Καλμαζίδης: «Ο Παναθηναϊκός με εμπιστεύτηκε και αυτό το εκτιμάω ιδιαίτερα»

Καλμαζίδης: «Θέλουμε την ρεβάνς από την ΑΕΚ - Πιστεύω πολύ στην ομάδα μου»

Ο Γιάννης Καλμαζίδης έγραψε τη δική του ιστορία κατακτώντας το πρωτάθλημα με το γυναικείο τμήμα του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο το βασικότερο στοιχείο για τον ίδιο, όπως δήλωσε στο SDNA, ήταν η εμπιστοσύνη στη δουλειά που έγινε αλλά και το πλάνο που υπήρξε.

Aναλυτικά όσα είπε:

Ο τρίτος τελικός είχε αρκετά κομμάτια ιστορίας που γράφηκε. Για πρώτη φορά έγινε γυναικείος αγώνας βόλεϊ στο ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά έναν προπονητής κατέκτησε και αντρικό και γυναικείο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά είδαμε τόσο κόσμο σε αγώνα γυναικών. Όλα αυτά έφεραν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα;

Ναι, σίγουρα! Δεν το ήξερα ότι θα είμαι ο πρώτος προπονητής που θα κατακτούσε πρωτάθλημα και με άντρες και με γυναίκες. Το έμαθα το πρωί της μέρας του αγώνα. Είναι ωραία συναισθήματα όλα αυτά και υπερηφάνεια για ότι καταφέραμε με τα κορίτσια. Είμαι σχεδόν πέντε μήνες στην ομάδα και περάσαμε από διάφορα στάδια. Βελτιωνόμασταν συνεχώς και αυτός είναι ο στόχος ενός προπονητή, να βελτιώνει τον αθλητή καθημερινά και παράλληλα να βελτιώνει και το σύνολο. Παίζαμε όλο και πιο σκληρά και δυνατά και τελικά φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι πολύ χαρούμενες αυτές οι στιγμές. Κερδίσαμε 3-0 στη σειρά των τελικών, αν και ο τελευταίος ήταν πολύ ανταγωνιστικός, αλλά και στους τελικούς αλλά και στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ ήμασταν πολύ σκληροί και πιστεύω ότι κερδίσαμε δίκαια.

Όπως και το 2016 όταν πήρατε πρωτάθλημα με τους άντρες του ΠΑΟΚ έτσι και φέτος το κάνατε έχοντας μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Όλο αυτό επιβεβαιώνει για τα καλά ότι λέγατε όλη τη σεζόν, πως η regular season δεν κρίνει τον τίτλο.

Στη regular season χτίζεις πράγματα και βελτιώνεις τις αδυναμίες σου. Αν είσαι λίγο προσεκτικός μπορείς να διακρίνεις τα λάθη σου. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό ήμασταν τέταρτοι αλλά έβλεπα ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης και σιγά σιγά καταφέραμε να διορθώσουμε πράγματα και να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε.

Η ομάδα δέχτηκε μεγάλη πίεση από πολλές πλευρές. Πόσο δύσκολο ήταν να βάλετε “τοιχώματα” στα αποδυτήρια και να μην επηρεάσει όλο αυτό την ομάδα; Το γεγονός ότι υπήρχαν στο ρόστερ έμπειρες αθλήτριες αλλά κυρίως έξυπνες και με προσωπικότητα ήταν το στοιχείο που έπαιξε αυτό το ρόλο;

Για τη δουλειά τη δική μου, ως προπονητής, και των κοριτσιών, ως αθλήτριες, είναι συνηθισμένο να έχουμε πίεση. Είναι πολύ πιεστικό ότι πρέπει να κερδίζεις κάθε παιχνίδι αλλά όταν υπάρχει υγεία και καθοδήγηση το μυστικό είναι να εμπιστεύεσαι τη διαδικασία. Αν εμπιστεύεσαι τη διαδικασία, την προπόνηση, τη βελτίωση τότε κάποια στιγμή με μεγάλη πιθανότητα θα έρθει και το αποτέλεσμα. Δε γίνεται πάντα αυτό, βέβαια, γιατί μπορεί ο αντίπαλος να είναι καλύτερος αλλά μόνο έτσι μπορεί να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία και η υπομονή είναι το κλειδί. Αυτό φάνηκε και στον τελικό του Κυπέλλου που ήταν ένα ταρακούνημα για εμάς. Τότε έπρεπε να πείσω τα κορίτσια ότι μπορούμε. Στο τέλος φάνηκε ότι έτσι είναι.

Αυτή η εμπιστοσύνη στη διαδικασία ήταν που πέρασε σε όλα τα μέλη του ρόστερ και έκανε όλες τις αθλήτριες τόσο προσηλωμένες στο στόχο; Δε βλέπαμε γκρίνιες ή παράπονα αλλά όλες ήταν έτοιμες να δώσουν τη θέση τους στις υπόλοιπες ώστε να υπηρετήσουν το πλάνο του κόουτς.

Είχαμε ένα σύνολο πάρα πολύ καλό. Βρέθηκαν στην ομάδα κορίτσια που όλες προσέφεραν και ακόμα και αν δε βλέπατε κάποιες να παίζουν πολύ αυτές έβαλαν το λιθαράκι τους και έκαναν μεγάλη δουλειά στην προπόνηση. Φυσικά κάποιες είναι πρωταγωνίστριες στο τέλος αλλά η καθεμία πρέπει να ξέρει το ρόλο της και ο ρόλος ορίζεται από τον προπονητή. Σε όλες τις αθλήτριες πρέπει να φέρεται με τον ίδιο τρόπο ο προπονητής και στόχος μου είναι να μην ξεχωρίζω καμία. Όλες έχουν ένα ρόλο και όλες είναι ίσες για μένα στο παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο προνόμιο από εδώ και πέρα είναι πως ο Παναθηναϊκός έχοντας τον ίδιο προπονητή και τη νέα σεζόν μπορεί να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο που θα ορίσει και τους επόμενους στόχους;

Είναι σημαντικό να λειτουργούμε με πλάνο και έγκαιρα. Δεν το βλέπουμε αυτό γενικότερα ως κοινωνία, είμαστε της τελευταίας στιγμής. Στον τομέα μας και το σύλλογό μας, όμως, έχει αλλάξει. Από πολύ νωρίς μου έγινε η πρόταση να παραμείνω, πριν καν από το Final 4 του Κυπέλλου, και αυτό δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το ευχάριστο καθώς βλέπω ότι η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με τη δουλειά αφού το αποτέλεσμα πολλές φορές μπορεί να κριθεί από λεπτομέρειες. Ο Παναθηναϊκός με εμπιστεύτηκε και αυτό το εκτιμάω ιδιαίτερα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News