Λεκαβίτσιους: «Ομάδα Final 4 ο Παναθηναϊκός - Θελώ να γυρίσω στην Ελλάδα»

«Ήξερα μέσα μου ότι ήταν ευκαιρία για μένα, μπορώ να σταθώ καλά σε αυτό το επίπεδο»

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους μίλησε στο «gazzetta.gr» για πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα αναφορικά με το παρόν, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του.

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους παραχώρησε μια γεμάτη συνέντευξη στο «gazzetta.gr» κι αναφέρθηκε σε πολλά και διαφορετικά θέματα, τα οποία αφορούσαν το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του.

Συγκεκριμένα ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού θεωρεί πως οι πράσινοι είναι ομάδα Final 4, ενώ από εκεί και πέρα άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, η οποία του αρέσει αρκετά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Έχετε συζητήσει εάν θα μείνετε στην Λιθουανία ή αν θα επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα;

«Το πιθανότερο είναι να μετακομίσουμε στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η οικογένειά μου μπορεί να αντέξει για τόσο πολύ την Λιθουανία. Όμως ξέρεις, αυτά μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Από τη μία λέμε είναι μια χαρά να μείνουμε εδώ, από την άλλη σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα και σίγουρα δεν πρόκειται για μια απόφαση στο 100% ακόμα. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάμε στην Ελλάδα».

Ποια γλώσσα χρησιμοποιείται στο σπίτι;

«Μαζί με τη σύζυγό μου μιλάμε στα αγγλικά. Και κάποιες φορές και λιθουανικά γιατί έχει μάθει και μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα. Πήγε σε σχολείο και μπορεί να συνεννοηθεί και να επικοινωνήσει. Εγώ δεν μιλάω ακόμα ελληνικά. Προσπαθώ όμως. Έχω μια εφαρμογή στο κινητό μου και προσπαθώ να μαθαίνω λέξεις. Ξέρω κάτι λίγα, αλλά σε καμία περίπτωση όπως έχει μάθε η σύζυγός μου λιθουανικά. Και είναι και δύσκολη γλώσσα. Είμαι πολύ περήφανος για εκείνην. Στα παιδιά μιλάμε και τις δύο γλώσσες. Και ελληνικά και λιθουανικά. Προσπαθούμε να μην τους μιλάμε αγγλικά αλλά τις μητρικές μας γλώσσες. Η κόρη μου τα πάει πολύ καλά και με τις δύο. Δεν μιλάει ακόμα καλά, αλλά καταλαβαίνει και τις δύο. Είναι δύσκολο για εκείνη…».

Τη σύζυγό σου τη γνώρισες όταν έπαιζες στον Παναθηναϊκό. Είναι και φίλαθλος του Παναθηναϊκού;

«Ναι, είναι! Όταν υπάρχει ματς Ζάλγκιρις – Παναθηναϊκός σίγουρα θέλει να παίζω καλά αλλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος για την ομάδα που υποστηρίζει. Είναι μια καλή ερώτηση αυτή (Γέλια)!».

Πως βλέπεις φέτος τις ελληνικές ομάδες στην Euroleague; Γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις μιας και είχες παίξει στην Ελλάδα και όντας ενεργό μέλος ομάδας στη διοργάνωση, που πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός;

«Και αυτή είναι δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Στην Euroleague τα πάντα μπορεί να συμβούν. Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα για όλες τις ομάδες. Κερδίζεις μια σειρά αγώνων και βρίσκεσαι σε θέση των play-offs, χάνεις κάποια επόμενα και μένεις μετά εκτός. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου και να βρεθεί στο Final Four. Έχει το επίπεδο για να τα καταφέρει. Ο Ολυμπιακός φέτος μπορεί να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πέρυσι αλλά σίγουρα μπορεί να βρεθεί στο ΤΟΡ-10, ΤΟΡ-8 και από εκεί και πέρα τα πάντα είναι ανοικτά στα play-offs.»

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε την είσοδο στο Final Four αποτελούσες και εσύ μέλος της ομάδας. Βλέπεις ομοιότητες ή διαφορές σε σχέση με το 2019;

«Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές ομάδες. Τότε που ήμουν και εγώ στην ομάδα είχαμε τον Νικ Καλάθη, έναν από τους καλύτερους point guards στην Ευρώπη, τώρα υπάρχει ο Σλούκας, επίσης ένας από τους καλύτερους point guards. Όμως ο τρόπος παιχνιδιού είναι τελείως διαφορετικός. Ο Σλούκας είναι πολύ καλός σουτέρ, ο Καλάθης ίσως να μην είναι, ο Νικ είναι καλύτερος αμυντικός, ο Σλούκας ίσως όχι. Πάντως και τότε ήταν καλή ομάδα και τώρα είναι πολύ καλή..»

Κρατάς επαφή με παλιούς συμπαίκτες σου στον Παναθηναϊκό;

«Όχι και τόσο. Όταν παίζουμε αντίπαλοι φυσικά θα καθίσουμε και θα τα πούμε πριν από τα παιχνίδια αλλά όχι κάτι περισσότερο».

