Βόβορας: «Τότε θα είναι πανέτοιμος ο Παππάς - Ο στόχος με τις αλλαγες-χάντμπολ»

Οι δηλώσεις του Βόβορα μετά τον αγώνα με την Αρμάνι - Τι είπε για τη διαιτησία

Ο συνεργάτης του Αργύρη Πεδουλάκη είπε στην εκπομπή του SDNA «Magic Euroleague»:

Αρχικά τόνισε: «Έχουμε 3-4 παίκτες που έχουν εμπειρία από Ευρωλίγκα. Είναι σημαντικό να δεις την εμπειρία και τον ρυθμό, ειδικά στις πρεμιέρες. Υπάρχει ένα τεράστιο πρέπει. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε όπως η άμυνα, ο έλεγχος των ριμπάουντ που δεν αντεπεξήλθαμε και βάλαμε έξτρα πίεση.

Τα τελευταία χρόνια όταν έχεις τον Νικ Καλάθη που είναι νο.1 παίκτης ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός σε αυτό το κομμάτι των 8 δευτερολέπτων και με την παρουσία του Πεδουλάκη το στηρίξαμε αυτό. Για να γίνει αυτό και να κρατήσει το tranistion παιχνίδι πρέπει να κρατήσει το DNA της ομάδας που είναι η άμυνα, να πάρεις τα ριμπάουντ και να τρέξεις. Χθες δεν είχαμε τον έλεγχο των ριμπάουντ και κάναμε κάποιες βιαστικές επιλογές.

Το πιο σημαντικό είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει το βασικό δημιουργό του που μπορεί να αξιοποιήσει αθλητικά παιδιά και τους βοήθησε να εξελιχθούν. Ο Τόμας έχει ένα ταλέντο που δύσκολα το βρίσκουμε παίζει και με πρόσωπο και με πλάτη. Είναι εξαιρετικός στο ποστ. Έχει τέτοια επαφή με το καλάθι, αλλά έχει και εξαιρετικό παιχνίδι με πρόσωπο. Πέρυσι δεν ξεκίνησε καλά, μετά βελτιώθηκε. Το πιο σημαντικό είναι πως ένιωσε ότι μπήκε σε μια οικογένεια και αυτό τον βοήθησε να προσαρμοστεί.

Για τις αλλαγές στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου: «Όταν πρέπει να παίξεις άμυνα και η ομάδα παίζει με κοντά σχήματα και έχεις πολλά ημίψηλα παιδιά αυτό γίνεται κέρδος στην άμυνα. Δεν μπορούσαν να βρουν ελεύθερο σουτ.Όταν έχεις παίκτες σαν τον Καλάθη, παίκτες που σουτάρουν καλά τις βολές και στο ένας εναντίον ενός είναι τακτικό κομμάτι. Είμαστε ομάδα που εξελίσσεται και δημιουργείται. Είναι σημαντικό να παίξεις μία άμυνα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι χτίζεται μια ομάδα μέσα από καταστάσεις. Στην επόμενη φορά θα είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τα λάθη».

Για τον Παππά: «Έχει κάνει σημαντικά βήματα. Από την αρχή της προετοιμασίας μπήκε μέσα στην ομάδα. Θα τον βοηθήσει το πρωτάθλημα να νιώσει καλά. Είναι τόσο μεγάλη χρονιά με τόσα παιχνίδια που χρειάζεσαι ροτέισιον. Είναι μια σειρά αγώνων που όλοι θα χρειαστούν για να κάνεις τις νίκες που πρέπει».

Για τα νέα δεδομένα στον Παναθηναϊκό: «Τα δύο στοιχεία που πρέπει να έχει μια σύγχρονη ομάδα είναι πάσα-σουτ. Θες τουλάχιστον 3 σουτέρ στην πεντάδα ώστε να έχουμε 3 πολύ καλούς σουτέρ και 2,5 εξαιρετικούς πασέρ. Έχουμε τον Καλάθη που είναι τοπ για το επίπεδο αυτό. Όταν βγαίνει ο Νικ μπαίνει ένας παίκτης που έχει περπατήσει την Ευρωλίγκα, έχει εμπειρία και μπορεί να την στήσει και να δημιουργήσει. Όλοι περιμένουμε τον Φριντέτ να είναι εξαιρετικός σκόρερ, αλλά διαβάζει εξαιρετικά τις καταστάσεις και νομίζω ότι πρόκειται για παιδιά που είναι εξαιρετικοί δημιουργοί.

