Αταμάν για ΟΛΑ: Ο λόγος της ανανέωσης, η... τύχη με Γιαννακόπουλο και η φυγή Βιλντόζα (vid)

Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη και μίλησε για όλους και για όλα.

Αταμάν για ΟΛΑ: Ο λόγος της ανανέωσης, η... τύχη με Γιαννακόπουλο και η φυγή Βιλντόζα (vid)

Αναλυτικά όσα είπε στο Sportal:

«Σίγουρα θα είναι μια πολύ σκληρή σεζόν για όλες τις ομάδες στην Ευρωλίγκα και φυσικά για εμάς. Γιατί τώρα είμαστε οι τελευταίοι πρωταθλητές και όλοι θα παίξουν με έξτρα κίνητρο εναντίον μας. Σε όλα τα εκτός έδρας ματς ο κόσμος θα έρθει να δει την ομάδα μας, να το διασκεδάσει και να προσπαθήσει να νικήσει τους πρωταθλητές. Αλλά έχουμε μια πολύ έμπειρη ομάδα τώρα.

Κάναμε τρεις μεταγραφές που νομίζω ότι θα μας βοηθήσουν, μιας και έχουμε πολλά παιχνίδια και φέτος. Τώρα, στο ξεκίνημα της σεζόν, ο στόχος όλων των ανθρώπων γύρω από την ομάδα, από εκεί που ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί ξανά, τώρα θέλουν κατευθείαν να κερδίσουμε τον τίτλο ξανά.

Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε. Δεν είναι σημαντικό για μένα επειδή θα είναι back-to-back, είναι ένα νέο πρωτάθλημα, μια νέα διοργάνωση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι πνευματικά, σωματικά και τεχνικά για να αρχίσουμε αυτή τη χρονιά και να παίξουμε στη διοργάνωση έχοντας μεγάλους στόχους».

Πριν από μερικές ημέρες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε στους παίκτες στο Κόστα Ναβαρίνο «ακούστε τον μαέστρο για το back-to-back». Σας δίνει έξτρα κίνητρο αυτή η εμπιστοσύνη;

«Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε μου δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ακόμα και πριν συνεργαστούμε. Πάντα είχαμε καλή σχέση μεταξυ μας. Τώρα λέω σε όλους ότι είμαι πολύ τυχερός, γιατί έχω έναν πρόεδρο που πάντα με υποστηρίζει και υποστηρίζει και την ομάδα.

Στα πάντα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οπότε τώρα ως ιδιοκτήτης, μάλλον περισσότερο και από ιδιοκτήτης, ως ένας φίλαθλος, ένας μεγάλος οπαδός του Παναθηναϊκού, θέλει να κερδίσει ξανά. Αυτό είναι λογικό, συμβαίνει με όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

Αλλά ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Για μένα δεν έχει λογική να λέμε πάμε για το back-to-back ή πάμε για το τρίτο στη σειρά… Είναι μια νέα διοργάνωση και είναι σημαντικό αρχικά να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια στην κανονική περίοδο, για να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας. Και μετά να είμαστε έτοιμοι, σε καλή κατάσταση για τα playoffs και το Final-4.

Γιατί εν τέλει δεν θα κερδίσεις ή θα χάσεις στο πρώτο μέρος της Ευρωλίγκας, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσεις καλά, να πάρεις μια καλή θέση στην κανονική περίοδο και μετά να είσαι έτοιμος για τα πάντα. Να είσαι σε καλή κατάσταση, να είσαι τυχερός. Μερικές φορές κάπoιος σημαντικός παίκτης τραυματίζεται. Πρέπει να έχεις τους παίκτες πνευματικά έτοιμους να παλέψουν για τον μεγάλο στόχο. Όλα αυτά έγιναν την περσινή σεζόν και πετύχαμε μια ιστορική νίκη για τον σύλλογο.

Είναι σωστό ότι ο Παναθηναϊκός είχε ήδη 6 τίτλους. Αλλά πιστεύω ότι αυτός ο τίτλος ήταν πιο περίπλοκος από τους προηγούμενους. Από την 17η θέση, να κερδίσεις τον τίτλο στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο. Όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και σε άλλα σπορ. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία και φυσικά όλοι θέλουν τώρα να την επαναλάβουμε.

