Άλλαξε ιδιοκτήτη το Mall στο Βοτανικό

Άλλαξε ιδιοκτήτη το Mall στο Βοτανικό

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Διπλή Ανάπλαση με τη νέα ιδιοκτησία στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο και γιατί η απεμπλοκή του Παναθηναϊκού δείχνει πιο εφικτή.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη Διπλή Ανάπλαση, μετά την οριστική απεμπλοκή της Τεχνικής Εταιρίας “Μπάμπης Βωβός” από το πρότζεκτ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει προ μηνών η ΤΕΜΒ, εξέλιξη που σημαίνει ότι το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, αλλάζει ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου εμπορικών ακινήτων της εταιρείας και η δημιουργία θυγατρικής , στην οποία θα μεταφερθεί και το ημιτελές εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, αξίας 120 εκατ. ευρώ.

Η νέα θυγατρική θα μεταβιβαστεί στις δύο πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, στις οποίες η ΤΕΜΒ οφείλει 153,1 εκατ. ευρώ και 113,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Συνεπώς, το ημιτελές κατά 60% Mall, περνάει στην ιδιοκτησία των δύο τραπεζών και η ΤΕΜΒ παύει να έχει οποιαδήποτε σχέση με το έργο.

Από εδώ και στο εξής, εναπόκειται στις τράπεζες το πως θα αξιοποιήσουν το ακίνητο, αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά, εάν επιδιώξουν να το μεταβιβάσουν πριν από την ολοκλήρωση του, θα έχουν μεγάλες απώλειες εσόδων.

Οπότε, το επικρατέστερο σενάριο υποστηρίζει ότι θα επιχειρήσουν να αρχίσουν άμεσα τις εργασίες για την ανέγερση του, ώστε, να το αξιοποιήσουν αξιοποιήσουν.

Με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, η “Τεχνική Εταιρία Μπάμπης Βωβός” θα πάψει να έχει ρόλο στο πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και πλέον δεν θα μπορεί να προβάλλει οποιαδήποτε αξίωση προς τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Πάντως, έχει προσφύγει ήδη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.


Η απεμπλοκή του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός επιθυμούν την απεμπλοκή από τη Διπλή Ανάπλαση, διότι τη θεωρούν ως μη εφαρμόσιμη και μη συμφέρουσα με τη μορφή που έχει αποκτήσει. Για αυτό, εδώ και καιρό, προχωρούν σε ενέργειες και επαφές, προκειμένου να πετύχουν την προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Μετά τις δικαστικές εξελίξεις, φαίνεται πως αποκτούν και δύο απρόσμενες συμμάχους, τις ιδιοκτήτριες του εμπορικού κέντρου, την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Πηγές από τις δύο τράπεζες αναφέρουν ότι η απόφαση του Παναθηναϊκού να μην συμμετάσχει στο πρότζεκτ και η προσφυγή του Ερασιτέχνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος του νόμου Μπιρμπίλη για τη Διπλή Ανάπλαση, θέτουν εν αμφιβόλω τις εργασίες για την ολοκλήρωση του Mall.

Συνεπώς, η διοίκηση της νέας θυγατρικής εταιρίας προτίθεται να πιέσει προς μία νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή του Παναθηναϊκού, με στόχο την απρόσκοπτη ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

Προς το παρόν, τελειώνουν και τα τυπικά για τη μεταβίβαση του Mall (διατηρείται για λίγες ημέρες ακόμα το δικαίωμα τριτανακοπής της εκτέλεσης της απόφασης από έχοντες συμφέρον) και έπειτα θα πάρουν σειρά οι υπόλοιπες κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Διπλή Ανάπλαση, ο Βωβός είχε την υποχρέωση να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην περιοχή.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News