Βοτανικός: «Κλείδωσαν» τα 88 εκατ. για το γήπεδο - Ποια η χωρητικότητα

Μπακογιάννης: «Αύριο το πρωί μπορεί να ξεκινήσει ο Βοτανικός»

Ο ΓΓ του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνος για το πρότζεκτ του Βοτανικού, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, δήλωσε ότι «κλείδωσε» και το κονδύλι των 88 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Αfter» του SDNA TV:

Για τις σημερινές εξελίξεις: «Σήμερα πέρασε από την Οικονομική επιτροπή το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για τη χρηματοδότηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Κατασκευή δηλαδή νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Αυτό είναι δυνάμει του μνημονίου που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Δημόσιο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης, καθώς και οι τράπεζες που είναι στο ακίνητο. Ο Δήμος Αθηναίων υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση αναφορικά με τα χρήματα του ακινήτου. Το ποσό μαζί με το ΦΠΑ φτάνει στα 88 εκατ. Ευρώ και αυτή είναι η διαδικασία ένταξης με χρηματοδότηση. Το προηγούμενο διάστημα έχουμε αποστείλει αίτημα χρηματοδότησης για τα έργα υποδομών, το οποίο έχει εγκριθεί αλλά και τα έργα υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα. Έτσι με την πράξη που κάνουμε σήμερα ολοκληρώνεται το έργο της χρηματοδότησης που θα έχει η ανάπλαση του Βοτανικού. Τελειώσαμε δηλαδή την χρηματοδότηση».

Για το αν κλειδώνει το χρηματοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και ανέγερσης του γηπέδου: «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ουδέποτε ήταν στον αέρα η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης. Οι υποδομές του Ελαιώνα είναι επιλέξιμες για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατασκευή του γηπέδου είναι επιλέξιμη για το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Άρα στην πράξη το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει ολοκληρώνεται σήμερα».

Για το αίτημα που κατατέθηκε: «Είναι μια συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με το Δήμο Αθηναίων για τη χρηματοδότηση του γηπέδου. Τυπικά υποβάλαμε το αίτημα δυνάμει μιας συμφωνίας».

Για το αν έχει προηγηθεί πρώτα η συμφωνία και μετά το αίτημα: «Προφανώς έχει συμβεί αυτό. Η συμφωνία υπήρχε από την ώρα που το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε το MOU. Ερχόμαστε τώρα να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση και του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου»

Για το τι ακολουθεί μετά την κατάθεση του αιτήματος: «Η δημοπράτηση του έργου. Θεωρούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε ξεκινήσει την δημοπράτηση του έργου, η οποία θα πάρει περίπου ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα από τον Δεκέμβριο. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο το τηρούμε με ακρίβεια. Δεν έχουμε κάποια δυσκολία ιδιαίτερη και υλοποιούμε αυτό που έχουμε για την Διπλή Ανάπλαση και την κατασκευή του έργου»

Για το που προέρχονται αυτά τα χρήματα: «Είναι όλα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι δηλαδή το ταμείο του Δημοσίου, το οποίο χρηματοδοτεί διάφορα έργα».

Για την πρώτη εγκατάσταση που φτιάχνεται που είναι του Ερασιτέχνη στο τέλος του 2022: «Ακριβώς. Υπάρχει μία διακριτή διαδικασία. Αυτή τη στιγμή ο Ερασιτέχνης μαζί με την ΑΕΠ Ελαιώνα, που είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν κάνει οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία για να ολοκληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα της ανέγερσης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη».

Για το αν είναι πιθανό να έχουμε δει απτά αποτελέσματα το 2022: «Η ωριμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από τεχνικής απόψεως λέει ότι θα ακολουθηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα που έχει ειπωθεί».

Για το πότε θα ολοκληρωθεί η διμερής Δήμου – ΠΑΕ: «Μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε ολοκληρώσει τις διμερείς συμβάσεις. Όπως ακριβώς έχουμε στο χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει κάτι που να καθυστερεί το έργο. Εμείς κάνουμε πολλά αλλά λέμε λίγα».

Για το γεγονός ότι πρέπει να περάσει η σύμβαση από τη συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: «Προφανώς είναι ένα δημόσιο έγγραφο που θα περάσει και από τα διοικητικά όργανα του Δήμου όπως απαιτείται. Και από τα όργανα διοίκησης του Παναθηναϊκού, όπως πρέπει. Εμείς όταν ολοκληρώσουμε την σύμβαση, θα πάρει τη δημοσιότητα που απαιτείται».

Για το κονδύλι 145 εκατ. ευρώ που έχει κλειδώσει για το γήπεδο: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η χρηματοδότηση για το συνολικό έργο της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής του γηπέδου έχει ολοκληρωθεί».

Για τις συζητήσεις με τις τράπεζες: «Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση από τον νόμο να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε συζητούν οι ομάδες μελέτης του Ερασιτέχνη και των τραπεζών. Είναι κάτι που σε πολύ λίγο διάστημα θα ολοκληρωθεί».

Για τη χωρητικότητα του κλειστού (3.000) και του ποδοσφαιρικού γηπέδου (40.000): «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το αίτημα χρηματοδότησης αναφέρεται σε ένα στάδιο χωρητικότηας εώς 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών και τεσσάρων αστέρων κατά FIFA και UEFA. Για το κλειστό είναι οι προδιαγραφές που εξετάζονται».

Για το γήπεδο μπάσκετ: «Δεν έχει παγώσει κάτι. Νομίζω ότι επειδή υπάρχει μια κουβέντα για το ΟΑΚΑ έχε μπει σε δεύτερο χρόνο. Αν τεθεί θέμα έχουμε επεξεργαστεί μια λύση. Όπως γνωρίζετε υπάρχει συζήτηση για το ΟΑΚΑ».

Για το πόσες πιθανότητες δίνει να μην γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό: «Είναι απίθανο να μην γίνει το γήπεδο είναι απίθανη. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί. Οι επιμέρους συμφωνίες προχωρούν και είναι σε καλό κλίμα. Το ελληνικό δημόσιο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Είναι ένα έργο ώριμο και χρηματοδοητικα και μελετητικά. Επομένως είναι απίθανο να μην προχωρήσει. Θα προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Εμείς έχουμε διασφαλίσει ότι το έργο θα είναι στην ώρα του έτοιμο».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News