Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Περιοχές 18 Αυγούστου 2020 - «Χάρτης»
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Δείτε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Είμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία κορονοϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, ενώ έδωσε διευκρινίσεις και απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες μέρες.
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαραδαλιά είναι:
– Δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται από την 1η Ιουλίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα.
– Είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και να αντιμετωπίσει κακουργηματικές διώξεις», ενώ όλα ελέγχονται καθημερινά από ένα σύστημα διασταύρωσης στοιχείων σε όλη τη χώρα, τόνισε ο υφυπουργός.
Επισήμανε συγκεκριμένα ότι η σωστή ενημέρωση είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της επιδημίας.
– Παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες, γεγονός που επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα καταστήματα. Δεν γίνονται διακρίσεις σε περιοχές. Όπου χρειαστεί να ληφθούν οριζόντια μέτρα σε τοπικό επίπεδο, θα λαμβάνονται, αλλά απέχουμε πολύ μακριά από ένα γενικό lockdown σε μητροπολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Αττική.
Προσέθεσε ότι αν χρειαστεί ποτέ να γίνει lockdown στην Αττική αυτό θα είναι γενικευμένο, αλλά πρόκειται για ένα πολύ μακρινό και υποθετικό σενάριο.
– Για την Πάρο και την Αντίπαρο και για τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το ειδικό καθεστώς περιορισμών:
* Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας. Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής.
* Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου, τα χωροταξικά κριτήρια κατανομής των εστιών επηρεάζονται και από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων. Σε όλα τα δεδομένα προστίθενται και τα δεδομένα όσων ανιχνεύονται θετικοί ενώ έχουν φύγει από την περιοχή, πόλη ή νησί και προκύπτει σύνδεσή τους με αυτή.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλες οι αναλύσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και βασίζονται σε αναμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα.
Υπογράμμισε ότι στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, όλα είναι υπό έλεγχο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνει όλα όσα χρειάζονται με αίσθημα ευθύνης για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία».
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν γίνει 652 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 26 παραβάσεις και πρόστιμα 31.150 ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 συνολικά ημερών σε καταστήματα των δύο νησιών.
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Η εικόνα παγκοσμίως και η θέση της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά την γενικότερη εικόνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:
Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τις 7.222. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους. Δηλαδή ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 693 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Για τον τουρισμό
«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για να τονίσει: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».
Και διευκρίνισε ότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικό τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από τις οποίες έχουν εισέρθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Το 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νέα κρούσματα.
Για τα μέτρα
Επειδή η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν:
– Την τήρηση των αποστάσεων,
– Τη χρήση μάσκας,
– Την τήρηση των κανόνων για το μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο,
– Την τήρηση των ωραρίων,
– Την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Β.Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες όταν έρθει το εμβόλιο
Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορονοιού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους – θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».
Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».
Ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις πληροφορίες περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων τονίζοντας κατηγορηματικά «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας». Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποκρύπτονται στοιχεία ούτε τα «περί εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως είπε, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» και πρόσθεσε: «η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».
«Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας» επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε πως «αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» επισημαίνοντας «Βέβαια προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων».
Προανήγγειλε την προκήρυξη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για τις ΜΕΘ όλης της χώρας και προσλήψεις 1.650 νοσηλευτών επείγουσας ιατρικής. Σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν αποθέματα σε όλα τα είδη ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία». Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν επάρκεια όλων των φαρμάκων που απαιτούνται για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό
Ερωτηθείς για το αν ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα κατά την επιστροφή των υγειονομικών από τις άδειες τους στους χώρους εργασίας, τόνισε: «Έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ώστε όλοι όσοι επιστρέφουν στις υγειονομικές δομές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό. Πρώτο μας μέλημα είναι να κρατήσουμε “καθαρά” τα νοσοκομεία και να προστατεύουμε τους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων τόνισε: «Το αν είναι 8 ή 10 φορές περισσότερα τα κρούσματα σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονται είναι εικασία και επιστημονική εκτίμηση. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ, που θυμίζω ότι είναι δωρεάν».
Μιλώντας για τα τεστ και τη σημασία τους στην παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από τα 800 τεστ μοριακού ελέγχου που γινόταν ημερησίως στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, σήμερα έχουμε φτάσει τα 12.000 κάθε μέρα. «Συνολικά στη χώρα από την αρχή, όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, έχουν γίνει περίπου 750.000 μοριακά τεστ», προσέθεσε.
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (18/8): Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώθηκαν 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο «χάρτης» κρουσμάτων της Τρίτης – Μεγάλη η διασπορά (18/8)
Από τα 269 νέα κρούσματα, τα 49 είναι “εισαγόμενα” και συγκεκριμένα: 39 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και άλλα 10 αφορούν ταξιδιώτες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και μετέβησαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Από τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα, τα 220 εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν:
98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων