Βόβορας όπως... Πασκουάλ!

Βόβορας όπως... Πασκουάλ!

Ο Γιώργος Βόβορας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα «πράσινα» αποδυτήρια. Έχει θητεύσει δίπλα από Πεδουλάκη, Πασκουάλ, Πιτίνο στην EuroLeague, έχει παραστάσεις ενώ έχει περάσει με επιτυχία τα… τεστ που έδωσε όταν χρειάστηκε να καθίσει στην άκρη του πάγκου ως υπηρεσιακός προπονητής.

Παρότι άγουρος ακόμα αν παρατηρήσετε τα παιχνίδια που κοουτσάρισε (είτε αυτά που κέρδισε, είτε αυτά που έχασε στην EuroLeague) ενέπνεε μια… προπονητική εμπιστοσύνη. Μπορεί και να έτυχε. Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά γι’ αυτό εάν και εφόσον δεν παρουσιάσει ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλάνο ύστερα από δικό του πρόγραμμα προετοιμασίας και το κυριότερο; Να έχει διάρκεια! Σίγουρα τα υλικά που θα έχει στα χέρια του (και αναφέρομαι στους ξένους που θα βρεθούν στην ομάδα φέτος) δεν θα είναι το ίδιο ποιοτικά όπως αυτά που υπήρχαν στο «πράσινο» ρόστερ τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι το ίδιο (ίσως και περισσότερο) αποτελεσματικά. Το αν κάνει ή δεν κάνει ο Βόβορας για τον Παναθηναϊκό, κανείς δεν μπορεί να το πει από τώρα.

Το αναφέρουμε γιατί το ντέρμπι της Παρασκευής πλησιάζει και δεν θα θέλαμε να διαβάσουμε αφορισμούς (πολύ πιθανό σε περίπτωση μη θετικού αποτελέσματος) αν ο πρωταθλητής δεν εμφανιστεί στο παρκέ έτσι όπως τον θέλουν οι φίλοι του. Στο πρόσωπο του Βόβορα, οι Πράσινοι αναζητούν τον «δικό τους», Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έπειτα από σειρά ετών ως ασίσταντ προπονητής στη Μπαρτσελόνα, στη διάρκεια της σεζόν 2007-2008 προβιβάστηκε σε head coach, οδηγώντας τη ομάδα της Καταλονίας στην κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων Ισπανίας, 4 κυπέλλων Ισπανίας και την Ευρωλίγκα το 2010 στο Παρίσι. Ο πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού την πρώτη μεταγραφική περίοδο (καλοκαίρι 2008) είχε την ευκαιρία να υπογράψει τον Ναβάρο, που οι Καταλανοί έφεραν από το ΝΒΑ πίσω στη Βαρκελώνη, τον Ντέβιντ Άντερσεν, τον Βίκτορ Σάδα για συμπληρωματικό γκαρντ και τους Γκριμάο, Μπάρετ, Σαντιάγκο. Το 2ο καλοκαίρι δε πρόσθεσε τους Ρούμπιο, Λόρμπεκ, Μόρις, Πιτ Μάικλ, ΕνΝτόνγκ.

Ο Παναθηναϊκός εφέτος δεν πρόσφερε στον Βόβορα τη δυνατότητα για τέτοιες «αγορές». Κινήθηκε μετρημένα αναζητώντας παιδιά από τη «δεξαμενή» παικτών με προσόντα και κίνητρο να αγωνιστούν ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, έχοντας βλέψεις για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Από το 2012 μέχρι σήμερα,, στα οκτώ χρόνια της διοικητικής ηγεσίας του μέχρι πρότινος «αφεντικού» του «τριφυλλιού», ο νέος προπονητής της ομάδας, έλλειψε μόνο δύο χρόνια (και κάτι) από την «πράσινη» οικογένεια και όχι μόνο επέδειξε μεγάλη αφοσίωση στα καθήκοντά του, αλλά ταυτόχρονα, εκτόξευσε και τις μετοχές του, κερδίζοντας «πόντους» από την συνύπαρξή του και με τους τρεις καταξιωμένους τεχνικούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

Κοινώς, η μεγάλη κληρονομιά του βρίσκεται στις πολύ υψηλές παραστάσεις που απέκτησε δουλεύοντας για σχεδόν 6 χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Μέσα σε καθεστώς καθημερινής πίεσης, υψηλών απαιτήσεων και κόντρα στους δυσκολότερους αντιπάλους στην Ευρώπη! Ένα πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων του, το παρουσίασε στις 9 συνολικά φορές (ρεκόρ 7-2) που η διοίκηση της ομάδας τον εμπιστεύθηκε για την θέση του υπηρεσιακού head-coach.

Δημήτρης Στρατής

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News