Βρήκε τον νέο... Έκι Γκονζάλες ο Παναθηναϊκός

Βρήκε τον νέο... Έκι Γκονζάλες ο Παναθηναϊκός

Είχε πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός να βρει έναν ποδοσφαιριστή που να ομορφαίνει το παιχνίδι του, διαθέτοντας την κατάλληλη φαντασία και την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση.

Τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο ο Σωτήρης Νίνης πληρούσε όλες τις προδιαγραφές στο ξεκίνημα της καριέρας του, πλην όμως η εξέλιξή του δεν ήταν ανάλογη με τις προσδοκίες.

[ads2]

Ως εκ τούτου, το πιο πρόσφατο 10άρι που αντεπεξήλθε και σήκωσε το βάρος της πράσινης φανέλας με το τριφύλλι στο στήθος ήταν δίχως αμφιβολία ο Εκι Γκονζάλες. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η σκυτάλη φαίνεται πως δίνεται πλέον σε έναν άλλον Αργεντινό, τον Λούκας Βιγιαφάνιες, που κατάφερε να σηκώσει στο πόδι τη Λεωφόρο με τις ενέργειές του και να αφήσει πολλές υποσχέσεις για τη άρτια διαδοχή του παλαίμαχου πλέον συμπατριώτη του άσου.

Κάθε παίκτης (όπως και κάθε άνθρωπος) είναι σαφώς ξεχωριστός και άρα διαφορετικός, συνεπώς ουδείς μπορεί να συγκρίνει απόλυτα τον «Βίγια» με τον Εκι. Αλλοι χαρακτήρες, άλλα βιώματα, διαφορετικές παραστάσεις, μα και ίδια χώρα προέλευσης, ποδοσφαιρική παιδεία, πάθος και φαντασία.? Η πρώτη ομοιότητα των δύο Αργεντινών αφορά την ηλικία και τη χρονική στιγμή που ήρθαν στον Παναθηναϊκό: αμφότεροι στα 24 τους χρόνια και Γενάρη μήνα!

Με τον μεν Εκι να προέρχεται από τη Ροζάριο Σεντράλ της Αργεντινής, έχοντας προηγουμένως περάσει από τη Φιορεντίνα και την Μπόκα Τζούνιορς, τον δε Βιγιαφάνιες να αποκτάται από την Ιντεπεντιέντε, αλλά να έχει ήδη γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος εξαιτίας της θητείας του ως δανεικός στον Παναιτωλικό. Πριν απ’ τον Εκι, ο Μπορέλι!

Η δεύτερη ομοιότητα είναι φυσικά η θέση των δύο Αργεντινών και η μαχητικότητά τους, αν και ο Γκονζάλες έβγαζε περισσότερα ηγετικά χαρακτηριστικά αλλά και οξύθυμο χαρακτήρα, συν του ότι μπορούσε να αγωνιστεί και πιο κεντρικά ως 8άρι, κάτι που ο «Βίγια» δεν έχει στο ρεπορτόριό του, καθώς η δεύτερη θέση του, εκτός από 10άρι, είναι στα άκρα της επίθεσης. Εναν ρόλο που ο Εκι μπορούσε εκ των πραγμάτων να υπηρετήσει.

Γενικώς, η συγκεκριμένη θέση τού επιτελικού χαφ φαίνεται πως ευνοεί την ύπαρξη Αργεντινών στον Παναθηναϊκό, μιας και πριν απ’ τον Γκονζάλες το τελευταίο μεγάλο 10άρι ήταν ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ο οποίος άργησε μεν να πάρει στροφές, αλλά όταν συνέβη, έκανε «όργια», οδηγώντας (εκτός των άλλων) το «τριφύλλι» το 1996 μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρώτη φορά δεκάρι με γκολ, ασίστ και σπάνιες εμπνεύσεις

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ήξεραν πολύ καλά εκ των προτέρων τι μπορεί να κάνει ο Λούκας Βιγιαφάνιες στο χορτάρι, από το απίστευτο γκολ που είχε πετύχει στη Λεωφόρο ως παίκτης του Παναιτωλικού. Πλέον, τον απολαμβάνουν με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι, και την Κυριακή άπαντες έφυγαν γεμάτοι απ΄το γήπεδο -κατά κύριο λόγο- εξαιτίας του.

Ηταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε ως 10άρι στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού και παρουσίασε το πρώτο δείγμα της ποιότητάς του, καθώς έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Εβανζελίστα, «κλείδωσε» το ματς με το τέρμα που πέτυχε, πήγε να βάλει το γκολ της χρονιάς στο 16′ από το ύψος της γραμμής του άουτ (!) και είχε μοναδικές εμπνεύσεις που έθελξαν τα πλήθη.

Προσεχώς δίδυμο-φωτιά με Λέτο και Μπεργκ

Η μεγάλη επιστροφή του Σεμπαστιάν Λέτο και το άκρως θετικό ντεμπούτο του στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του στον Παναθηναϊκό απέναντι στον Ατρόμητο δημιούργησαν δικαιολογημένα ευφορία στο «τριφύλλι». Οχι μόνο στις τάξεις των φίλων της ομάδας αλλά και στην τεχνική της ηγεσία, καθώς ο Αργεντινός άσος έκανε απλώς το πρώτο βήμα και είναι σαφές ότι κάθε μέρα που περνάει θα γίνεται και καλύτερος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Παναθηναϊκό.

Η πλήρης ενσωμάτωση του Λέτο είναι τεράστια δουλειά για την ομάδα, όχι μόνο διότι ξέρει καντάρια μπάλα, αλλά και επειδή διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία νικητή, που μπορεί να περάσει στους υπόλοιπους και δη στους νεοφερμένους, προκειμένου να κατανοήσουν άμεσα το μέγεθος της φανέλας που φοράνε.

Στον αμιγώς αγωνιστικό τομέα δε, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο Στραματσόνι επέλεξε ως σύστημα το 4-4-2 όταν συνυπήρξαν ο Λέτο με τον Μπεργκ. Διότι μόνο σε 4-4-2 και σε 4-2-3-1 θα μπορούν να βρίσκονται από κοινού στην ενδεκάδα οι δύο «killer», μιας και, όπως ξεκαθάρισε ο Ιταλός, σε αυτήν τη χρονική στιγμή ο Λέτο υπολογίζεται ως 9άρι και «εννιαμισάρι». Κι όπως πιστοποίησε στη μεγάλη επιστροφή του, μπορεί να κάνει «παπάδες» στο πλευρό ή λίγο πιο πίσω απ’ τον Σουηδό άσο.

Sentragoal.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News