ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ για Μαρινάκη, Περέιρα

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ για Μαρινάκη, Περέιρα

Σε δίκη παραπέμπεται ο Βίτορ Περέιρα για τη συμπεριφορά του στον περσινό αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.

Ο Πορτογάλος προπονητής ήδη έχει προγραμματιστεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη στις 11 Ιανουαρίου του 2017 μαζί με τον Παϊτίμ Κασάμι με την κατηγορία για απρόκλητη εξύβριση και υποκίνηση σε αθλητική βία, για τον περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

[ads2]

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα που εξέδωσε στις 18 Απριλίου 2016, κάνει δεκτή την πρόταση του αναπληρωτή αθλητικού εισαγγελέα Αθηνών, Γιώργου Λαΐνη, και παραπέμπει σε δίκη τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα με τις κατηγορίες της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και εισόδου εντός του αγωνιστικού χώρου με σκοπό την διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής αγώνα, προ ενάρξεως αυτού. Το βούλευμα αναφέρει πως ο Βίτορ Περέιρα πήγε στη θύρα 13 όχι με σκοπό να ελέγξει την εστία αλλά για να προκαλέσει τους φιλάθλους.

Η διαδικασία κινήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, ενώ το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Βίτορ Περέιρα τιμωρείται με φυλάκιση ως ενός έτους και χρηματική ποινή, με τον ορισμό της δικάσιμου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο να εκκρεμεί.

Από τη δίωξη του αναπληρωτή αθλητικού εισαγγελέα Αθηνών, Γιώργου Λαΐνη προκύπτει επίσης ότι στο ίδιο παιχνίδι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάθισε μεν στον πάγκο του Ολυμπιακού νόμιμα, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, Γιώργου Αρκουμάνη, και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτητή Μιχάλη Βοσκάκη, που νομιμοποίησε την παρουσία του. Μάλιστα στον επικεφαλής της αστυνομίας είχε αρχικά ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, αλλά απαλλάχθηκε, καθώς προέκυψε ότι δεν είχε ευθύνη για όσα έγιναν. Μάλιστα, το βούλευμα αναφέρει πως η παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και η συμπεριφορά του Βίτορ Περέιρα αποτέλεσαν πιθανές αιτίες των επεισοδίων που ακολούθησαν.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρεται αναλυτικά η συμφωνία όλων των πλευρών στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας που προηγήθηκε του ντέρμπι, ώστε να καθίσει η αποστολή του Ολυμπιακού σε μπουθ της Λεωφόρου, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα:

«Ακολούθως, την 22/2/2015, ημέρα του αγώνα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός απέστειλε στην γηπεδούχο ομάδα έγγραφο δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελος Μαρινάκης, θέλει και θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την θέση του πάγκου των φιλοξενούμενων καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Η αντίδραση του πρώτου κατηγορούμενου (σ.σ. αστυνομικού διευθυντή Αρκουμάνη) ήταν έντονη, αφού η φιλοξενούμενη ομάδα δεν εφάρμοσε τα όσα λεπτομερώς αναφέρθηκαν στην διαταγή του, όμως ο ίδιος στερούνταν δικαιοδοσίας απαγόρευσης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του προέδρου του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε δηλωθεί στο φύλλο αγώνα, αφού αυτή ανήκε αποκλειστικά στον διαιτητή του αγώνα, Μιχάλη Βοσκάκη, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ).

Στη συνέχεια με σύμφωνα γνώμη του διαιτητή του αγώνα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εισήλθε περί ώρα 18:00 νομίμως εντός αγωνιστικού χώρου, προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας οι οποίοι προέβησαν σε εκτεταμένα επεισόδια με τη χρήση καπνογόνων, βεγγαλικών και γενικά εύφλεκτων υλικών σε βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη και την είσοδο ανεγκέφαλων φιλάθλων του Παναθηναϊκού χωρίς να προκληθούν σωματικές βλάβες σε τρίτους, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα.

Επίσης, ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. Βίτορ Περέιρα) εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, όχι για να ελέγξει αυτόν και τις εστίες, αλλά με σκοπό να προκαλέσει τους φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας αφού κατευθύνθηκε στους φανατικούς οπαδούς της θύρας 13 κάνοντας σε αυτούς απροκλήτως σεξιστικού περιεχομένου χειρονομίες και προκαλώντας τους να πάνε προς την πλευρά του για να δείξει τον ανδρισμό του».

Παρακάτω το βούλευμα αναφέρει ότι ο Πορτογάλος τεχνικός «προσέβαλε με τον τρόπο αυτό την τιμή και την υπόληψη των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας».

Για τον Γιώργο Αρκουμάνη, τέλος, τονίζεται: «Προκύπτει σαφώς και αναμφισβήτως ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την αποτροπή επεισοδίων που πιθανόν να συνδέονται αιτιωδώς με τη νόμιμη είσοδο του προέδρου της φιλοξενούμενης ομάδας, Ευάγγελου Μαρινάκη και την περιγραφείσα αξιόποινη συμπεριφορά του δεύτερου κατηγορούμενου (σ.σ. Περέιρα)».

Sportdm.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News