Βονόρτας: «Δεν είχα την δεύτερη ευκαιρία»

Βονόρτας: «Δεν είχα την δεύτερη ευκαιρία»

Ο Γιάννης Βονόρτας μίλησε στο Newspao.gr και στον Γιώργο Μπαλαχάμη για το τι θα δούμε στο «ντέρμπι αιωνίων» της Κυριακής, αλλά και το μέλλον του μακριά από τον Παναθηναϊκό…

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Βονόρτας

Τι πιστεύετε ότι θα δούμε στο ντέρμπι της Κυριακής;

«Το τι θα δούμε στο ντέρμπι δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Τα ντέρμπι των αιωνίων για μένα δεν μπορούν να μπουν σε λογική βάση. Απλώς μόνο να εικάσουμε. Ευχή μου είναι να διεξαχθεί ήρεμα και να μην έχουμε επεισόδια τα οποία θα επηρεάσουν την καλή διεξαγωγή. Έτσι οι παίκτες θα παραμείνουν πιο ήρεμοι κ συγκεντρωμένοι στο να παίξουν και να αποδώσουν ποιοτικά χωρίς να παρασυρθούν από το πάθος και οδηγηθούν σε νευρικό και σκληρό παιχνίδι με διαμαρτυρίες και αντεκδικήσεις μεταξύ τους, κάτι που θα είναι εις βάρος του αγώνα.

Περιμένω σφικτό αναγνωριστικό και προσεκτικό παιχνίδι και από τους δυο με οικονομία δυνάμεων από τον Ολυμπιακό. Ακόμα είναι ευχάριστο και σημαντικό το ότι θα έχει ελληνικό χρώμα καθότι στον πάγκο και οι δύο προπονητές είναι Έλληνες μετά από πολλά χρόνια και αυτό δημιουργεί σε μένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δίνει ιδιαίτερο χρώμα. Είμαι υπέρ των Ελλήνων προπονητών και πιστεύω ότι η προσέγγιση θα είναι καλή. Δεν αποκλείω τους ξένους προπονητές όμως πρέπει τα κριτήρια να είναι αυστηρά, αυτοί που έρχονται θα πρέπει να έχουν περγαμηνές και επιτυχίες στην καριέρα τους και όχι να έρχονται τυχαίοι ή πρωτάρηδες για να μάθουν εδώ. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έρχονται προπονητές-μάνατζερς μόνο και «λίγοι». Πρέπει να διαθέτουν γνώση και προσωπικότητα,να μπορούν να προσφέρουν στις ομάδες μας, να ανεβάζουν το επίπεδο και όχι να γελούν οι παίκτες μαζί τους. Να ξέρουν τι σημαίνει ότι έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό. Θυμάμαι το 1980, είχε έρθει ένας αρκετά γνωστός στην χώρα του, Άγγλος προπονητής, ο Ronny Alen. Ήταν Σεπτέμβρης είχε ζέστη και σε ένα φιλικό στην Λεωφόρο κάθισε στον πάγκο με σορτς, ήταν και 65, με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι φίλαθλοι το σφύριγμα… Από εκείνη την στιγμή άρχισε το τέλος. Ο κόσμος μας είναι διαφορετικός…

Έχετε περάσει και σαν προπονητής από την πρώτη ομάδα του συλλόγου. Έχετε παίξει και σε ντέρμπι. Πως νιώθει ένας προπονητής σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

«Προσωπικά φανταστικά… Και όταν ήμουν παίκτης και έπειτα σαν προπονητής τα περιμένω πως και πως. Από εκεί και πέρα όμως είναι προσωπικό θέμα χαρακτήρος το πως το βιώνει ο καθένας. Η βαθμολογική θέση, η κατάσταση της ομάδας και οι συνθήκες που επικρατούν, επηρεάζουν και διαφοροποιούν τα συναισθήματα. Μπορεί να υπάρχει άγχος ή φόβος από την μεγάλη πίεση. Αυτά τα μεγάλα παιχνίδια είναι που προσδίδουν αίγλη, είναι πάντα σημαντικά γιατί η μέσα από αυτά περνάει η μεγάλη διάκριση. Αυτή είναι η νοοτροπία μου σαν προπονητής… Αυτοπεποίθηση και πίστη».

Με τι τρόπο πιστεύετε ότι ο Ουζουνίδης θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό;

«Κάθε ματς είναι μοναδικό και η προσέγγισή του πρέπει να είναι διαφορετική. Ο προπονητής μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει το γνωστό του στυλ που του δίνει σιγουριά, είτε να αιφνιδιάσει με διαφορετικό σχηματισμό και τακτική. Δεν μπορώ να ξέρω με τι τρόπο θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και το να πω τι θα έκανα εγώ ή κάποιος άλλος δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι το τι θα κάνει ο προπονητής».

Που πιστεύετε ότι υπερτερεί ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού;

«Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε άνοδο, παρουσιάζεται πιο δεμένος πιο πειθαρχημένος και συγκεκριμένος, ενώ έχει γίνει και πιο αποτελεσματικός. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα αλλά τα καλά αποτελέσματα με πολλά τέρματα δώσανε στην ομάδα ψυχολογία, αισιοδοξία, ηρεμία και και οι παίκτες άρχισαν και πάλι να πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον Παναθηναϊκό και σημαντικό «όπλο» για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι πιο ξεκούραστος από τον Ολυμπιακό».

