Ξαναγίνεται Ο-Μ-Α-Δ-Α

Ξαναγίνεται Ο-Μ-Α-Δ-Α

Nαι, ήταν ο μοναδικός που προκρίθηκε. Ναι, ήταν ο μοναδικός που νίκησε. Και μάλιστα δύο φορές. Ναι, έβαλε χρήματα εφέτος ο Αλαφούζος παρότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός μπήκε μέσα με τα μπούνια.

Ναι, “φτιάχνει” και πάλι τους δύσπιστους και λογικά πικραμένους από την προηγούμενη σεζόν οπαδούς του, λόγω και των νέων προσώπων, που αυτή τη φορά μπήκαν αμέσως στο χορό: Ιμπάρμπο, Λεντέσμα, Γουακάσο, Χουλτ, έπονται Ρινάλντι και στόπερ. Και;

[ads2]

Ο πήχης είναι πλέον στο… πάτωμα. Ο Παναθηναϊκός που το 2002 έπεφτε στο πάτωμα επειδή δεν είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα (!!!) για να παίξει με τη Ρεάλ (!!!) σε ημιτελικό Champions League (!!!) προέρχεται από… Γκαμπάλα και οι ελληνικές ομάδες “ξεπαστρεύτηκαν”: γι’ αυτό, ουδείς στο Τριφύλλι δικαιούται να θριαμβολογεί μετά την πρόκριση επί της ΑΪΚ Solna. Oύτε να πανηγυρίζει πέραν του λογικού. Και νομίζω πως ουδείς το κάνει εντός και πέριξ της ομάδας. Απλώς, έγινε η δουλειά.

Πρώτο βήμα μέχρι τα 4 εκατ. Ευρώ (συνολικά) των ομίλων του Europa League, ένα χαμόγελο, μια ανάσα και… πάμε παρακάτω. Έχει και Γκαμπάλα αύριο η κλήρωση μετά την πρόκρισή της επί της Λιλ, έχει και Ερυθρό Αστέρα. Ναι, θα είναι πάλι φαβορί ο Παναθηναϊκός με οποιαδήποτε βρεθεί στο δρόμο του. Και στη ρεβάνς με την ΑΪΚ ήταν φαβορί μετά το 1-0 της Λεωφόρου, αλλά στο πρώτο ημίχρονο είχε γράψει μηδέν (!) τελικές προσπάθειες/ευκαιρίες και ο Στραματσόνι είπε χαρακτηριστικά: “Θύμωσα λίγο στο τέλος του α’ ημιχρόνου, για περίπου 10 λεπτά οι παίκτες μου έδειξαν λίγο σαν να έμεναν… ικανοποιημένοι με το 0-0. Εξέφρασα στους παίκτες μου τι ένιωθα στα αποδυτήρια, με όχι και τόσο ήρεμο τρόπο. Κι εκείνοι αντέδρασαν στο γήπεδο. Και μου άρεσε πολύ αυτό. Επίσης, μετά το 2-0, το αφήσαμε λίγο. Οκέι, αυτό είναι ανθρώπινο, αλλά πρέπει να το βελτιώσουμε».

Αρα, για αν γυρίσει ο ήλιος της νοοτροπίας, θέλει δουλειά πολλή. Και το σημαντικότερο ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να ξαναγίνει ο-μ-α-δ-α. Ενα δείγμα θετικό το τόνισε απόψε ο Ιταλός κόουτς: “Γινόμαστε μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, ομάδα. Αυτό το συναίσθημα μου δημιουργεί για παράδειγμα η ασίστ του Γουακάσο στον Μπεργκ, στο 0-2, ήταν κάτι πολύ καλό. Μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Είμαστε μόνο στην αρχή. Μπορούμε και να κάνουμε καλύτερα πράγματα από εδώ κι πέρα». Τι δεν είπε; Ότι στο 92′ ο Λέτο βλέπει ολομόναχο στα… πέρα αλώνια τον Μπεργκ, αλλά προτιμά το δικό του σουτ εκτός περιοχής. Ο.Κ., στο 0-2 και στο 92′. Άλλος, όμως, ίσως να την είχε δώσει την πάσα στον Σουηδό.

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα γκολ. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε με… Μπριζ. Στο 0-0 ήταν και πέρυσι στο 45′ η ρεβάνς στο Βέλγιο, σε “σβηστό” όπως και σήμερα ματς στο πρώτο μέρος… Το βρήκε το γκολ στα 25” μετά τη σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου και “καθάρισε”. Θα μπορούσε σε δυο τετ α τετ των Λουντ (με ντρίμπλες α λα Μέσι!!!) και Μπεργκ να γράψει το 0-3, θα μπορούσε να δεχθεί ένα – δυο γκολ από λάθη της άμυνας μετά τις αλλαγές του κόουτς Νόρλινγκ στο 61΄. Μολέντο και Στιλ στάθηκαν στο ύψος τους, διατήρηθηκε συμπτωματικά το ανέπαφο της εστίας, πέτυχε έξοχο γκολ από καταπληκτική ασίστ του Γουακάσο ο Μπεργκ, 0-2 και άντε γεια.

Ποιότητα έχει περισσότερη πλέον ο Παναθηναϊκός συγκριτικά με την εκκίνηση της περυσινής σεζόν. Μέστο, Μολέντο, Χουλτ, Λεντέσμα, Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Λέτο, Βιγιαφάνιες: ουδείς ήταν πέρυσι στην αρχή με Αναστασίου. Περισσότερο ταλέντο, μικρότερος μέσος όρος ηλικίας, μεγαλύτερα κίνητρα για πολλούς. Παίρνει και Ρινάλντι εκτός απροόπτου. Το προαίσθημα λέει “και μετά ο Σίλντενφελντ”. Όμως χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται χημεία, νοοτροπία νικητή, σύνεση στα καλά, ισορροπία και ψυχραιμία στις στραβές. Αρχίζει να γίνεται και πάλι ομάδα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Δεν κάνει πια βήματα σε βάλτο ή και προς τα πίσω. Πάει μπροστά! Και αν μη τι άλλο αυτή η προοδευτική διαδικασία έχει το ενδιαφέρον της για όλους μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Στιλ 7, Μέστο 6, Γουακάσο 6, Μολέντο 8, Κουτρουμπής 6, Ιβανόφ 4, Ζέκα 5, Λεντέσμα 6, Λουντ 7, Ιμπάρμπο 6, Μπεργκ 8. ΑΛΛΑΓΕΣ: Λέτο 6, Νάνο 5, Βιγιαφάνιες –

sport24.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News