Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

Ο Νότης Καμπέρης ακτινογραφεί το σαββατιάτικο ντέρμπι των αιωνίων και εντοπίζει τα φτωχά πρώτα ημίχρονα του Ολυμπιακού, που μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει τη ζημιά.

Ο Νότης Καμπέρης ακτινογραφεί το σαββατιάτικο ντέρμπι των αιωνίων (και… των ακραίων) και εντοπίζει τα φτωχά πρώτα ημίχρονα του Ολυμπιακού, που μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει τη ζημιά.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ακόμη ντέρμπι, στο οποίο ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει σαν αουτσάιντερ στο Φάληρο. Ακόμη και με τις απουσίες των Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά και Χασάν, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να «πατήσουν» στις αμυντικές δυσλειτουργίες του Τριφυλλιού και να πάρουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το Τριφύλλι πετυχαίνει τους Πειραιώτες σε καλό timing, τόσο για τις τρεις προαναφερθείσες απουσίες, όσο και για το γεγονός πως το γήπεδο θα είναι άδειο (με την έλευση του εμβολίου στη χώρα, μπορεί η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ να γίνει με κόσμο), ενώ υπήρξε προ ημερών το εκτός πάσης αθλητικής αντίληψης συμβάν με το πάρτι τριών παικτών σε γνωστό ξενοδοχείο (αλά… Βράνιες με κόντρα, όμως, το νόμο).

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός φαντάζει τυχερός πάνω στην αγωνιστική του κατάντια (9 βαθμούς σε 8 ματς). Είχε δύο γεμάτες εβδομάδες να συσπειρώσει τους ξένους ο Λάσλο Μπόλονι και να τους κάνει πιο fit για το απαιτητικό, αυτό, παιχνίδι. Άπαντες στην ομάδα περιμένουν… αντίδραση, αφού το κίνητρο είναι υψηλό για όποιον έχει στο μυαλό του (και) την ατομική διάκριση.

Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

Οι πράσινοι έχουν δώσει δύο περισσότερα παιχνίδια (8-6) από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, ωστόσο, βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, αν εξετάσει κανείς ορισμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς και τα δεδομένα γύρω από το ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει στο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είναι πιο επικίνδυνος στα εκτός έδρας

Ο Ολυμπιακός είναι απορίας άξιον, πως τα κατάφερε, αλλά μετράει 6/6 «0-0» ημίχρονα σε πρωτάθλημα και Champions League. Πρεμιέρα 3-0 με τον Αστέρα (πρώτο γκολ στο 59′), 2-0 την Ομόνοια (στο 69′ με πέναλτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Κύπριους), 2-0 τον Παναιτωλικό (στο 48′), 4-0 τον Ατρόμητο (στο 51′ με τους Περιστεριώτες να παίζουν με 10), 1-0 τη Μαρσέιγ (στο 90+) και 2-0 τον Απόλλωνα (στο 65′).

Αν, μάλιστα, δεν προσμετρηθούν τα ματς των πλέι οφ, ο Ολυμπιακός έχει να σκοράρει στο πρώτο 45λεπτο για το Πρωτάθλημα από τις 15 Φεβρουαρίου του 2020, σε ένα ματς με τον Πανιώνιο (4-0), ο οποίος αγωνιζόταν με ένα λειψό ρόστερ, απόρροια των διοικητικών του προβλημάτων.

Ο δε Παναθηναϊκός, δεν έχει πολλά στοιχεία που να τον τιμούν, ωστόσο, παρατηρείται πως στα εκτός έδρας γίνεται πολύ πιο απειλητικός από ότι στα εντός. Στην πρεμιέρα με Αστέρα έκανε 8 τελικές (οι περισσότερες στο α’ μέρος), με τη Λάρισα σκόραρε στο 26′ και σημείωσε 9 τελικές, με τον ΟΦΗ απείλησε 13 φορές (δυο γκολ στο 49′ και στο 90+4), ενώ με τη Λαμία ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη με 15 τελικές (δυο γκολ στο 8′ και στο 60′).

Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

Καμία σχέση, δηλαδή, με τον Παναθηναϊκό του ΟΑΚΑ, ο οποίος έχει σκοράρει μόλις ένα(!) γκολ, κι αυτό με πέναλτι (σε τέσσερα ματς με Άρη, Βόλο, Απόλλωνα, Ατρόμητο). Ειδικότερα, στα δύο τελευταία ματς με τις αθηναϊκές ομάδες, δεν έκανε ούτε μία κλασσική ευκαιρία (παρά μόνο ένα σουτ του Σαβιέρ στο μισάωρο κόντρα στην ομάδα του Νταμίρ Κάναντι)!

Παραδοσιακά, ο Παναθηναϊκός προηγείται στο σκορ με μεγάλη συχνότητα στο «Καραϊσκάκη» (Γκονζάλεζ, Παπαδόπουλος, Πράνιτς, Φιγκερόα, Ζέκα, Μπεργκ, Κάτσε) και αυτό πρέπει να κάνει και το βράδυ του Σαββάτου για να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες του για αποτέλεσμα.

Θα ζοριστεί χωρίς τους επιθετικούς του ο Ολυμπιακός, στους ακραίους θα κριθεί το ντέρμπι!