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού;

«Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, κάτι που έχει αλλάξει την ψυχολογία στην ομάδα. Ο νέος προπονητής επανέφερε κάποιους παίκτες οι οποίοι ήταν «κομμένοι», όπως τον ηγέτη του, Τσόρι, τον Καμπιάσο και τον Μάριν που δίνουν ποιότητα και εμπειρία θα του δώσουν μεγαλύτερη οντότητα και προσωπικότητα. Αυτή η αλλαγή δημιούργησε ανταγωνισμό μέσα στην ομάδα, κάνει τους παίκτες να θέλουν να αποδείξουν πράγματα στον νέο προπονητή, είναι ένα κίνητρο και μία σημαντική διαφορά σε σχέση με πριν. Και ο Ολυμπιακός δηλαδή είναι πιο μαζεμένος τώρα και πιο μαχητικός».

Aν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να επικρατήσει του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Κυριακής, πιστεύετε ότι θα αποδείξει πράγματα για το επόμενο πρωτάθλημα;

«Οπωσδήποτε μία νίκη την Κυριακή θα του δώσει μεγάλη αισιοδοξία και θα αποτελέσει καλή προοπτική. Αυτό θα λειτουργήσει σαν αβαντάζ στην συνείδηση των παικτών και του κόσμου στο ότι δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος, όμως δεν μπορεί να σταθεί μόνο σε αυτό για την νέα σεζόν. Όλα αλλάζουν… Με το παρελθόν δεν κερδίζει κανείς. Περισσότερο πιστεύω θα αποδείξει το τι θα μπορούσε να έχει πετύχει αυτή την σεζόν.

Θεωρείτε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί στο ντέρμπι της Κυριακής;

«Οπωσδήποτε ναι… Έχει μεγάλο προβάδισμα, έχει πολύ καλό υλικό, είναι γηπεδούχος και η συμπαράσταση του κόσμου θα είναι τρομακτική. Έχει καλή ψυχολογία, ο προπονητής δεν είναι καινούργιος πλέον, έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας πολλά παιχνίδια, σε σύγκριση με τον προπονητή του Ολυμπιακού. Την γνωρίζει καλύτερα και είχε τον χρόνο να μεταδώσει την φιλοσοφία και το στυλ του. Η ομάδα είναι πιο δεμένη, και θα πρέπει να έχει αποκτήσει τα στοιχεία που θέλει να περάσει ο Ουζουνίδης. Προσωπικά πιστεύω ότι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός».

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του συλλόγου;

«Και θέλω και πιστεύω να συνεχίσει ακόμα καλύτερα. Κάθε σεζόν από το 2011 ο πρόεδρος, κ.Αλαφούζος προσπαθεί να κτίσει την ομάδα και να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες των προπονητών για μεταγραφές κ ενίσχυση της ομάδας. Μπορεί βέβαια να επιλέγει αυτός τους προπονητές και να τους παρέχει υλικό και στήριξη, όμως δεν είναι ο ίδιος προπονητής και επομένως δεν ευθύνεται για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Η εμπιστοσύνη, η ελευθερία και η παντελής στήριξη είναι δυνατό «όπλο» για τους προπονητές του Παναθηναϊκού, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεγάλη ελευθερία. Ο Ουζουνίδης ξέρει την ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία και υπάρχει όλος ο χρόνος μπροστά του για να το καταφέρει αυτό. Μπορεί να υπάρχει κάποια αστάθεια στην απόδοση αλλά η ομάδα δείχνει να είναι σε ανοδική πορεία. Σε διοικητικό επίπεδο υπάρχουν επίσης περιθώρια βελτίωσης και χώρος για ποδοσφαιρικά στελέχη με γνώση, άποψη και θάρρος σε άλλους ρόλους. Χρειάζεται υποστήριξη απ’ όλους τους Παναθηναϊκούς… Ηθική και οικονομική».

Εδώ και λίγο καιρό αποτελείται παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, μετά από αρκετά χρόνια. Πως σκέφτεστε το αύριο του Γιάννη Βονόρτα;

«Ναι… ήμουν πολλά χρόνια, πράγματι, και ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος. Δεν είναι μόνο τα 12 τελευταία χρόνια. Από μικρο παιδί, υπάρχει αγάπη και συναίσθημα. Πάντοτε και σαν προπονητής και σαν βοηθός δούλεψα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού και όχι μόνο για να επωφεληθώ επαγγελματικά, ούτε να φτιάξω προφίλ μέσω της ομάδας, ήμουν γνωστός εξ’ άλλου. Πλέον θέλω να κάνω μία νέα αρχή προπονητικά -υποχρεωτικά-με στόχο όπως πάντα την κορυφή, μέσα από άλλο δρόμο, εφ’ όσον εδώ δεν είχα την δεύτερη ευκαιρία. Εξετάζω διάφορες προτάσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για να δουλέψω.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Γιώργος Μπαλαχάμης
Είμαι Παναθηναϊκός από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα να μαθαίνω πρώτος τι γίνεται στον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι ήρθε στην ζωή μου η αθλητική δημοσιογραφία. Όνειρά μου; Ο Παναθηναϊός... συνέχεια πρωταθλητής και ευρωπαϊκός τελικός στο ποδόσφαιρο. Επικοινωνία: giorgos.balahamis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News