Αλγόριθμος, Euroleague: Ο Παναθηναϊκός στο 47% για top-6, τι σημαίνει για τη συνέχεια
Ο Παναθηναϊκός κινείται στο όριο για top-6 μετά την 22η αγωνιστική, με νέο run προσομοιώσεων και ξεκάθαρες “ζώνες”.
Το μαθηματικό μοντέλο Figurei8ht επικαιροποίησε τις προβλέψεις του μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής της EuroLeague, τρέχοντας 10.000 προσομοιώσεις με κριτήρια όπως τα Net Ratings (επίθεση/άμυνα), η δυσκολία του εναπομείναντος προγράμματος και τα Elo Scores των δύο τελευταίων σεζόν.
Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο “νήμα” της μάχης για το top-6, εκεί που το μοντέλο τοποθετεί το πιθανό όριο στις 23 νίκες. Οι πιθανότητες για να τερματίσει στην πρώτη εξάδα είναι 47%, ποσοστό που τον κρατάει σε κατάσταση συνεχούς πίεσης, χωρίς μεγάλα περιθώρια για “γκέλες”.
Στο ίδιο κομμάτι της βαθμολογίας, η εικόνα είναι εξαιρετικά πυκνή. Η Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίζεται σε πιο ισχυρή θέση με 68%, η Μπαρτσελόνα ακολουθεί με 56%, ενώ δίπλα στον Παναθηναϊκό βρίσκεται η Βαλένθια με 48%. Η απόσταση ανάμεσα στους δύο τελευταίους είναι τόσο μικρή που πρακτικά μιλάμε για σενάριο… λεπτομερειών από αγωνιστική σε αγωνιστική.
Μετά τον Παναθηναϊκό, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην κορυφή και ειδικά στο “πακέτο” των ομάδων που δείχνουν να έχουν προβάδισμα για πλεονέκτημα έδρας. Το μοντέλο κρατά το όριο της τετράδας στις 24 νίκες, με τέσσερις ομάδες να ξεπερνούν πλέον το 50% στις πιθανότητες για top-4.
Εκεί, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται μέσα στο γκρουπ των τεσσάρων με 57% για top-4, ποσοστό που τον βάζει σε τροχιά πλεονεκτήματος έδρας, αλλά χωρίς να επιτρέπει χαλάρωση, αφού η “ζώνη” πίσω του παραμένει ανταγωνιστική. Στο ίδιο επίπεδο (57%) βρίσκεται και η Χάποελ Τελ Αβίβ, με τις δύο ομάδες να κινούνται σε παρόμοιο εύρος πιθανοτήτων.
Η κορυφή των προβλέψεων ανήκει στη Μονακό, η οποία “πατά” ως το πιο ισχυρό φαβορί για την τετράδα με 81%, ενώ το μοντέλο της αποδίδει και 25,9 xWins. Αμέσως μετά έρχεται η Φενέρμπαχτσε με 67%, σχηματίζοντας μαζί με τις υπόλοιπες δύο ένα καθαρό τετράποδο σχήμα για το top-4.
Πιο χαμηλά, στη μάχη της δεκάδας και των play-in, το Figurei8ht τοποθετεί ως πιθανό “κόφτη” τις 20 νίκες. Η Ζαλγκίρις δείχνει σε σχετικά ασφαλέστερη θέση σε σχέση με τους διώκτες της, ενώ για το τελευταίο εισιτήριο ο ανταγωνισμός “γράφει” τρία ονόματα: Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι Μιλάνο και Βίρτους Μπολόνια.
https://twitter.com/Figurei8ht/status/2012571665004134549?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2012571665004134549%7Ctwgr%5Eecd355be1769948ba4b97e0391aa2fd4b0a4c9ca%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pickandroll.gr%2F2026%2F01%2F19%2Fallagi-dedomenon-gia-olympiako-kai-panathinaiko-i-provlepsi-toy-algorithmoy-gia-tin-teliki-toys-katataxi%2F
Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- «Αυτός είναι ο στόπερ που ζήτησε ο Μπενίτεθ στον Παναθηναϊκό - Τα χρήματα για αγορά»
- «Ο Παναθηναϊκός θα κάνει πρόταση για Φρουκ - Το ποσό που ζήτησε η Ριέκα»
- Παναθηναϊκός: Αλλαγή σκηνικού με Σφιντέρσκι
- Παναθηναϊκός: Η ευρωπαϊκή λίστα με Φερεντσβάρος, ποιοι δεν παίζουν
- Πάει για «10αρι» και φορ ο Παναθηναϊκός - Τα προφίλ των παικτών