Όταν συναντάς κάποιες καταστάσεις ο Τζίμερ στο 90% των επιθέσεων ήταν εκτελεστής στην Κίνα και τώρα που τον έπαιξαν επιθετικά έγινε δημιουργός και έδωσε έτοιμα καλάθια στον Τόμας και τον Καλάθη. Το παιχνίδι είναι πιο αθλητικό εδώ. Είναι μια διαφορετική κατάσταση σε σχέση με την Κίνα. Του αρέσει το μπάσκετ και προσαρμόζεται γρήγορα. Θέλουμε χρόνο για να περπατήσουν την Ευρωλίγκα και κάθε κατάσταση είναι πολύ σημαντική. Φάση φάση δημιουργείς τον ρυθμό του παιχνιδιού. Η ομάδα θα κάνει τα βήματα που πρέπει και οι νίκες θα δώσουν τροφή στην ομάδα και θα δώσουν αυτοπεποίθηση.

Όλες οι ομάδες είχαν προσαρμοστεί στον Φριντέτ και πώς θα βγάλουν την μπάλα από τα χέρια του. Μπορεί να διαβάσει καταστάσεις. Θέλει χρόνο να περπατήσουμε, να βελτιωθούμε σε καταστάσεις και να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε».

Για την φετινή Euroleague: «Ο κόουτς Λάσο είπε την πιο ωραία δήλωση. Είπε ότι είναι… κωλοδιοργάνωση. Δεν υπάρχει πρεμιέρα που να είδα παιχνίδια να τελειώνουν εύκολα. Δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο».

Για τις πρώτες εικόνες του Παναθηναϊκού: «Στη διάρκεια της προετοιμασίας το πιο σημαντικό είναι να χτίσει μια ομάδα που ο κόουτς να περάσει αρχές, να δεις το χαρακτήρα των παιδιών που θα περπατήσουν τις αρχές αυτές και τα πρώτα μηνύματα για εμάς είναι ότι έχουμε παίκτες που έχουν οξυδέρκεια, παίκτες που θέλουν να εξελιχθούν, γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει παίκτες να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Η ομάδα έχει φτιάξει ένα μείγμα έμπειρων παικτών με εξαιρετικές προδιαγραφές. Παιδιά που κάνουν… μάχη στην προπόνηση για να βελτιωθούν. Με αυτό το μείγμα θα φτιαχτεί κάτι πολύ καλό».

Για τον Τζόνσον: «Θα πω κάτι έξω από το αγωνιστικό. Ένα παιδί με τόση εμπειρία στο ΝΒΑ έχει κερδίσει όλους μέσα στο κλαμπ. Με τη νοοτροπία του, με την παρουσία του στα αποδυτήρια, με τη συμπεριφορά στον πάγκο. Είναι ένας παίκτης πρότυπο στον τρόπο που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται το μπάσκετ. Είναι παίκτης οικονομία. Θα υπάρξουν παιχνίδια που θα φανεί και θα είναι πρώτος σκόρερ, αλλά δεν είναι ο σκοπός αυτός. Θέλεις και παίκτες με την κατάλληλη χημεία. Και στην εξέλιξη χρειάζεται ο Ουέσλι να καταλάβει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θα είναι σημαντική μονάδα για τον Παναθηναϊκό. Ήρθε στην προπόνηση και θέλει να νιώσει σημαντικός. Από την πρώτη μέρα κέρδισε τους πάντες».

Για το έργο του Πεδουλάκη με παίκτες όπως ο Ράις, ο Καλάθης, ο Φριντέτ: «Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Είναι ευτύχημα για την ομάδα να έχεις παίκτες που νιώθεις ότι θα πάρουν την κατάλληλο επιλογή. Στα κλειστά ματς θα πάρουν τις βολές και θα βάλουν τις βολές. Είναι σημαντικό ότι δημιουργούν μείγμα παικτών και μέσα από τα παιχνίδια να βρούμε τη χημεία και τους ρόλους μας».

