Φραγκιάς: «Όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκα ακολούθησαν την επένδυση του Παναθηναϊκού»

Ο Βασίλης Φραγκιάς εξέφρασε την άποψή του για τις φετινές μεταγραφικές κινήσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και υποστήριξε πως ο Παναθηναϊκός υποχρέωσε όλες τις ομάδες να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη.

Φραγκιάς: «Όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκα ακολούθησαν την επένδυση του Παναθηναϊκού»

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο sportdog.gr:

Ποιά είναι η γνώμη σας για την ενίσχυση των δύο Αιωνίων;

«Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι σουπερ ενισχυμένοι! Η ομάδα του Πειραιά έκανε καλές κινήσεις με Φουρνιέ, Βιλντόζα, Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ, Έβανς. Έκανε ομάδα πολύ ανταγωνιστική.

Το “Τριφύλλι” δεν είχε ανάγκη προσθηκών. Έκανε τις μεταγραφές που χρειαζόταν. Στην ουσία οι ομάδες της Ευρωλίγκα όλες ακολούθησαν την επένδυση του Παναθηναϊκού και έκαναν σημαντικές κινήσεις, για να μπορούν να πάνε Final 4».

Στην Ελλάδα τα πράγματα πώς τα βλέπετε; Παραμένει το δίπολο και μετά το χάος…

«Η κατάσταση είναι γνωστή. Το θέμα είναι, ότι μπήκε ένα κίνητρο με την παρουσία της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνας».

Άρα είστε ικανοποιημένος με την παρουσία της Εθνικής στο Παρίσι;

«Παίξαμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από τόσα χρόνια και πήγαμε μια χαρά. Ήθελε και λίγο τύχη σε κάποια παιχνίδια. Μπορούσαμε την τετράδα αλλά η γενική εικόνα ήταν καλή. Όταν τα ματς κρίνονται στο καλάθι θέλει και λίγη τύχη.

Η επόμενη μέρα είναι το ζήτημα. Τα ίδια παιδιά θα παίξουν στο Πανευρωπαϊκό. Μετά όμως τί γίνεται; Πώς θα κινηθούμε στο μέλλον; Ποιοί θα στελεχώσουν την Εθνική;»

Ποιά είναι η κατάσταση με τις επόμενες φουρνιές Ελλήνων καλαθοσφαιριστών;

«Οι πιο πολλοί νέοι δεν παίζουν στις ομάδες τους. Τα παιδιά που είναι 18-19 χρόνών δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Γιατί στην Ελλάδα όλοι οι προπονητές κυνηγούν το συμβολαιο τους και την επιβίωσή τους.

Ούτε στην Elite League, την πρώην Α2, δεν βλέπεις πλέον νέα παιδιά. Δεν υπάρχουν παίκτες που να έρχονται από πίσω για να κάνουν μεγάλη καριέρα. Αυτό δείχνει μια γύμνια. Από κάτω δεν υπάρχουν νέα παιδιά».

Πού οφείλεται το πρόβλημα;

«Αυτό που είχαν πει οι πιο παλιοί. Λείπει η αγάπη για το παιχνίδι. Λείπει η αλάνα. Αυτό που έβγαινες και έπαιζες με τους φίλους σου. Όταν βλέπεις σε ηλικίες 14-15 χρονών προπονητές να παίζουν ζώνες και πικ εν ρολ είναι ανήκουστο. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους οι κόουτς και χάνεται η ομορφιά του αθλήματος. Λίγες ομάδες δημιουργούν πλέον παίκτες. Νοιάζονται για το αποτέλεσμα.

Αυτό παίζει ρόλο στην εξέλιξη των παικτών. Αυτά είναι θέματα που παραμένουν χρόνια στην ίδια σελίδα. Δεν προέκυψαν τώρα. Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην εκμάθηση των νέων πεοπονητών.

Πρέπει να υπάρξει ενιαίο σχέδιο. Τα περισσότερα που λέμε εξελίσσονται σε ασκήσεις επί χάρτου και όχι επί του πρακτέου. Ξένοι παίκτες, ελάχιστος χρόνος συμμετοχής για Έλληνες ακόμα και στην elite league. Αυτή είναι η ιστορία που προβληματίζει».

Επαγγελματικά δραστηριοποιήστε στη Μογγολία. Ποιόν ρόλο έχετε αναλάβει και ποιά είναι η σχέση που έχουν εκεί με το μπάσκετ;

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Γιατί λόγω καιρού δεν παίζουν ποδόσφαιρό, οπότε δίνουν σημασία σε ένα σπορ σάλας. Στη Μογγολία έχω αναλάβει το αναπτυξιακό κομμάτι του αθλήματος και την Εθνική Ανδρών».

Το επίπεδο πως είναι;

«Ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο. Μαζεύουμε τα παιδιά από εξωτερικό για να έρθουν στην Εθνική. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που παίζουν σε κολλέγια στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Κάνουμε μια προσπάθεια, μιλάω με σωματεία και τα παιδιά, για να μπορέσουμε να τους συγκεντρώσουμε όλους, γιατί είναι καλοί παίκτες. Υπάρχουν βέβαια πρόβλημα στις υποδομές. Οι προπονητές δεν έχουν γνώση πως θα μάθουν τα πιτσιρίκια μπάσκετ. Άρα οι ομάδες οι παιδικές είναι στο χάος.

Πρέπει λοιπόν πρώτα να επιμορφώσουμε τους τεχνικούς για το πως θα δουλεύουν. Βήμα βήμα πάμε για τα επόμενα δύο χρόνια που λήγει το συμβόλαιό μου. Στην Ανδρών έχουμε δύσκολη αποστολή με Κίνα και Ιαπωνία στο Asian Cup, οπότε οι προσδοκίες είναι μετρημένες. Ο στόχος είναι να πάμε στα Asian Games. Ξεκινώ λοιπόν κάτι από την αρχή ούτως ώστε την επόμενη διετία η κατάσταση να υπάρξει δυνατή βελτίωση».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr