Παπαφωτίου: «Θέλω να μη φοβάμαι για την ασφάλεια του ξαδέλφου μου αν πει πάμε Ολυμπιακέ» (vid)

Παπαφωτίου: «Θέλω να μη φοβάμαι για την ασφάλεια του ξαδέλφου μου αν πει πάμε Ολυμπιακέ» (vid)

Καλεσμένη στο 2o Gazzetta Woman Summit και στο Inspirational πάνελ ήταν η Αθηνά Παπαφωτίου. Η παίκτρια της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού μίλησε και για τα περιστατικά της οπαδικής βίας με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη, κατά τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι όλο και περισσότερες φορές που οι καταστάσεις στο γήπεδο ξεφεύγουν. Τσιγάρα, καπνογόνα, επεισόδια, βανδαλισμοί. Αρκετές φορές οι αθλήτριες και οι αθλητές στοχοποιούμαστε προσωπικά με βρισιές και χυδαίους χαρακτηρισμούς.

Είμαστε σε μια θέση που δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Έχω νιώσει άβολα μέσα στο γήπεδο, έχω νιώσει άβολα, θυμό και οργή, όμως δεν μου επιτρέπεται να το εκδηλώσω εγώ αυτό. Δεν μπορώ να αντιδράσω και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη στο στόχο μου. Ταυτόχρονα αισθάνεσαι πως ανά πάσα στιγμή ο αγώνας μπορεί να διακοπή, να εκκενωθεί το γήπεδο και όλοι οι κόποι και οι προσπάθειες ακυρώνονται.

Νιώθω διχασμένη και αναρωτιέμαι γιατί είμαι αθλήτρια, υπηρετώ και πιστεύω στις αξίες του, τις πιστεύω και νιώθω πως όλοι μας, οι αθλητές, οι παράγοντες, οι οπαδοί και η πολιτεία έχουμε έναν κοινό στόχο.

Όμως όταν έξω στο όνομα αυτών των αξιών θρηνούμε θύματα με αφήνει μπερδεμένη. Πολλές φορές στα γήπεδο αναρτούνται πανό κατά της βίας των γυναικών και αυτοί οι ίδιοι εκφράζονται με τον χειρότερο τρόπο στις αντίπαλες ομάδες.

Αναρωτιέμαι σε ποια από τις δυο πλευρές στεκόμαστε, τι υπηρετούμε. Επικρατεί η άποψη πως οι αθλητές και οι αθλήτριες πρέπει να μην παίρνουμε θέση και να μην κάνουμε σχόλια, ενώ είμαστε μέσα σε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς έχουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε τον αθλητισμό που έχουμε επειδή εμείς οι αθλητές είμαστε στο επίκεντρο και αποτελούμε πρότυπα Έχω νιώσει ανασφάλεια εκτός από θυμό. Νιώθεις ανήμπορη επειδή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Έχω παίξει στο εξωτερικό και ξέρω πως είναι η κανονικότητα των γηπέδων. Αυτά τα γήπεδα θέλω. Να έρχονται τα παιδιά, να είναι οι οπαδοί να λένε συνθήματα και να δίνουν ρυθμό.

Θέλω να μπορεί να έρθει στο γήπεδο ο παππούς και η γιαγιά και να μη φοβούνται αν θα μπορούν να αναπνεύσουν από τα καπνογόνα. Να μπορούν να έρθουν τα παιδιά με αυτισμό ή επιληψία, όπως ο ξάδελφος μου που είναι ο Ολυμπιακός και δεν θέλω να φοβάμαι για την ασφάλεια του αν θα φωνάξει “πάμε Ολυμπιακέ”.

Θέλω να μη νιώθω άβολα από τους χαρακτηρισμούς. Θέλω να κάνουμε ασφαλή τα γήπεδα και να δείξουμε τον δρόμο στην πολιτεία πως πρέπει να είναι, ώστε αύριο μεθαύριο να πάει το παιδί μου στο γήπεδο χωρίς να φοβάμαι τη βία που φέρνει ο χουλιγκανισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε στο 2:59:40:

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News