Γιάρντεν Κλέιμαν στο Newspao.gr: Η πράσινη σαξοφωνίστρια που κατέκτησε καρδιές!

Γιάρντεν Κλέιμαν στο Newspao.gr: Η πράσινη σαξοφωνίστρια που κατέκτησε καρδιές!

«Αντιλήφθηκα τι σημαίνει οικογένεια στον αθλητισμό. Η αγάπη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ήταν απίστευτη. Ένιωσα σαν να είμαι μία από αυτούς. Θα ήθελα να επιστρέψω για να δω κι άλλες νίκες!»

Εν συνεχεία, αφού την πληροφόρησα πως ένας από τους πιο εμβληματικούς παίκτες της ιστορίας του Παναθηναϊκού ήταν ο Όντεντ Κάτας, τη ρώτησα ποιον παίκτη ξεχώρισε από το ρόστερ του συλλόγου τη σεζόν 2018-2019. Εκείνη απέφυγε ευγενικά να κάνει… διακρίσεις λέγοντας:

«Δεν θα ήθελα να επιλέξω κάποιον αγαπημένο παίκτη από το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Παρακολούθησα για πρώτη φορά ένα παιχνίδι μπάσκετ (σ.σ με την Αρμάνι) από τόσο κοντινή απόσταση. Ενθουσιάστηκα από την ενέργεια που έβγαλαν εκείνη τη μέρα οι πράσινοι.»

«Ήταν… τρελό το live μπροστά σε 50.000 άτομα με τον DJ Marshmello. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα!»

Μπορώ να σας εγγυηθώ πως η Γιάρντεν με ρώτησε τρεις – τέσσερις φορές, αν θα φέρω μαζί μου κάποιο κασκόλ του Παναθηναϊκού. Το ΟΑΚΑ αποτέλεσε για εκείνη μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της καριέρας της. Αλλά υπήρξαν κι άλλες μεγάλες live συναυλίες που την… «ανέβασαν» στα σύννεφα, πάντοτε, σε συνεργασία με disc jockeys.

Γιάρντεν Κλέιμαν στο Newspao.gr: Η πράσινη σαξοφωνίστρια που κατέκτησε καρδιές!

«Μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι με deejays. Είχα την ευκαιρία να «ανοίξω» μεγάλα shows με σπουδαίους deejays, όπως οι Chainsmokers, ο DJ Marshmello, ο DJ Kun, ο DJ Nervo και πολλούς, ακόμη, Αυστραλούς DJ’s. Όταν κάνεις performance με μουσικούς παραγωγούς, πρέπει να τα δίνεις… όλα, προκειμένου ο κόσμος να μην βαρεθεί.»

«Το αγαπημένο μου live concert ήταν με τον DJ Marshmello. Ήρθαν περίπου 50.000 άτομα και η αλληλεπίδραση από την σκηνή με το κοινό ήταν πρωτόγνωρη! Ήταν σαν να παίζαμε μουσική όλοι μαζί! Ήταν τρελό!»

Αναφορικά με τον αγαπημένο της ήχο, αλλά και το είδος σαξοφώνου (σοπράνος, σοπρίγιος, κοντραμπάσο, άλτο) συμπλήρωσε:

«Έχω δοκιμάσει όλα τα είδη του σαξοφώνου. Το αγαπημένο μου είναι το άλτο σαξόφωνο. Με αυτό ταιριάζω περισσότερο, αν και είναι εύκολο σχετικά να αλλάξεις είδος.»

Το σαξόφωνο παράγει κυρίως τζαζ ή κλασσική μουσική. Αλλά εγώ παίζω electronic και pop μουσική. Χρησιμοποιώ ειδικό εξοπλισμό για να τα καταφέρω. Μεγάλο ρόλο, επίσης, «παίζει» το attitude.»

Η νέα της κυκλοφορία με τίτλο «Barcelona» (διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες) φιλοδοξεί πως θα κατακτήσει τα πλήθη: 

«Εκμεταλλεύτηκα τον χρόνο της καραντίνας και παρήγαγα τη δική μου μουσική. Το «Barcelona» είναι το νέο μου κομμάτι και από τα σχόλια στον λογαριασμό μου στο Instagram, νομίζω πως θα αρέσει πολύ στο ελληνικό κοινό. Είναι ένα deep house – chill, καλοκαιρινό κομμάτι και έχουμε γυρίσει και ένα φοβερό video clip.»

Αν το αποτέλεσμα σας έκανε «κλικ» στις μουσικές σας προτιμήσεις, μάθετε πως ο βαθμός δυσκολίας παραγωγής αυτού του ήχου είναι υψηλός. Ο μουσικός παραγωγός, Λάρι Πινκ τόνισε κάποτε πως «το σαξόφωνο μπορεί ευκόλως να παιχτεί λάθος!». Η Γιάρντεν υπογράμμισε το προαναφερθέν γνωμικό και έδωσε συμβουλές στις νεότερες ηλικίες και δη τους άνδρες, αφού… ο χώρος του σαξοφώνου χαρακτηρίζεται ως «ανδροκρατούμενος».