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός χάνει τους Ελ Αραμπί και Χασάν, όμως, χάνει και πολλά περισσότερα. Συγκεκριμένα, τα 7/11 των εντός έδρας τερμάτων των ερυθρόλευκων προέρχονται από τους δύο φορ, ποσοστό στο 64%. Τα υπόλοιπα τα έχουν βάλει οι Φορτούνης, Μασούρας (2) και Καφού. Συνεπώς, ο Πέδρο Μαρτίνς δύσκολα θα γεμίσει με… κόκκινο την πράσινη περιοχή και θα βασιστεί στα άκρα (Μπρούμα – Μασούρας, Ραντζέλοβιτς; – στην άμυνα δύσκολα ο Χολέμπας), εκεί που ο Παναθηναϊκός δεν ανταπεξέρχεται επαρκώς σε καταστάσεις άμυνας (βλ. γκολ με ΑΕΛ, Βόλο, Ατρόμητο – πρώτος σε λάθη στο πρωτάθλημα ο Σάντσες με 45!)…

Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

… αλλά και επίθεσης. Κι όμως, το Τριφύλλι έχει πάρει μόλις ένα γκολ από εξτρέμ ή ακραίο μπακ, με εκείνη την ασίστ του Αϊτόρ στον Μακέντα στο Αλκαζάρ τη 2η αγωνιστική (και εντός ένα γκολ του Χατζηγιοβάνη). Παραμένει άγνωστο, αν θα προτιμηθεί ο Χουάνκαρ, έναντι του Ζαγαρίτη. Και ποιος θα είναι ο αριστερός ακραίος επιθετικός (Αϊτόρ, Σαβιέρ ή Μολό).

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται «θυσία» Κουρμπέλη, πιο συμπαγής ο Ολυμπιακός με… Βιγιαφάνιες!

Πολλά θα βασιστούν στη μάχη του κέντρου. Ο Ολυμπιακός, εκεί έχει ρίξει τη βαρύτητά του τα τελευταία χρόνια. Με την τριπλέτα Εμβιλά – Μπουχαλάκη και τον Καμαρά μπροστά από τους δύο, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τρεξίματα. Πέρυσι, ο Ζαχίντ δεν «έτρεξε» όσο έπρεπε, φέτος το ρίσκο θα είναι πιο μεγάλο με τον Βιγιαφάνιες, ο οποίος θα παίξει (λογικά) πρώτη φορά σαν βασικός.

Συνεπώς, αν δεν υπάρξει υποστήριξη των Κουρμπέλη και Μαουρίσιο με έναν εκ των Αλεξανδρόπουλο και Σερπέζη (Αγιούμπ πιο δύσκολα), ο Έλληνας διεθνής (13 κερδισμένα φάουλ, 59 εύστοχες πάσες) θα πρέπει να βγάλει ένα ολόκληρο παιχνίδι αδιάκοπου τρεξίματος, προερχόμενος από τον «τελικό» της Εθνικής απέναντι στη Σλοβενία! Διότι, ο Βραζιλιάνος παρτενέρ του (12 κερδισμένα φάουλ, 34 εύστοχες πάσες), ναι μεν, είναι «μηχανή» στο κέντρο, αλλά θα υπάρξει εμφανής κίνδυνος να εκτεθεί.

Ανάλυση: Στα... άκρα το ντέρμπι, «άγουρα» τα πρώτα ημίχρονα!

Σαφέστατα, και ο Μπουχαλάκης πήρε παιχνίδια με τη «γαλανόλευκη», αλλά θα πλαισιωθεί με δύο ακόμη θεμελιώδεις πυλώνες στα χαφ από τον Πορτογάλο τεχνικό.

Τα «φώτα» του Μπόλονι στον Φορτούνη, ο Καρλίτος θα χρειαστεί ενισχύσεις με Σεμέντο – Σισέ (ή Μπα)

Ο πιο κοντινός παίκτης στους Σένκεφελντ και Πούγγουρα θα είναι ο Φορτούνης, ο οποίος θα ριχτεί στη μάχη σαν… ψευτοεννιάρι. Τι κι αν ο Παναθηναϊκός έχει δώσει δύο ματς περισσότερα, ο Ολυμπιακός έχει 12 ασίστ, έναντι 3 μόλις των πρασίνων. Ο Έλληνας διεθνής, στην παρούσα φάση, θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης στο αμυντικό πλάνο του Μπόλονι, αφού εκείνος μπορεί να διασπάσει με μια κάθετη (για παράδειγμα) το πράσινο τοίχος. Βέβαια, και εκείνος (όπως και ο Κουρμπέ) θα είναι επηρεασμένος σωματικά από τα ματς της Εθνικής.

Στην περιοχή του Σα, τώρα, το χαρτί του Καρλίτος πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά από τον Ρουμάνο τεχνικό. Ο Ισπανός μπορεί ποικιλοτρόπως να παραβιάσει την αντίπαλη εστία (πρώτος σε τελικές προσπάθειες με 24, δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 4), , όχι, όμως, αν εγκλωβιστεί από τους «βράχους» των Περαιωτών, Σεμέντο, Σισέ ή Μπα (όπως συνέβαινε συνεχώς με τον Μακέντα στην κορυφή).

Σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι να βρεθεί σε καλό βράδυ ο Χατζηγιοβάνης, ο οποίος επέστρεψε στο Κορωπί με τη ψυχολογία στα ύψη, έπειτα από την κλήση του στην Εθνική. Ο Μυτιληνιός παίρνει διαρκώς πρωτοβουλίες, θα πρέπει, όμως, να έχει ως κύριο μέλημά του, να «ταϊσει» τους συμπαίκτες του. Είναι ο πιο εύστοχος στα γεμίσματα με 20/48 (με τον Βαλμπουενά να έχει 20/58!).

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News