δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Το είπαμε, το εννοούσαμε και το κάναμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Η στάση που κρατήσαμε οδήγησε σε μία εποικοδομητική συζήτηση και σε λύση πολλών προβλημάτων.

Εμβρόντητη η κοινωνία παρακολουθεί την παρέλαση των ύποπτων εις βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί ήταν καθεστώς φαυλότητας και που παρήγαγε τέτοια φαινόμενα. Και παλαιότερα υπήρχαν αυτά. Αλλά σε αυτό το βαθμό και με αυτή τη σφοδρότητα, και με εμπλοκή τόσων πολλών για τόσα πολλά, πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά. Με αυτό το καθεστώς συγκρούστηκε και ο προκάτοχός μου, η προηγούμενη κυβέρνηση. Προσπάθησε να βάλει μια τάξη με το σχέδιο νόμου που είχε φέρει. Και είχαμε πει ότι τις θετικές πλευρές θα τις λάβουμε υπόψη.

Ετέθη από πολλούς ότι υπήρχε κίνδυνος αποβολής των ομάδων. Δεν ήταν ούτε στις προθέσεις ούτε στις διαθέσεις της κυβέρνησης μια τέτοια εξέλιξη. Τονίσαμε όμως ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και τους καλέσαμε όλους σε εξαντλητικό διάλογο.

Οι αλλαγές

Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μας έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρονταν τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων αυτών, εμείς ΔΕΝ συμφωνούσαμε. Ρητά και κατηγορηματικά.

Η πρώτη παρατήρηση που ήταν η πλέον ανώδυνη ήταν το ζήτημα του αποκλεισμού των ομάδων απ’ την Ευρώπη. Μας παρότρυναν να διαγραφεί. Είχαμε σκοπό να το κάνουμε δεκτό, διότι εμμέσως εξυπηρετείται ο σκοπός από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα ακόμα και να διακόπτουμε ένα πρωτάθλημα.

Δεν μπορούσαμε όμως να συμφωνήσουμε για τους τακτικούς δικαστές. Από τους πρώτους οι οποίοι έλαβαν κλήση για απολογία από τον ανακριτή ήταν όσοι είχαν διοριστεί από την ΕΠΟ να στελεχώνουν τις πειθαρχικές επιτροπές. Για να αποκτήσει το ποδόσφαιρο αξιοπιστία πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Η πρόταση της ΟΥΕΦΑ ήταν μια πρόταση μη εποικοδομητική.

Γι’ αυτό και πήγα στη Γενεύη για να θέσω αυτό τον προβληματισμό. Μετά από πολύωρη και ειλικρινή συζήτηση, έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι διεθνείς ομοσπονδίες δέχτηκαν τα πειθαρχικά όργανα να τα αποτελούν τακτικοί δικαστές και εισαγγελέας εν ενεργεία, αλλά ζήτησαν να τους επιλέγει η ΕΠΟ. Δεν το δεχτήκαμε. Δεχτήκαμε να τους επιλέγει η ΕΠΟ από λίστα που συγκροτεί ο προϊστάμενος του πρωτοδικείου και της εισαγγελίας. Αυτό ήταν προϊόν έντονης συζήτησης. Η Κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Η διάταξη αυτή θα βοηθήσει πολύ.

Αναλυτική συζήτηση υπήρξε και για τις ενστάσεις στο άρθρο 15. Οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν έθεσαν θέμα να συνεχίσει το καθεστώς αυτονομίας. Ζήτησαν όμως προσθήκη για το αυτοδιοίκητο. Καταλήξαμε στο να προσθέσουμε ότι «η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους».

Οι τροποποιήσεις θα αποσταλούν σήμερα μεταφρασμένες στις διεθνείς ομοσπονδίες.

Δώσαμε σκληρή μάχη. Η μάχη δεν ήταν με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Ήταν με τα συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπήρξαν εντάσεις, αντιπαραθέσεις, αλλά και συμφωνίες. Η Κυβέρνηση καλεί τις διεθνείς ομοσπονδίες να παρακολουθούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Θέλουμε την εμπλοκή τους για να διορθώνονται παθογένειες στη ρίζα τους.

