Ειδικός διαιτησίας: «Ο λόγος της αποβολής των Αταμάν-Μαρτίνεθ»
Ο Τοντ Γουόρνικ ανέλυσε τις αποβολές των δύο προπονητών και τα δεδομένα για τη διαιτησία του Game 4.
Οι αποβολές του Εργκίν Αταμάν και του Πέδρο Μαρτίνεθ στο Game 3 του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Βαλένθια προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Telekom Center Athens, σε ένα παιχνίδι υψηλής έντασης, με τους δύο προπονητές να αποβάλλονται μετά από λεκτική αντιπαράθεση.
Ο σύμβουλος διαιτησίας και πρώην άνθρωπος των παρκέ της EuroLeague, Τοντ Γουόρνικ, ανέλυσε την υπόθεση μέσα από τη στήλη «Give Me Control» στο Basketnews.
Ο Γουόρνικ στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι δύο αποβολές, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει θέμα παρουσίας των Αταμάν και Μαρτίνεθ στους πάγκους για το Game 4.
Για τις αποβολές ανέφερε:
«Σίγουρα, στα περισσότερα από 25 χρόνια ιστορίας της EuroLeague, δεν έχει καταγραφεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό. Κανονικά, η συσσώρευση δύο «απλών» τεχνικών ποινών (σε αντίθεση με μια αντιαθλητική τεχνική ποινή) δεν απαιτεί ειδική αναφορά προς τη λίγκα πέρα από την καταγραφή στο φύλλο αγώνα του λόγου για τον οποίο δόθηκε κάθε τεχνική ποινή.
Έτσι, σχεδόν σίγουρα δεν θα υπάρξει περαιτέρω πειθαρχική ενέργεια και οι δύο προπονητές θα βρίσκονται κανονικά στους πάγκους για το Game 4. Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί δόθηκαν δύο τεχνικές ποινές για κάτι που ουσιαστικά ήταν ένα και μοναδικό περιστατικό;
Και γιατί να αποβληθούν οι προπονητές σε ένα Playoff παιχνίδι τόσο υψηλής έντασης, μπροστά σε περισσότερους από 19.000 εκρηκτικούς φιλάθλους; Αυτό που αρχικά έφερε τον Άταμαν στη γραμματεία ήταν ένα φαινομενικά λανθασμένο φάουλ που χρεώθηκε στον Νίκο Ρογκαβόπουλο, τη στιγμή που το αρχικό κράτημα του Μπρανκού Μπαντιό ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη παράνομη ενέργεια.
Φαίνεται πως ο διαιτητής είδε μόνο το τέλος της φάσης και όχι ολόκληρη την εξέλιξή της. Ωστόσο, τόσο ο Μαρτίνεθ όσο και ο βοηθός του ξεκαθάρισαν μετά το παιχνίδι ότι είχαν αποφασίσει από νωρίς να μην επιτρέψουν τις προσπάθειες του Άταμαν να επηρεάσει τη διαιτησία μέσω τεχνικών ποινών ή παραπόνων. Μόλις ο Άταμαν πήγε στη γραμματεία για να διαμαρτυρηθεί, ο Μαρτίνεθ βρέθηκε επίσης εκεί.
Όχι μόνο ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στη EuroLeague, αλλά είναι δύσκολο να βρει κανείς κάτι παρόμοιο σε οποιοδήποτε επαγγελματικό επίπεδο. Υπήρξαν αντιπαραθέσεις μετά το τέλος αγώνων, όπως εκείνη στην αρχή της σεζόν 2024-25 μεταξύ του προπονητή του Μπαρτζώκα και του προπονητή Γιασικέβιτσους ή πιο πρόσφατα, η λεκτική επίθεση του προπονητή της γυναικείας ομάδας του University of Connecticut προς την προπονήτρια της University of South Carolina μετά τον ημιτελικό του NCAA το 2026.
Το ερώτημα είναι: Έπρεπε να αποβληθούν οι δύο προπονητές; Σύμφωνα με το play-by-play της EuroLeague, οι δύο προπονητές αποβλήθηκαν λόγω συσσώρευσης δύο τεχνικών ποινών και όχι για μία συγκεκριμένη πράξη. Ποια είναι η λογική πίσω από την τιμωρία δύο εξαιρετικά ανταγωνιστικών προπονητών επειδή φώναζαν ο ένας στον άλλον σε έναν αγώνα playoffs «ζωής ή θανάτου»;
Αν υπήρχε σωματική σύγκρουση, τότε η υπόθεση θα ήταν ξεκάθαρη, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Υπήρχε άλλη επιλογή; Δηλαδή να ηρεμήσει η κατάσταση, να επιστρέψουν οι προπονητές στους πάγκους τους και να δοθεί μία τεχνική ποινή στον καθένα;
Επειδή η EuroLeague δεν είναι διαφανής όσον αφορά τις μεταγενέστερες αναφορές των διαιτητών, δεν γνωρίζουμε την επίσημη αιτιολόγηση, όμως η επιβολή δύο τεχνικών ποινών για ουσιαστικά την ίδια φάση δεν φαίνεται να ήταν η μοναδική επιλογή.»
Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Από τα καλλιστεία, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού: Αλβανίδα καλλονή στο T-Center Athens (pics)
- Παναθηναϊκός - Βαλένθια: Στο T-Center η... αγαπημένη ρεπόρτερ του Πέσιτς (pic)
- Γάτας: «Ραντεβού Μπαλντίνι-Φύσσα στο Λονδίνο - Αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός έχει βρει προπονητή»
- Νέα «πόρτα» Τζέιμς σε Ολυμπιακό: «Δεν ζήτησα ποτέ κάτι τέτοιο» (pic)
- Μπόγρης: «Η νίκη είναι τριπλή για τον Παναθηναϊκό» (vid)