Και ο Μπατίστα είναι στην Κίνα...

Ο Τόλης Κοτζιάς αρθρογραφεί για το ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (8/10, 21:00) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου.

To ξεκίνημα της περυσινής σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, όσο και επεισοδιακό. Οι πολλοί έλεγαν, όχι αδικαιολόγητα, ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει εύκολα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στο ματς του Κυπέλλου, και μέχρι και λίγο πριν από το φινάλε του παιχνιδιού, η δικαίωση για αυτούς ήταν πολύ κοντά. Οι Πειραιώτες, όμως, τα έκαναν “σαλάτα” στα τελευταία λεπτά, ο Μπατίστα τους έδωσε την χαριστική βολή και μετά στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού έγινε το έλα να δεις. Η απόληξη όλου αυτού ήταν η απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα και μετά από καιρό η σκυτάλη δόθηκε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Την συνέχεια την ξέρετε, οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν μία μαγική χρονιά και ο ιστορικός του μπάσκετ κάλλιστα μπορεί να μιλήσει για μία ήττα στο ΟΑΚΑ, που εν τέλει έκανε καλό στον Ολυμπιακό.

Η χρονιά του μπάσκετ ή μάλλον η “φωτιά” στο άθλημα αρχίζει να μπαίνει από αύριο το βράδυ, οπότε και έχουμε πάλι τα ίδια, μόνο, που αυτή την φορά η μάχη θα γίνει στο άδειο ΣΕΦ. Ο Εστέμπαν Μπατίστα είναι κάπου στην Κίνα, προσπαθώντας να βγάλει το…παντεσπάνι του, νέοι και παλιοί Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί (παίκτες και προπονητές) είναι σχεδόν όλοι εδώ για να γράψουν ιστορία και να δώσουν το έναυσμα της χρονιάς.

Το παιχνίδι, που έχουμε μπροστά μας, δεν είναι οριακό, όπως ήταν το περυσινό. Το περυσινό ήταν οριακό μόνο για τον Ολυμπιακό, αφού είχε προηγηθεί μία αποτυχημένη χρονιά. Σε εκείνο το ματς του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός παρουσιαζόταν αδύναμος και έτσι για τους Πειραιώτες η νίκη και η πρόκριση ήταν μονόδρομος. Τα θαλάσσωσαν, όμως, και έτσι έγινε το “έλα να δεις”.

Φέτος, λοιπόν, το παιχνίδι των “αιωνίων” δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα. Ο Ολυμπιακός έχει την “μαξιλαράρα” της κατάκτησης του πρωταθλήματος και της εντυπωσιακής πορείας στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός έχει την “δικαιολογία” ότι με νέο προπονητή στον πάγκο του τώρα φτιάχνει την ομάδα του, επομένως θέλει χρόνο και υπομονή. Εννοείται ότι και οι δύο ομάδες θα σκυλιάσουν για τη νίκη με τους Πειραιώτες σε περίπτωση νίκης να δίνουν ένα ακόμη δείγμα ότι είναι σε μία από τις καλύτερες φάσεις της ιστορίας τους και τους “πράσινους” από την άλλη να παίρνουν τα πάνω τους, σε μία εποχή, που χτίζουν την αντεπίθεσή τους.

Προγνωστικά δεν πολυχωράνε υπό την έννοια ότι οι δύο ομάδες δεν έχουν κάνει την προετοιμασία, που θα έπρεπε να έχουν κάνει. Και οι μεν και οι δε έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καλύτερο θα είναι να αφήσουμε την δράση να μιλήσει. Αν ντε και καλά, έπρεπε να δώσουμε μία τύχη παραπάνω σε κάποια από τις δύο ομάδες, αυτή θα ήταν ο Ολυμπιακός λόγω έδρας. Κόσμος δεν θα υπάρχει, αλλιώς, όμως, είναι να παίζεις στο “σπίτι” σου και αλλιώς μακριά από αυτό.

Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία να δούμε τα νέα αγωνιστικά σχήματα των δύο υπερδυνάμεων τόσο νωρίς. Θα τα δούμε πολλές φορές μέσα στη σεζόν, αλλά η πρόωρη τιτανομαχία έλκει τρομερά: Πάβλοβιτς, Κούζμιτς, Ραντούλιτσα, Φελντέιν, Γιανγκ, Μιλουτίνοφ, Στρόμπερι και ένα σωρό άλλα νέα πρόσωπα στο παρκέ του ΣΕΦ, πώς να μην υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον;

Καλή μας αρχή, λοιπόν, και καλή μπασκετική σεζόν. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα (στην Ελλάδα και όχι μόνο), που κάθε χρόνο κάτι θα υπάρχει παραπάνω, που θα σε “τραβάει” ακόμη περισσότερο να το παρακολουθήσεις. Δεν νομίζουμε να υπάρχει κανείς, που να διαφωνεί.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News