Ο κανονικός Παναθηναϊκός θα κερδίσει!

[ads]

Ο πρώτος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει ο Παναθηναϊκός είναι η φύση του αγώνα. Στην Ελλάδα χάνεται ένα ντέρμπι Νοέμβρη μήνα και μαζί ο τίτλος… Είναι τελείως διαφορετικό η λαιμητόμος να είναι επάνω από το κεφάλι μίας ομάδας και στην άλλη ενδεχόμενη ήττα να μην κοστίζει τίποτε πέραν του γοήτρου. Επειδή, όμως, οι γηπεδούχοι έχουν βρεθεί πλειστάκις στη συγκεκριμένη θέση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θα κληθούν να παίξουν ένα γνώριμο ρόλο.

[ads]

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο από τη μεταβατική σεζόν 2012/2013 οι «πράσινοι» έχουν χάσει δύο φορές σε έξι αγώνες, ανεξαρτήτως έδρας, από τον Ολυμπιακό. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που τους θέλει να έχουν κερδίσει ισάριθμα ματς. Όταν, όμως, έχουν κατέβει και στα έξι αυτά παιχνίδια ως τεράστιο αουτσάιντερ και τελικά δεν έχασαν τα τέσσερα, μάλλον προβληματική είναι η παράδοση για τον Ολυμπιακό!

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν πεντακάθαρα τον περασμένο Φλεβάρη στη «Λεωφόρο» (2-1), αλλά πήραν το παιχνίδι στα χαρτιά με τη γνωστή αλητεία του Περέιρα και τη χαζομάρα της γνωστής κερκίδας των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός, στο διάστημα αυτό, διέσυρε τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» τον Μάρτιο του 2014 (0-3) και πήρε ισοπαλία τον Απρίλιο του 2013 (1-1), πάλι στο Φάληρο, με Μπαρμπαρούση, Σο, Τοτσέ στην ενδεκάδα, Χουχούμη, Εσπάρθα αλλαγές και Βονόρτα στον πάγκο!

Οι συνθήκες είναι ομοίως δύσκολες και τώρα, με τον Γιάννη Αναστασίου να έχει απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία και τον Αντρέα Στραματσόνι να ντεμπουτάρει. Ορισμένους παίκτες του θα τους γνώρισε λίγες ώρες πριν τον αγώνα της «Λεωφόρου». Ο Ιταλός, ωστόσο, δεν είναι… χθεσινός, αν και νεαρός. Στα 39 του έχει περάσει από Ίντερ και Ουντινέζε, έχοντας να επιδείξει στους «νερατζούρι» μεγάλα αποτελέσματα στα ντέρμπι του Καμπιονάτο που ηγήθηκε αυτών.

Eκείνο το διάστημα ο αντίπαλός του Μάρκο Σίλβα ήταν τεχνικός στην άσημη Εστορίλ… Βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο την τελευταία διετία παρά κάτι ο 38χρονος Πορτογάλος, με δουλειά στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και καλά δείγματα γραφής, ως τώρα, στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, έχει έναν πρώην τεχνικό της Ίντερ στον πάγκο του, ο οποίος μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι χειρότερος από έναν πρώην της Εστορίλ! Όλα τα παραπάνω, εκ πρώτης, είναι υπέρ των γηπεδούχων…

Δεν αρκούν, ωστόσο, για να έρθει η νίκη στο ντέρμπι και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ. Πρέπει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός και οι άνθρωποι γύρω του – έστω και την ύστατη ώρα – να σταματήσουν να συμπεριφέρονται λες και κουμαντάρουν καμιά συνοικιακή ομάδα και να μάθουν από τα λάθη τους. Το περυσινό είναι τεράστιο, διότι με τη βλακεία πέντε-δέκα περίεργων τύπων χάθηκε κάθε πιθανότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος και τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η συμπεριφορά του Γιάννη Αλαφούζου είναι μονάχα προς την εμπρηστική κατεύθυνση κι αποτελεί κινούμενη άμμος για το σύλλογο. Η διαιτησία και τα όσα έχει πετύχει ο Ολυμπιακός μ΄ αυτήν είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη: Δεν γίνεται συνέχεια να πιπιλίζεται αυτή η καραμέλα, την ώρα που δεν μπορούν οι «πράσινοι» να μπουν στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ από κάποια Γκαμπάλα. Δεν γίνεται να έρχεται πρώην προπονητής της Ίντερ και στην παρουσίασή του να λέει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πώς το Πρωτάθλημα θα κριθεί στα δικαστήρια!

Ακόμη και βαλτός να μην είναι κάποιος, αν βράζει το αίμα του θα πάει στο γήπεδο το Σάββατο για να τα σπάσει όλα… Τους βολεύει αυτό τους γηπεδούχους; Ο Κοντονής παραμονεύει να το παίξει Υπουργός στην πλάτη του συλλόγου όπως πέρυσι, εκπρόσωπος μίας Κυβέρνησης που εκμεταλλεύτηκε την κουταμάρα και τα βάσανα του ελληνικού λαού, ο οποίος είχε την ανάγκη να πιστέψει σε κάτι και ψήφισε τους μεγαλύτερους ψεύτες όλων των εποχών.

Μ΄ έναν Υφυπουργού Αθλητισμού τόσο επικίνδυνο, ο Αλαφούζος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μετρά ό,τι λέει, κουμαντάροντας τους οργανωμένους. Χωρίς να δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα, διότι δίνει άλλοθι εκεί που δεν πρέπει. Και να παρακαλεί να μην πάει, τελικά, ο Μαρινάκης στη «Λεωφόρο», γιατί το μπάχαλο ευνοεί μονάχα αυτούς που το προκαλούν. Κι αυτό φάνηκε πέρυσι… Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός είναι πιο ομάδα, δεν έχει το άγχος των γηπεδούχων, αλλά σε περίπτωση ήττας το κλίμα δεν θα είναι και όπως πριν.

Ο Παναθηναϊκός υστερεί σε ομάδα και ρόστερ διαθέτει, ωστόσο, ορισμένους ποδοσφαιριστές που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σούπερ παιχνίδια σε ίδια ντέρμπι. Το άγνωστο και απρόβλεπτο που προκύπτει με την παρουσία Στραματσόνι δεν είναι απαραίτητα κακό κι αν αποβληθούν συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ύφος και το διαμέτρημα του συλλόγου – και δυστυχώς προέρχονται από την ίδια τη διοίκηση –, τότε οι πιθανότητες για την έκπληξη (σύμφωνα με το κοινό ποδοσφαιρικό αίσθημα) θα είναι περισσότερες.

Θα έπρεπε να γνωρίζει, εν κατακλείδι, ο Γιάννης Αλαφούζος κι αυτοί που, με τραγικά αποτελέσματα, τον συμβουλεύουν πώς αυτό το παιχνίδι είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να μαλακώσει το κλίμα. Αυτά που έγιναν με την ΑΕΚ θα είναι… παιδικό πάρτι, μπροστά στην κατακραυγή που θα προκύψει αν τα χαστούκια συνεχίσουν να είναι ηχηρά και να πλήττουν τον εγωισμό των κανονικών Παναθηναϊκών φιλάθλων. Όπως διαπιστώσατε, όσοι φτάσατε ως την τελευταία γραμμή, για τον διαιτητή Παππά δεν υπήρξε αναφορά. Οφείλει να είναι εντάξει και πιστεύουμε πώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τον ίδιο και την ελληνική διαιτησία να μην είναι!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News