Στον Παναθηναϊκό παίζει ένας φίλος σου, ο Μάριους Γκριγκόνις. Εσύ που τον γνωρίζεις καλά, τι είναι αυτό που λειτούργησε τόσο επιδραστικά πάνω του ώστε να αλλάξει τόσο πολύ το πρόσωπό του τη φετινή σεζόν;

«Αυτό που ξέρω καλά στον Μάριους είναι ότι πρόκειται για μεγάλο μαχητή και ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Το καλοκαίρι είχε ακουστεί ότι μπορεί να μην τον ήθελε ο προπονητής, ότι μπορεί να αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό, όμως γνωρίζω καλά τον χαρακτήρα του. Ήξερα ότι το πάει μέχρι τέλους και ότι θα πάλευε για τη θέση του στο ρόστερ. Όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη και δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παίζει φέτος. Είμαι χαρούμενος για εκείνον».

Στον Παναθηναϊκό έμεινες δύο χρόνια. Τι έχεις να θυμάσαι περισσότερο από την παρουσία σου στην Ελλάδα;

«Τα πάντα. Πραγματικά. Πολλά πράγματα θα έχω να θυμάμαι. Όμως περισσότερο απ’ όλα τα παιχνίδια εναντίον του Ολυμπιακού. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Θυμάμαι που τοποθετούσαν δίχτυ περιμετρικά του γηπέδου ενώ την επόμενη ημέρα στο προπόνηση βλέπαμε παντού τα σκουπίδια που είχαν πεταχτεί από την εξέδρα. Μιλώντας για μπάσκετ τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από τη μνήμη μου. Η ατμόσφαιρα, η ένταση, τα πάντα. Και φυσικά και οι τίτλοι που κατέκτησαν με τον Παναθηναϊκό…».

Μάλιστα είχες χτίσει και μια μίνι παράδοση στα ντέρμπι. Έπαιζες καλά εναντίον του Ολυμπιακού…

«Ναι, όντως. Μάλλον είμαι πολύ τυχερός! Τυχερός που είχα την ευκαιρία να κάνω καλές εμφανίσεις στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό».

Κάτι που δεν θέλεις να θυμάσαι και τόσο πολύ;

«Δεν πιστεύω να έχω κάτι. Ίσως όταν δεν έπαιζα και τόσο πολύ. Υπήρξαν κάποιες δύσκολες στιγμές, ειδικά όταν ήρθε ο Ρικ Πιτίνο, με τον Νικ (σ.σ. Καλάθης) να παίζει συνέχεια 35-36 λεπτά και εγώ στα υπόλοιπα 4-5…»

Ναι, αλλά για εκείνον ήσουν ο Λουκ Σκάιγουοκερ…

«Ναι, μου έλεγε ότι με συμπαθούσε πολύ, μόνο που δεν ήμουν καθόλου στο παρκέ (γέλια).»

Μιας και αναφέραμε τον Ρικ Πιτίνο, πώς ήταν η εμπειρία σου με τους δύο προπονητές; Τον Τσάβι Πασκουάλ και τον Ρικ Πιτίνο;

«Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικούς προπονητές. Ο Τσάβι ήταν προπονητής της τακτικής. Όπως και ο Αντρέα (σ.σ. Τρινκιέρι) τώρα. Μπορεί και περισσότερο ακόμα προπονητής που έδινε έμφαση στην τακτική. Καμία σχέση με τον τρόπο που δούλευε ο Πιτίνο. Τελείως διαφορετικό. Είχε καθαρά τον Αμερικάνικο τρόπο σκέψης και στυλ προπόνησης. Δούλευε περισσότερο στην ατομική βελτίωση των παικτών σε αντίθεση με τον Τσάβι ο οποίος έδινε βάση στο ομαδικό μπάσκετ».

Και τις δύο χρονιές που ήσουν στην ομάδα βρέθηκες με τον Παναθηναϊκό κοντά στο Final Four όμως βρήκατε στον δρόμο σας τη Ρεάλ Μαδρίτης. Θεωρείς ότι αξίζατε έστω τη μία χρονιά να πάρετε το εισιτήριο για την τελική φάση της Euroleague;

«Σίγουρα! Παίζαμε πολύ καλά τότε. Είχαμε πολύ καλούς παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς, ο Καλάθης, ο Σίνγκλετον. Μάλιστα την πρώτη χρονιά, το 2018, είχαμε και το αβαντάζ της έδρας. Και μάλιστα είχαμε κερδίσει εύκολα το πρώτο ματς της σειράς με περίπου 30 πόντους διαφορά. Τότε νόμιζα ότι είχαμε την ευκαιρία μας. Και ήταν στενάχωρο που στο τέλος δεν τα καταφέραμε».

Σου στέλνουν μηνύματα οι φίλοι του Παναθηναϊκού τώρα ή όχι;

«Όχι τόσο πολύ. Κάποιες φορές ναι. Όμως δεν το έλεγα…».

Και να κλείσουμε Λούκας με τα προγνωστικά σου. Ποιες ομάδες «βλέπεις» στο Final Four;

«Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα και Μονακό…».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News