Αυτός ο ξεχωριστός τίτλος, λόγω του γεγονότος ότι από την 17η θέση βρεθήκατε στην κορυφή, είναι ξεχωριστός και για εσάς προσωπικά;

«Ναι, είναι ένας ξεχωριστός τίτλος για εμένα. Το ίδιο ήταν και με την Έφες, στην πρώτη μου χρονιά. Από την τελευταία θέση παίξαμε στον τελικό της Ευρωλίγκας, αλλά χάσαμε. Αυτή τη φορά με τον Παναθηναϊκό, το να κερδίσουμε τον τίτλο, αλλά και να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό στους τελικούς από 0-2, 3-2, την κάνουν την πιο συναρπαστική σεζόν της καριέρας μου».

Το καλοκαίρι ανανεώσατε το συμβόλαιό σας για τρία ακόμα χρόνια μέσα σε λίγα λεπτά. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε και τι θέλετε να πετύχετε μέσα σε αυτό το διάστημα;

«Κάναμε τον Παναθηναϊκό ξανά, όπως ήταν τα παλιότερα χρόνια, τον μεγαλύτερο… έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όχι μόνο ως σύλλογο, αλλά και ως ομάδα. Μια από τις καλύτερες ομάδες. Και φυσικά νιώθω πολύ άνετα να δουλεύω με τη διοίκηση. Είμαι σαν οικογένεια εδώ. Με την οικογένεια του κ. Γιαννακόπουλου και όλο το σταφ.

Όσα πετύχαμε πέρυσι ήταν μια τέλεια δουλειά από όλους εντός αποδυτηρίων, αλλά και τη μεγάλη συμβολή του κόσμου. Ειλικρινά, έχω δουλέψει σε πολλά μεγάλα κλαμπ, αλλά πρέπει να πω ότι το πάθος και o ενθουσιασμός που είδα στην πόλη της Αθήνας για τον Παναθηναϊκό και για εμένα, όχι μόνο όταν κερδίσαμε τον τίτλο, αλλά από την πρώτη ημέρα, ήταν κάτι θαυμάσιο.

Οπότε για εμένα ήταν πολύ εύκολο να δεχθώ την προσφορά που μου έκανε ο Παναθηναϊκός και ελπίζω όλα να πάνε καλά και να συνεχίσω την καριέρα μου σε αυτό το κλαμπ».

Κάνατε πολύ νωρίς την πρώτη σας μεταγραφή, με τον Λορέντζο Μπράουν. Αλλά οι δύο επόμενες ήρθαν προς το τέλος του καλοκαιριού. Σας επηρέασε η ενίσχυση των άλλων ομάδων της EuroLeague ή απλά περιμένατε τις καλύτερες λύσεις από την αγορά;

«Με ρώτησαν και στο ξεκίνημα του καλοκαιριού γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι τόσο ενεργός στην αγορά. Υπάρχουν δύο λόγοι. Πρώτον, ήμασταν πολύ ενεργοί γιατί ανανεώσαμε το συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Επίσης ανανεώσαμε το συμβόλαιο του Μάριους Γκριγκόνις. Ήταν η ομάδα που κέρδισε και το πρώτο πράγμα για εμάς ήταν να κρατήσουμε την νικήτρια ομάδα. Στη συνέχεια είδαμε ότι στη θέση του point guard χρειαζόμαστε μια αλλαγή.

Ο Λούκα Βιλντόζα ήταν εξαιρετικός παίκτης, αλλά στο σύστημά μας δεν βρήκε τον ρόλο του. Όταν είδαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πάει σε άλλη ομάδα, αμέσως κινηθήκαμε για τη μεταγραφή του Λορέντζο Μπράουν. Ήθελε να έρθει στην πρωταθλήτρια ομάδα και ήταν ένας τυπικός point guard που τον χρειαζόμασταν. Ειδικά όταν ο Σλούκας κουραζόταν σε πολλά παιχνίδια, παίζοντας πολλά λεπτά. Τον χρειαζόμασταν και κάναμε αυτή τη μεταγραφή.

Και μετά περιμέναμε γιατί ειχαμε ήδη μια νικήτρια ομάδα. Όταν στο τέλος της αγοράς άνοιξαν νέες περιπτώσεις υψηλού επιπέδου, όπως του Γιούρτσεβεν που αποφάσισε να παίξει στην Ευρώπη κινηθήκαμε άμεσα. Ήταν παίκτης μου στην εθνική ομάδα και τον πείσαμε να έρθει στον Παναθηναϊκό.

Είχαμε ήδη τον Μπαλτσερόφσκι, που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζεται να παίξει περισσότερα λεπτά κάπου αλλού, στο Eurocup, να γίνει πιο έμπειρος στο υψηλό επίπεδο, μιας και δεν πήρε χρόνο στην Ευρωλίγκα πέρυσι.

Σκεπτόμενοι ότι η σεζόν είναι πολύ μεγάλη κι έχοντας ως μόνους σέντερ τους Λεσόρ και Κώστα Αντετοκούνμπο, θέλαμε έναν ακόμα δυνατό παίκτη και βγήκαμε στην αγορά και πείσαμε τον Γιουρτσεβέν.

Φυσικά στην Ευρωλίγκα είναι σημαντικό να έχεις καλούς ξένους παίκτες, αλλά πώς κερδίσαμε πέρυσι; Με τους Έλληνες παίκτες.

Μετά φυσικά, όταν είδαμε ότι οι άλλες ομάδες παίρνουν περισσότερους παίκτες στο ρόστερ τους, άρχισα να σκέφτομαι πως ναι μεν είμαστε η νικήτρια ομάδα, αλλά πέρυσι όλα πήγαν καλά. Δεν είχαμε καθόλου τραυματισμούς στα playoffs. Μόνο ο Χουάντσο είχε πρόβλημα, αλλά έπαιξε στο Final-4. Τώρα όλοι πιστεύουν ότι είμαστε το φαβορί. Πέρυσι κανείς δεν πίστευε πως ο Παναθηναϊκός θα πήγαινε καν στα playoffs.

Έτσι βλέποντας το ρόστερ, είναι τέλειο, αλλά είδαμε πως ίσως να χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Τότε ο Τζέντι (σ.σ. Οσμάν) ανακοίνωσε πως δεν θα μείνει στο NBA και θα έρθει στην Ευρώπη. Είναι ένα παιδί που το αγαπώ πολύ, τον είχα από πιτσιρικά στην εθνική ομάδα. Αμέσως κάναμε επαφή μαζί του και όταν είδα ότι και ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ενθουσιασμένος με μια τέτοια μεταγραφή, την κάναμε.

Και τώρα έχουμε μια καλή ισορροπία, 15 παίκτες στο ρόστερ. Έχουμε και νέους παίκτες. Για παράδειγμα ο Σαμοντούροφ. Για εμένα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για το ελληνικό μπάσκετ. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες και τώρα έχει μεγάλη εμπειρία και θα τον χρησιμοποιήσουμε για αρκετά λεπτά, ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φυσικά στην Ευρωλίγκα είναι σημαντικό να έχεις καλούς ξένους παίκτες, αλλά πώς κερδίσαμε πέρυσι; Με τους Έλληνες παίκτες.

Είχαμε μεγάλη συνεισφορά από τον ηγέτη της ομάδας, τον Σλούκα. Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν βασική δύναμη της ομάδας. Ο Παπαπέτρου μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό ήταν κλειδί στα playoffs για να φτάσουμε στο Final-4. Οπότε αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και οι Έλληνες παίκτες θα έχουν μεγάλο ρόλο στην ομάδα».

Μόλις είπατε πως έχετε 15 παίκτες έτοιμους να παίξουν. Φέτος έχετε περισσότερες λύσεις, κάτι που είναι καλό για κάθε προπονητή. Έχετε όμως να μοιράσετε τον χρόνο και σε περισσότερους παίκτες. Φοβάστε ότι μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία και η χημεία της ομάδας;

«Είμαστε το φαβορί. Είμαστε μεγάλη ομάδα και πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Την περασμένη χρονιά, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Αν δεν ψάχναμε τόσο καλά την αγορά στο ξεκίνημα της σεζόν και δεν βρίσκαμε τον Κέντρικ Ναν, δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία. Θα σκεφτόμασταν, “έρχεται ο Κέντρικ Ναν, τι θα γίνει με τους άλλους παίκτες”; Όχι. Για εμάς σαν τεχνικό επιτελείο είναι σημαντικό να έχουμε καλό ρόστερ.

