Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (16/8): Περιοχές 16 Αυγούστου 2020 - «Χάρτης»

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (19/8): Περιοχές 19 Αυγούστου 2020 - «Χάρτης»

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (16/8): Προβληματισμός επικρατεί για τα πάνω από 200 κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Παράλληλα, το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.

«Κόκκινο» συναγερμό σήμανε για τους νέους η έκθεση του ΕΟΔΥ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου καθώς έκανε λόγο για διασωλήνωση ανήλικης.. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ανήλικο κορίτσι είναι 17 χρονών και βρίσκεται στις κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

Η είδηση για την ανήλικη αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τους νέους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα καθώς αποδεικνύει ότι είναι κάθε άλλο παρά… άτρωτοι μπροστά στον φονικό ιό.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (16/8): Μάσκες στα παιδιά 10-19 χρονών στα σχολεία

Για την ανησυχία του σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στο ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες, ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ. Τόνισε πως είναι αναμενόμενο καθώς μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες, ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία με τα «ορφανά» κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το μοντέλο Πόρου- Πάρου και στην Αθήνα σύντομα;

Άνοιγμα σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος και επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα, κάνοντας λόγο για μοντέλου Μαΐου με μάσκες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Αναφορικά με το καλό σενάριο σχετικά με την επιδημία στην χώρα μας όπως τόνισε είναι να δούμε μια σταθεροποίηση και μια συρρίκνωση των κρουσμάτων ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (14/8): Η υγεία αποτελεί το ανώτερο αγαθό, η προάσπιση της, όμως, δε δύναται να είναι επιλεκτική.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει καμπάνια με μήνυμα «όταν επιστρέφετε μείνετε μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες»

Το υπουργείο Υγείας έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα με τους νέους που μετατρέπονται σε υπερ-μεταδότες μέσα στις ευρύτερες οικογένειές τους ετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια προς τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό θα καλούνται οι νέοι να απολαύσουν με ευθύνη τις διακοπές τους, αλλά κυρίως θα καλούνται να δείξουν την υπευθυνότητά τους αμέσως μόλις επιστρέψουν στην πατρική εστία.

Με ποιο τρόπο; Μένοντας μακριά από τους αγαπημένους τους που θέλουν να προστατεύσουν, είτε πρόκειται για γονείς είτε για παππούδες και γιαγιάδες είτε για άλλα ευάλωτα πρόσωπα που θα κινδυνέψουν να εκτεθούν στον μολυσματικό ιό από την επαφή μαζί τους.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (16/8): Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα.

Σε σταθερά επίπεδα άνω των 200 κινείται τα τελευταία τέσσερα 24ωρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σήμερα ανακοινώνονται 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Μάλιστα, 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 63 έτη.

Οκτώ (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με τo 50.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στα ευχάριστα νέα, 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη δύο θάνατοι, ενώ συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας από την φονική πανδημία έφτασαν τους 228.

Εκ των θανόντων, 79 (34.6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Από τα 199 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.

Την ίδια ώρα, ο συναγερμός παραμένει στην Αττική.

Αναλυτικότερα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυτιλήνης
– 3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News