Για τον Ράις: «Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση στον εαυτό του. Εξελίχθηκε και εξέλιξε πολύ τον τρόπο που διαβάζει το πικ εν ρολ. Μελετάει το μπάσκετ και διάβασε ότι για να πάει στο επόμενο επίπεδο έπρεπε να διαβάσει το πικ εν ρολ και έγινε πολύ καλός δημιουργός».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί στην Εθνική: «Για οποιονδήποτε προπονητή το να είναι στον πάγκο της Εθνικής είναι τιμή. Έχουμε μπροστά μας έναν στόχο και μια γενιά που μπορεί να δημιουργήσει κάτι καλό. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει στόχο και θέληση να βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής».

Για το γεγονός ότι δεν πήρε νωρίς το 5ο φάουλ του Γκιστ: «Στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου μπήκε ο Βουγιούκας γι αυτό το λόγο. Μετά μπήκε ο Φαγιέ και έγιναν παγίδες. Κόντυναν το σχήμα τους, εμείς είχαμε τον Βουγιούκα και κάναμε τρία λάθη που τους βοήθησαν να μαζέψουν τη διαφορά. Αν κάναμε πιο σωστές επιλογές θα κερδίζαμε με μεγαλύτερη διαφορά. Δημιουργήσαμε miss match και φθορά στους αντίπαλους ψηλούς».

Για την άμυνα: «Έχω δουλέψει αρκετά με τον κόουρς Πεδουλάκη. Αμυντικά η ομάδα θα είναι έτοιμη. Έχουμε αδυναμίες αλλά έχουμε μια πεντάδα με παίκτες όπως ο Βουγιούας και ο Παπαγιάννης και όλοι οι παίκτες πρέπει να αλλάξουν αμυντικές προσαρμογές.

Για το γεγονός ότι το παιχνίδι το κρίνουν οι κοντοί: «Ουσιαστικά χτίσαμε μια ομάδα που θέλαμε να βάλουμε ταλέντο και πρέπει να βγεις στην αγορά να πάρεις ό,τι καλύτερο υπάρχει. Ο πρόεδρος έκανε μια σημαντική ενίσχυση. Πήρε τον Φριντέτ έναν μεγάλο σκόρερ με εμπειρία. Πήραμε παίκτες που μπορούν να κρίνουν παιχνίδια. Ο Νικ, ο Φριντέτ, ο Ράις, άρα ουσιαστικά η ομάδα χτίστηκε με την προοπτική ότι θα έχουμε το ταλέντο και θα έχουμε παίκτες δίπλα στον Νικ που θα έχουν καλές αποφάσεις».

Για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει μακριά στην Euroleague με την υπάρχουσα φροντ λάιν: «Ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια έχει φτιάξει παίκτες. Είναι ανάγκη για την ομάδα να εξελίξει παίκτες. Έχουμε παίκτες που έχουν το ταλέντο και τα στοιχεία που θέλουμε. Ο Παπαγιάννης μπορεί να γίνει κυρίαρχος στη ρακέτα. Ο Ουάιλι είναι αθλητικός. Έχουμε αθλητικότητα και μέγεθος. Έχουμε εμπειρία, με τον Ιαν έχουμε τον Μήτογλου που μπορεί να παίξει 2 θέσεις και είναι παίκτης κλειδί και να είναι παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις. Είναι πολύ καλός σουτέρ και όσο παίρνει παιχνίδια θα γίνει εξαιρετικός σουτέρ. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω ζήσει πολλά αλλά θα ήθελα να θυμίσω στον κόσμο είναι όπως η ομάδα του 12-13 πώς εξελίχθηκε και πώς βελτιώθηκε δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς κάτι τέτοιο. Ο Γκιστ ήταν το κλειδί για την ομάδα. ήταν παιδί που έπαιζε μόνο με ενθουσιασμό και ήταν σημαντικός κρίκος για την ομάδα. Το πιο σημαντικό ήταν πώς εξελίχθηκε ο Παναθηναϊκός. Ο Ουάιλι περνάει πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι βαραίνει η φανέλα, η εμπειρία περπατιέται, δεν αποκτιέται. Πρέπει να παίξουν με τον κόσμο, που είναι η πιο μπασκετική έδρα στην Ευρώπη. Αυτό μεταφέρει πίεση όμως να είστε σίγουροι ότι οι παίκτες θα κάνουν τα βήματα που πρέπει και στην φροντ λάιν θα κάνουμε τα σωστά βήματα».

