[ads]
Τα τελευταία λόγια του Τούρκου κατηγορούμενου για το Noor 1, οι δύο εξαφανισμένοι από προσώπου γης και πολλά νέα συγκλονιστικά στοιχεία. Διαβάστε για την ιστορία που μένει μακριά από τη δημοσιότητα.
[ads]
Ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι τραγικός. Τρεις νεκροί και δύο εξαφανισμένοι άνθρωποι από προσώπου γης. Το Noor 1 έδεσε στην Ελευσίνα, από εκείνη τη στιγμή όμως άρχισε να παίρνει ψυχές μαζί του σαν πλοίο… φάντασμα.
Όποιος μιλάει, δεν ξαναβγάζει μιλιά. Κι όλα αυτά, με τα αυτιά των περισσότερων ΜΜΕ να μην ιδρώνουν.
Τα τελευταία του λόγια
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δύο ονόματα συνεργών του στη διακίνηση των 2 τόνων ηρωίνης «κατέθεσε» στον τελευταίο άνθρωπο που συνάντησε στον Κορυδαλλό ο Σερχάν Μπασκάλ, βασικός μάρτυρας της υπόθεσης. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του μαρτυρία.
Ο άνθρωπος τον οποίον εμπιστεύτηκε ο Τούρκος κατηγορούμενος, που θεωρήθηκε ένας από τους εγκεφάλους της επιχείρησης, μίλησε στην «Εφ.Συν.»: «Ο Μπασκάλ ήξερε ότι κάποιοι επιθυμούσαν τη σιωπή του. Και βγήκε αληθινός, αφού ως αιτία του θανάτου που αναγράφεται στην ιατροδικαστική εξέταση είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επί εδάφους στεφανιαίας νόσου. Μόνο που ο Μπασκάλ, που ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι, μόνο από καρδιά δεν έπασχε…».
Τα στοιχεία του κρίσιμου αυτού μάρτυρα είναι στη διάθεση της εφημερίδας των Συντακτών και, παρ’ όλο που έχει δηλώσει ξανά δημόσια ότι «αν κληθεί, θα καταθέσει» -φυσικά με τη διαδικασία του προστατευόμενου μάρτυρα-, από την ημέρα εκείνη κανένας εισαγγελέας ή ανακριτής δεν έχει μπει στη διαδικασία να ζητήσει τα στοιχεία ή την κατάθεσή του.
Έδωσε ονόματα
Σήμερα ο άνθρωπος αυτός αποκαλύπτει μέσω της «Εφ. Συν.» τα δύο ονόματα που του είπε ο Μπασκάλ πριν πεθάνει.
«Μου είπε ότι για την υπόθεση των ναρκωτικών στην Ελλάδα γνώριζαν ο Κάπτεν Τζορτζ και ο “Σταύρος, ο Αλβανός με τα τατουάζ”», αποδίδοντας στον πρώτο τον ρόλο βασικού συντελεστή της «επιχείρησης» και στον δεύτερο τον ρόλο μεταφορέα της ηρωίνης. Ο μάρτυρας μάς εξέφρασε ισχυρούς φόβους ακόμα και για τη ζωή του. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να προστατευτεί.
Ο 41χρονος Τούρκος υπήκοος κρατούνταν στην πτέρυγα E’ των Φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί κρατούνταν και ο εκ των κατηγορουμένων εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, που εγκαίρως υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε άλλη φυλακή, διαισθανόμενος τη βασιμότητα απειλών που δεχόταν για τη ζωή του.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Μπασκάλ είχε καθοδηγητικό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελευσίνα και ήταν συνδετικός κρίκος με άλλους ομοεθνείς του στο Βέλγιο, οι οποίοι θα ήταν και οι τελικοί παραλήπτες μέρους ή και του συνόλου της ηρωίνης.
Στην απολογία του, ο Τούρκος, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετώπιζε, η οποία δεν του επέτρεπε, λόγω κλιματικών συνθηκών, να συνεχίσει να ζει στο Βέλγιο.
Στο βιβλίο συμβάντων της φυλακής ο Μπασκάλ κατεγράφη να φεύγει από τον Κορυδαλλό στις 6 μ.μ. με συμπτώματα δύσπνοιας.
Η ώρα θανάτου του προσδιορίστηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» στις 9 μ.μ., την ώρα που τον ανέβαζαν στα σκαλιά του νοσοκομείου και πριν ακόμα γίνει η εισαγωγή.
Εντούτοις, η τρίωρη αυτή διάρκεια της μεταφοράς του από τον Κορυδαλλό στο νοσοκομείο δεν έχει μέχρι στιγμής εξηγηθεί…
Ομως, το τι προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τις φήμες που ανέφεραν ότι ο 41χρονος ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει για τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του, εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Εθνος», 2/8/2015), ο Μπασκάλ είχε μιλήσει σε συγκρατούμενό του πολλούς μήνες πριν από τον θάνατό του, είχε αναφερθεί και σε άλλους 5 συμπατριώτες του από το Βέλγιο που είχαν «βγει από τη μέση» και δεν έκρυβε ότι φοβόταν για τη ζωή του.
Μεγαλώνει η λίστα
Μέχρι στιγμής, πάντως, πέραν του ίδιου του Μπασκάλ, ακόμη δύο πρόσωπα που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με την υπόθεση φέρεται να έφυγαν «ξαφνικά» από τη ζωή:
•Το πρώτο είναι ο Ιρανός Σαχίντ, που κατηγορήθηκε για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει, όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα.
Ο ίδιος είχε στενές σχέσεις με έναν συμπατριώτη του, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές και φέρεται από τις Αρχές ως ο άνθρωπος που είχε ρόλο να επιβλέπει τη φόρτωση της ηρωίνης στο «Noor One», στα ανοιχτά της θάλασσας του Ομάν.
Οι Αρχές γνωρίζουν ότι ο Σαχίντ είχε στενές σχέσεις με τον ήδη προφυλακισμένο Ελληνα που είχε δώσει εντολή στον Ινδό καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου να φορτώσει νύχτα στα ανοιχτά του Ομάν «κάποια πράγματα», τα οποία μετέφερε με λάντζα ένας άλλος Ιρανός φίλος του.
Ο Ιρανός εμπλεκόμενος διέμενε σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών. Μαζί με τον Αλβανό κατηγορούμενο φέρεται ότι νοίκιασε αυτοκίνητο και μετέφεραν μεγάλο μέρος της ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο.
Την ώρα των συλλήψεων, ο Αχμέντ Σαχίντ κατάφερε να διαφύγει. Πληροφορίες τον ήθελαν να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις τουρκικές πληροφορίες γι’ αυτόν. Με έκπληξη όμως έμαθαν από σύνδεσμό τους στην τουρκική Αστυνομία ότι είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμούς πριν από μερικούς μήνες.
•Επίσης, όπως αποκάλυψε χθες ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» Β. Λαμπρόπουλος, μια γυναίκα με τουρκική καταγωγή, που επισκεπτόταν Τούρκους κατηγορουμένους στον Κορυδαλλό, φέρεται -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- να έχει δολοφονηθεί στην Ολλανδία. Το πώς και το γιατί παραμένουν ασαφή.
•Τέλος, «εξαφανισμένος» παραμένει ο επίσημος μεταφραστής του δικαστηρίου Πειραιά, ο οποίος είχε μεταφράσει τις καταθέσεις του πληρώματος του «Noor One». Την εξαφάνισή του είχε δηλώσει επίσημα η σύζυγός του, ενώ στη συνέχεια «χάθηκε» κι αυτή. Κατά μία εκδοχή, το περιστατικό δεν είναι άσχετο με την υπόθεση του «Noor One».
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, στο μεταξύ, αναμένεται στις 12/11 η κατάθεση του επικεφαλής των ερευνών, λιμενικού Γ. Κατσούλη, στη δίκη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Ηδη από τις καταθέσεις του Λιμενικού έχουν διαφωτιστεί πολλά σημεία της υπόθεσης, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του την τελευταία στιγμή «γλίτωσαν» τις μεταθέσεις. Εναντίον των συγκεκριμένων λιμενικών έχουν επίσης εκτοξευτεί «ανώνυμες» απειλές, που ευτυχώς παραμένουν μέχρι στιγμής στα λόγια.
«Συμπτώσεις» και ομερτά
Η δίκη αυτή, πέρα από τους θανάτους και τις εξαφανίσεις, άρχισε και με άλλες «παράξενες» συμπτώσεις, όπως:
•Η ξαφνική παραίτηση της προέδρου.
•Ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος εφέτη που, ενώ είχε στενές σχέσεις με βασικό κατηγορούμενο (το όνομα του οποίου εμπλέκεται και σε άλλες δικογραφίες), δεν εξαίρεσε τον εαυτό του από την εκπόνηση βουλεύματος για τους στημένους αγώνες.
•Η παραλίγο μετάθεση των ικανών λιμενικών που εξιχνίασαν την υπόθεση του «Noor One», τη στιγμή μάλιστα που ανέμεναν από τη Δικαιοσύνη εντολή για την πλήρη διερεύνηση και των άλλων 3 συσχετιζόμενων δικογραφιών (στημένοι αγώνες κ.λπ.).
•Η αφωνία σχεδόν όλων των εντύπων και η απόλυτη σιωπή της τηλεόρασης (πλην της εκπομπής του ΣΚΑΪ) σε μια δίκη όπου εμπλέκονται δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι κατηγορούμενοι και περισσότεροι από 2 τόνοι λευκού θανάτου.
•Και, τέλος, η πρωτοφανής συσσώρευση ισχυρών δικηγορικών ονομάτων στην πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Αυτό ίσως συνδέεται και με το γεγονός ότι κάποιοι κατηγορούμενοι είναι εφοπλιστές.
Πηγή: efsyn.gr