Βόμβες Μπάκε για Ελλάδα: «Μία ομάδα είχε τη διαιτησία» - Το σχόλιο για Βαρδινογιάννη

Βόμβες Μπάκε για Ελλάδα: «Μία ομάδα είχε τη διαιτησία» - Το σχόλιο για Βαρδινογιάννη

Ο Χανς Μπάκε που ήταν στο παρελθόν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα προπονητής του Παναθηναϊκού προχώρησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα χρόνια του στην Ελλάδα.

Ο Χανς Μπάκε είχε μια σύντομη θητεία το 2006 στον πάγκο του Τριφυλλιού, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε από το να δομήσει απόψεις γύρω από συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τόσο την ομάδα όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη που παράχωρησε αναφέρθηκε στον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τότε είχε τον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα πέταξε βόμβες για τη διαιτησία και τον έλεγχο που αυτή είχε από μια συγκεκριμένη ομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Εσύ γιατί πιστεύεις ότι αποχώρησες μετά από μόλις λίγα παιχνίδια στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

«Ήμουν λίγο καιρό στην ομάδα όταν παίξαμε στην Πάτρα έναν αγώνα για το Κύπελλο UEFA. Το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 1-1 και αυτό δεν μπορούσε κανείς να το δεχθεί. Βλέπετε τον αριθμό των προπονητών που απολύονται κάθε χρόνο. Η Ελλάδα είναι πρώτη στις απολύσεις προπονητών σε όλο τον κόσμο!».

Θεωρείς ότι αυτή είναι η εύκολη λύση όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά;

«Οι διοικήσεις παίρνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα. Πρέπει να δίνεται χρόνος στους προπονητές να χτίσουν μία ομάδα. Να έχουν την ευκαιρία μέσα από την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να ενισχύσουν το γκρουπ και αν ούτε τότε έρθουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, να προχωρά η διοίκηση στην απόλυση του προπονητή. Στην Ελλάδα όμως όλοι ζητούν γρήγορα αποτελέσματα και αυτό είναι αδύνατο».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σου έχουν μείνει από το πέρασμά σου από την Ελλάδα;

«Μου άρεσε πολύ. Πάντα λέω στους φίλους μου πως ευχαριστήθηκα το διάστημα που βρέθηκα στην Ελλάδα. Απογοητεύτηκα πολύ που απολύθηκα γιατί δουλέψαμε πολύ καλά με τους ποδοσφαιριστές. Είχα πολύ καλή σχέση τόσο μαζί τους, όσο και με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι προπονήσεις ήταν “φαινόμενο”. Θυμάμαι τον Ρενέ Χένρικσεν να έρχεται στην Παιανία και να μου λέει χαρακτηριστικά “Χριστέ μου, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ πως Έλληνες ποδοσφαιριστές θα προπονηθούν έτσι. Τι υψηλό επίπεδο προπόνησης είναι αυτό”. Ήταν πραγματικά εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα που ακολουθούσα. Όλα δούλευαν πάρα πολύ καλά. Όταν χάσαμε έναν αγώνα στο πρωτάθλημα, κάποιοι Έλληνες φίλοι μου που ζουν στη Στοκχόλμη, μου είπαν πως ανάμεσα σε μένα και στον Βαρδινογιάννη υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που μιλούσαν άσχημα για τη δουλειά μου. Μου εξήγησαν πως εγώ πρέπει να μιλάω στον τεχνικό διευθυντή αλλά αν αυτός δώσει μία λάθος απάντηση στον Βαρδινογιάννη θα έχω πρόβλημα. Μου είπαν ότι έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα και ότι οι άνθρωποι ανάμεσα στον Βαρδινογιάννη και σε μένα, θέλουν τη θέση μου. Και νομίζω πως αφού απολύθηκα, ένας από αυτούς πήρε και τη δουλειά μου ως προπονητής. Αυτοί οι φίλοι μου στη Στοκχόλμη είχαν δίκιο. Έμαθα πολλά στην Ελλάδα, το σημαντικό, όμως, ήταν ότι πρέπει να έχω απευθείας επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της ομάδας και όχι να μιλάω μέσω του τεχνικού διευθυντή. Αυτό το ακολούθησα σε όλες τις ομάδες στις οποίες εργάστηκα στη συνέχεια. Μία φορά τον μήνα, επικοινωνούσα απευθείας με τον ιδιοκτήτη για όλα τα θέματα που αφορούσαν στο κλαμπ. Αυτό είναι κάτι που παροτρύνω και όλους τους νέους προπονητές, που δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό, να κάνουν».

Δεν είχες, δηλαδή, απευθείας επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη όσο ήσουν στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, είχα. Όμως για πολλά ζητήματα σκεφτόμουν πως είναι καλύτερα να μιλήσω στον τεχνικό διευθυντή και στη συνέχεια εκείνος να μιλήσει στον Βαρδινογιάννη. Όμως, δεν ξέρω τι τελικώς έλεγε για εμένα».

Από τους παίκτες που είχες στον Παναθηναϊκό ξεχωρίζεις κάποιους;

«Ναι, κυρίως τον Βύντρα, τον Παπαδόπουλο και τον Τζιόλη. Ήταν πραγματικά καλοί παίκτες. Φυσικά, θυμάμαι και τον Ρομέρο, ενώ ήταν πολύ μεγάλη ατυχία για εμάς ότι είχε τραυματιστεί ο Έκι Γκονζάλες, ένας ποδοσφαιριστής κορυφαίου επιπέδου».

Έχεις επικοινωνία με κάποιον από αυτούς;

«Όχι, δυστυχώς δεν μιλάω με κανέναν τους. Θυμάμαι πως στο Euro 2008 στην Αυστρία, ήμουν σχολιαστής σε έναν αγώνα της Ελλάδας και κάποιοι παίκτες της ήρθαν, ενώ ήμουν με το μικρόφωνο στο χέρι, να με χαιρετήσουν! Μάλιστα, με αγκάλιασαν και αυτό μου προκάλεσε πολύ όμορφα συναισθήματα».

Οι περισσότεροι Σουηδοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Ποιο είναι το κλειδί για αυτό;

«Οι Σουηδοί παίκτες προσαρμόζονται εύκολα, δουλεύουν σκληρά και πάντα ακολουθούν πιστά το πλάνο του προπονητή τους. Σέβονται τις βασικές αρχές του σε άμυνα και επίθεση. Σε πολλές χώρες οι οπαδοί αγαπούν τους Σουηδούς, εκτός των άλλων και γιατί ποτέ δεν προκαλούν προβλήματα στις ομάδες. Δεν δημιουργούν εντάσεις και σέβονται τους συλλόγους στους οποίους αγωνίζονται».

Πριν από κάποιους μήνες, σχολιάζοντας μία συνέντευξη του Μάρκους Μπεργκ στην πατρίδα σου, είχες αναφέρει ότι όταν ήρθες στην Ελλάδα σου είπαν πως δεν μπορείς να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Θέλεις να μου πεις δύο λόγια πάνω σε αυτό;

«Υπήρξαν άνθρωποι, τους οποίους εμπιστεύομαι, που όταν ήρθα στην Ελλάδα μου είπαν “Συγγνώμη, αλλά δεν μπορείς να κατακτήσεις το πρωτάθλημα για τα επόμενα δύο χρόνια”. Όταν τους ζήτησα να μου εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούσαν, μου απάντησαν ότι μία άλλη ομάδα έχει τους διαιτητές με το μέρος της. Ακόμα, μου είπαν ότι κάποιες ομάδες θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις κερδίσω γιατί μπορούν να παίζουν τρεις σερί αγώνες χωρίς να κουραστούν. Μου ακούστηκε πολύ περίεργο τότε, αλλά δεν πιστεύω πως ήταν μόνο φήμες. Αυτοί που μου το είπαν, ήταν άνθρωποι με δύναμη στην Ελλάδα».

Εσύ προσωπικά είδες κάτι περίεργο να συμβαίνει στους αγώνες που έκατσες στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

«Δεν θα το έλεγα. Ήταν πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα που έμεινα στον Παναθηναϊκό και δεν παρατήρησα κάτι περίεργο».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News