Για τον ρόλο του Μπέντιλ: «Είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει και στις 2 θέσεις. Είναι σουτέρ πολύ καλός για το ύψος και τη δύναμή του. Ήρθε από το Περιστέρι όμως δεν είναι εύκολο να παίξει στους πρώτους μήνες. Μπορεί να δώσει πολλά σχήματα και καταστάσεις. Στην πρεμιέρα όταν έχεις ένα ρόστερ 12 παικτών θες να κλειδώσεις τη νίκη. Είναι ένας παίκτης που δουλεύει πολύ και όποιος δουλεύει θα πάρει τις ευκαιρίες του και θα εξελιχθεί».

Για τη χρησιμοποίηση του Γκιστ στο 5 και αν ήταν λάθος: «Ο παίκτης πάντα έχει στο μυαλό του αυτό που είναι πάντα πιο ωραίο. Η θέση 5 είναι πιο δύσκολη. Έχεις να δώσεις μάχες με παίκτες όπως ο Σεραφέν και ο Γκουντάιτις. Εξελίχθηκε, ένα πολύ καλά συμβόλαια επειδή έπαιξε στον Παναθηναϊκό σαν 5. Παίκτες όπως ο Γκιστ, ο Λάσμε, ο Ματσιούλις, ο Ούκιτς μνημονεύουν την χρονιά 2012-13 και αυτό είναι έργο του κόουτς Πεδουλάκη».

Για το αν αδικήθηκε ο Φριντέτ όσον αφορά την κατοχή της μπάλας: «Τα κλειδιά του παιχνιδιού ήταν 2. Ήταν η δημιουργία του Φριντέτ και η παρουσία του Παπαγιάννη στην άμυνα,. Ο Φριντέτ διάβασε τις φάσεις και δημιούργησε καταστάσεις για την ομάδα του. Είναι στο δικό μας χέρι να του δημιουργήσουμε καταστάσεις για να του βρούμε ελεύθερα σουτ, όπου θεωρώ ότι είναι μέσα στους 2-3 καλύτερους σουτέρ. Η γρήγορη εκτέλεση είναι σε υψηλό επίπεδο. Το λάθος που κάναμε στην αρχή και το πληρώσαμε ήταν οι βιαστικές επιλογές. Το άγχος της πρεμιέρας και της εντός έδρας αναμέτρησης ουσιαστικά μας έκανε πιο σοφτ στο μυαλό στην άμυνα και στην επίθεση πήγαμε να μπούμε βιαστικά στο παιχνίδι. Όταν έχεις βιαστικές επιλογές είναι δύσκολο και για τον Φριντέτ να βρει ελεύθερα σουτ».

Για τον ΝτεΣόν Τόμας και αν είναι ορατό το ενδεχόμενο να παίξει στο 5: «Σε ειδικές καταστάσεις παίζει στο 5. Ο Παπαπέτρου στον Ολυμπιακό έχει παίξει στο 5 σε τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να ασχοληθούμε με τον κανόνα και με τα σχήματα που θα δούμε στο παρκέ».

Για το Βιλερμπάν – Ολυμπιακός: «Τον Ολυμπιακό τον έχουμε δει. Καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη. Το πιο σημαντικό για σήμερα είναι ο έλεγχος του ρυθμού. Η Βιλερμπάν θέλει να τρέξει είναι κλασσική γαλλική ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει την εμπειρία. Είναι πρεμιέρα όμως».

Καταλήγοντας τόνισε: «Θα δούμε ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όπως είναι η Euroleague φέτος και όπως είναι οι ομάδες, που έχουν κάνει με τους βασικούς μόνο 2 βδομάδες προετοιμασία, λόγω εθνικών. Ο κόσμος θα πρέπει να το απολαύσει γιατί θα δούμε ένα δυνατό πρωτάθλημα και μακάρι να έχουμε μια χρονιά με υγεία».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News