Θεωρούμε ότι οι τροποποιήσεις που κάναμε μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Περί Τύπου…

Όλη αυτή την περίοδο δεχόμαστε παραινέσεις αντιφατικές και προβληματικές. Μας καλούσαν ορισμένοι καλοί άνθρωποι στον Τύπο να αποσύρουμε το νομοσχέδιο γιατί θα μας το επιβάλουν άλλοι. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι μας καλούσαν να πάρουμε την πρωτοβουλία να αποσύρουμε τις ομάδες και να σταματήσουμε το πρωτάθλημα. Οι ίδιοι! Η παθογένεια αυτή ξεπερνάει κάθε όρια. Οι ίδιοι άνθρωποι να μας προτείνουν τα πιο αντιφατικά. Έγκριτοι δημοσιογράφοι. Εμείς δεν ακούσαμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Ακούσαμε τη φωνή της λογικής. Κάναμε σοβαρότατη προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν θέματα αποβολής, πρώτα και κύρια γιατί σκεφτόμαστε την εθνική ομάδα, που δεν είναι ομάδα των ομοσπονδιών, αλλά απευθύνεται στην ψυχή των Ελλήνων».

Κουκοδήμος: «Κάνατε κωλοτούμπα…»

Για την Νέα Δημοκρατία μίλησε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, που ξεκίνησε την αγόρευση του με μια εκπληκτική ατάκα. «Κάνατε κωλοτούμπες κύριε Κοντονή! Αν η η κωλοτούμπα ήταν άθλημα τότε θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα, αν ήταν εργόχειρο, θα είχατε κάνει την προίκα σας!»

Στη συνέχεια είπε: «Να σταθούμε πιο πολύ στους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στον αθλητισμός και στην Βουλή υπάρχουν αρκετοί. Αυτούς έπρεπε να ακούσετε και όχι την UEFA, όχι να κάνετε κωλοτούμπα. Αν ήταν άθλημα, θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα. Προς τι όλος ο θόρυβος δηλώσεων, ότι δε κάνετε πίσω; Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την βία στα γήπεδα με ένα νομοσχέδιο. Δυστυχώς βία υπάρχει σε όλους τους τομείς, παράδειγμα το συμβάν με τον κ. Βαρουφάκη. Πρέπει να καταπολεμηθεί η βία μέσα από την μείωση της ανεργίας, αλλά και μέσα από την “Παδεία”. Φέρνεται δύο άρθρα “τσόντα” σε ένα νομοσχέδιο αντί για ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα φέρει λύση».

Γρέγος: «Όχι να μας επιβάλουν τι θα ψηφίσουμε»

Για τη Χρυσή Αυγή μίλησε ο Αντώνης Γρέγος: «Τείνει να μετατραπεί σε νομοσχέδιο UEFA, καλή η συμβολή τους, αλλά όχι να μας επιβάλουν τι θα ψηφίσουμε. Μιλάτε για βία και την καταπολέμησή της, όταν παραμένει το άβατο των Εξαρχείων κ.α. Και κυκλοφορούν κουκουλοφόροι. Όλα είναι θέμα ενημέρωσης και παιδείας. Η πρόληψη θα έχει ελάχιστο κόστος, αλλά τεράστια οφέλη! Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα γήπεδα, ακόμα και στα μικρά, όχι μόνο στα μεγάλα που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα, αλλά όχι υπέρογκα και εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ένα ακόμα θέμα είναι το πως θα κρίνεται το μέγεθος των επεισοδίων. Θα πρέπει να υπάρχουν αμερόληπτοι παρατηρητές, που θα κρατούν αρχείο. Απαιτούμε επίσης την παραδειγματική τιμωρία όταν θα ακούγονται αντεθνικά συνθήματα. Όσο για τα… ρατσιστικά συνθήματα, ποιος μπορεί να τα κρίνει; Αν κάποιος πει πως η Κων/πολη είναι Ελληνική, που εντοπίζεται ο ρατσιστικός χαρακτήρας; Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το πως γίνονται οι εκλογές στην ΕΠΟ, είναι πολύ σημαντικό να το μάθουμε κ. Υπουργέ. Παράλληλα, πολλές φορές τα επεισόδια προκαλούνται από δηλώσεις παραγόντων και αποφάσεις διαιτητών, δε πρέπει να το παραβλέψουμε αυτό. Πρέπει να προστατέψουμε την Εθνική που μας έχει κάνει, τους περισσότερους, περήφανους. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι από Αριστερές παρατάξεις που δεν νιώθουν περηφάνια».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News