«Συμφωνώ μαζί του. Πραγματικά, το σαξόφωνο μπορεί εύκολα να παιχτεί λάθος. Από την ηλικία των οκτώ το αγάπησα. Ο πατέρας μου ήθελε πάντοτε να ασχοληθώ με αυτό το όργανο. Είμαι σίγουρη πως τον έκανα χαρούμενο.

Συμβουλεύω όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με το σαξόφωνο πως πρέπει να το κάνουν, μόνον εάν είναι διατεθειμένοι να «επενδύσουν» μπόλικο χρόνο και ενέργεια. Το σαξόφωνο είναι δύσκολο για όλες τις ηλικίες.»

«Νιώθω ασφάλεια στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εδώ τηρούν τα μέτρα, εν αντιθέσει με το Ισραήλ!»

Μοιραία, η κουβέντα μας, μιας και από… μόνη της ειπώθηκε η λέξη «καραντίνα», οδηγήθηκε σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, τον κορονοϊό. Η μουσικός… αποκάλυψη του «DPG» δεν ανησύχησε στην Ελλάδα με τον Covid-19, ενώ έκανε τη δική της έκκληση προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις σαν καλλιτέχνιδα:

Αρχικά, επεσήμανε: «Αυτή η περίοδος είναι αρκετά «σκληρή» για τους καλλιτέχνες. Τα live performances είναι για εμάς, σαν τον… αέρα που χρειαζόμαστε για να αναπνεύσουμε. Μου λείπουν ο κόσμος, η σκηνή, η ενέργεια που εκλαμβάνω, όταν παίζω μουσική. Υπάρχουν ορισμένα, πλεονεκτήματα, όπως ο περισσότερος χρόνος στο studio. Αλλά οι έξι μήνες χωρίς όλα αυτά, είναι ένα μεγάλο διάστημα.»

Γιάρντεν Κλέιμαν στο Newspao.gr: Η πράσινη σαξοφωνίστρια που κατέκτησε καρδιές!

«Νιώθω ασφάλεια στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες είναι πειθαρχημένοι και τηρούν τα μέτρα προστασίας. Παντού φορούν μάσκες. Στο σουπερμάρκετ κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους. Στο Ισραήλ δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…»

«Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποτιμούν τους καλλιτέχνες. Ναι μεν, προέχει η υγεία, αλλά ο κόσμος χρειάζεται τη μουσική στη ζωή του. Θεωρώ πως οι κυβερνήσεις ξεχνούν πολλές φορές πως η τέχνη δεν πρέπει να μένει «φυλακισμένη». »

«Δεν έχω να πω κάτι για τον Ερντογάν, εγώ γεννήθηκα στην Ιερουσαλήμ και η Ιερουσαλήμ ανήκει στο Ισραήλ!»

Αποπειράθηκα να μάθω περισσότερα για τον χαρακτήρα της μέσω ακόμη μιας πολιτικής προσέγγισης. «Έριξα» στο… τραπέζι μια δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήκωσε… θύελλα αντιδράσεων με μία ακόμη πρόκληση, αυτή τη φορά όχι με αποδέκτη την Ελλάδα, αλλά το Ισραήλ, που ήθελε την Ιερουσαλήμ να ανήκει στην Τουρκία, ιδρυόμενη από τον Σουλεϊμάν, τον Μεγαλοπρεπή!

«Δυστυχώς, δεν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ εκτενώς με τα πολιτικά, ώστε να έχω μια καλοσχηματισμένη άποψη. Ασχολούμαι ένα μεγάλο κομμάτι της μέρας με τη μουσική μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως γεννήθηκα στην Ιερουσαλήμ, η οποία ανήκει στο Ισραήλ. Θα προτιμούσα να μην χαρακτηρίσω τον Ερντογάν.»

«Όταν είδα την Ακρόπολη, είπα πως εδώ πρέπει να γίνει μια συναυλία!»

Προς το… τέλος, «ελαφρύναμε» τη συζήτηση και αναλωθήκαμε στις… ομορφιές της Ελλάδας:

«Λατρεύω την Αθήνα, τη Μύκονο. Επισκέφθηκα το Ναύπλιο που με… κέρδισε. Έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Νόστιμο φαγητό, φιλόξενοι άνθρωποι, απίστευτες παραλίες.»

«Οι Έλληνες μου θυμίζουν τους Ισραηλίτες. Είναι ζεστοί άνθρωποι και φιλικοί. Η φιλοξενία τους μου έκανε αίσθηση. Επίσης, αγαπούν τη μουσική. Και βλέπω πως η techno είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και δω.»

«Όταν πρωτοείδα την Ακρόπολη, είπα από μέσα μου πως εδώ πρέπει να γίνει κάποια συναυλία.»

Exit mobile version