Όσο για τους παίκτες… Αν θέλεις να παίζεις 35 λεπτά, οκ, μπορείς να πας σε μια ομάδα μεσαίου επιπέδου. Μπορείς να πας στο Eurocup ή να παίζεις μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά σε αυτό το επίπεδο κάποιες στιγμές πρέπει να δεχθείς ότι κάποιες φορές μπορεί να παίζεις 10 λεπτά, κάποιες ίσως 30 λεπτά.

Μίλησα στους παίκτες μου. Ποτέ δεν είναι σημαντικό για μένα τι καριέρα είχαν στο NBA ή τι έκαναν την περσινή σεζόν. Τίποτα. Για εμένα είναι σημαντικό αυτή η σεζόν. Ποιος είναι έτοιμος, ποιος είναι στην καλύτερη φόρμα. Θα προσπαθήσω να κερδίσω όλα τα παιχνίδια. Δεν θα σκεφτώ αυτός ο παίκτης έπαιξε 30 λεπτά, αυτός δεν έπαιξε.

Για μένα σημαντικό είναι να κερδίσω το παιχνίδι. Ελπίζω ότι οι παίκτες μου κατανοούν αυτή τη νοοτροπία, γιατί αν κάποιος δεν θα τη καταλάβει, μπορούσε να μιλήσουμε, υπάρχουν άλλες ομάδες, μπορεί να φύγει. Αν θέλεις να είσαι σε μια πρωταθλήτρια ομάδα, πρέπει να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση».

Κάποιοι παίκτες μού είπαν ότι φαίνεται σαν να πήρε προσωπικά ο Ολυμπιακός την περσινή επιτυχία του Παναθηναϊκού και να τον οδήγησε να ενισχυθεί ξοδεύοντας πολλά χρήματα για να φέρει καλούς παίκτες. Νιώθετε κι εσείς πως η επιτυχία σας οδήγησε τον Ολυμπιακό να κάνει περισσότερες μεταγραφές;

«Είναι κάτι φυσιολογικό. Υπάρχει ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Κι αυτό είναι καλό. Υπάρχουν μεγαλύτερες συγκινήσεις. Πριν από τρία χρόνια υπήρχε η κυριαρχία του Ολυμπιακού, νωρίτερα του Παναθηναϊκού. Τώρα υπάρχει μια ισορροπία κι αυτό είναι καλό.

Δεν νομίζω ότι το πήραν προσωπικά, αλλά σίγουρα πήραν κάποιους νέους παίκτες για να διορθώσουν κάποια λάθη, ό,τι χρειάζονταν για αντιμετωπίσουν εμάς και τις άλλες ομάδες. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι προσωπικό, αλλά για να κερδίσουν το ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μονακό και η Μπαρτσελόνα. Δεν νομίζω ότι ήταν προσωπικό».

Υπάρχει κάτι που θέλετε να βελτιώσετε φέτος στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι;

«Στην πραγματικότητα όχι και τόσο πολύ. Γιατί την περασμένη χρονιά, ειδικά στο τέλος της σεζόν παίξαμε τέλεια. Όλα ήταν τέλεια. Έχουμε τώρα νέους παίκτες. Θα είναι σημαντικό να τους βάλουμε στο σύστημα που αποδίδει».

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, τι βρήκατε εδώ που δεν περιμένατε; Τι σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από τη χώρα και τους Έλληνες;

«Ξέρω ότι οι Έλληνες είναι όπως στη δική μου χώρα, πολύ φιλικοί άνθρωποι, πολύ εγκάρδιοι. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η αγάπη για το μπάσκετ και το πάθος που έχουν για την ομάδα τους και φυσικά η αγάπη που έχουν δείξει μέχρι τώρα σε εμένα. Το περίμενα, αλλά όχι σε αυτό το σημείο για να είμαι ειλικρινής. Είναι εκπληκτικό.

Και το λέω σε όλους τους φίλους μου, σε όλους τους προπονητές της Ευρωλίγκας πως είμαι ο πιο τυχερός προπονητής στην Ευρώπη. Γιατί μπορεί να δουλεύουν σε άλλα μεγάλα κλαμπ, αλλά δεν νομίζω ότι σε αυτές τις πόλεις είναι διάσημοι σαν εμένα, παίρνουν την αγάπη που παίρνω εγώ στην Αθήνα. Αυτό είναι εντυπωσιακό».

Δείτε παρακάτω:

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr