«Τρομακτικό ποδοσφαιρικό Ι.Q. ο Ρέις!»

Ο Αντρέ Σάντος με τον οποίο ο Νούνο Ρέις μεγάλωσε μαζί στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβώνας και αγωνίστηκε μαζί τουστην Μετς σκιαγραφεί το προφίλ του νέου αποκτήματος του Παναθηναϊκού.

Από όλες τις μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός επί εποχής Στραματσόνι πιθανώς να είναι και η πιο… δυσνόητη. Αυτή που αφήνει πίσω της τα περισσότερα ερωτηματικά. Το βιογραφικό του Νούνο Ρέις δεν είναι από αυτά που θαμπώνουν, έστω κι αν η ηλικία και η πολυχρηστικότητα του στο γήπεδο, τον καθιστούν περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

[ads2]

Αλήθεια, πως μπορεί να είναι «άχρηστος» ένας παίκτης που το 2011 ήταν αρχηγός και αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής Νέων Πορτογαλίας που έφτασε στην δεύτερη θέση στον κόσμο το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κολομβία;

Κάτι περίεργο πρέπει να συμβαίνει για να μην έκανε ο Νούνο Ρέις την καριέρα που όλοι περίμεναν, γι’ αυτό και το SDNA απευθύνθηκε σε δύο ανθρώπους που τον ξέρουν πολύ καλά, τον συμπαίκτη του στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, αλλά και πέρυσι στην Μετς, Αντρέ Σάντος, αλλά και τον ρεπόρτερ των «λιονταριών» στην πορτογαλική εφημερίδα Record, Αλεσάντρε Καρβάλιο. Αμφότεροι δίνουν πολλές εξηγήσεις για την πορεία του Νούνο Ρέις ως τον Παναθηναϊκό.

Ο Αντρέ Σάντος είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος, αλλά συνέπεσε μαζί του στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, αλλά και στην δεύτερη ομάδα της. Συμπτωματικά οι δρόμοι τους ενώθηκαν πέρυσι στην γαλλική Μετς και η γνώμη του για τον Νούνο Ρέις έχει μία κάποια βαρύτητα: «Στα δικά μου μάτια ο Νούνο Ρέις είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, ένας μεγάλος επαγγελματίας και συνάμα ένας καλός φίλος. Το σημαντικότερο προσόν στο παιχνίδι του είναι η ικανότητα του να προστατεύει την ομάδα του στο τρανζίσιον. Παίρνει πολύ καλές θέσεις και επιτρέπει στην ομάδα να έχει την απαιτούμενη ασφάλεια, ώστε να κάνει το επιθετικό της παιχνίδι, κάτι πολύ σημαντικό σε ομάδες που θέλουν να έχουν την κατοχή και παράγουν ποδόσφαιρο.

Είναι πολύ δυνατός στο passing game και επειδή έχει πολύ καλή τεχνική παίρνει την πρώτη μπάλα και ξεκινάει ο ίδιος τις επιθέσεις. Είναι πάντα πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, είναι έξυπνος και διαβάζει έξυπνα τις φάσεις. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο ξεκίνημα».

Αυτό όμως δεν απαντάει στο ερώτημα, για ποιο λόγο ο Νούνο Ρέις δεν καθιερώθηκε στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας όπου δεν έκανε ούτε μία επίσημη συμμετοχή (δόθηκε δανεικός σε Σερκλ Μπριζ, Ολιανένσε και αργότερα στην Μπριζ). Την απάντηση έρχεται να δώσει ο ρεπόρτερ Σπόρτινγκ της Record, Αλεσάντρε Καρβάλιο. «Είναι λογικό να υπάρχει η απορία για ποιο λόγο δεν έπαιξε ποτέ στην Σπόρτινγκ. Η απάντηση είναι τα φυσικά του προσόντα. Δεν είχε την απαιτούμενη ταχύτητα για να σταθεί ως στόπερ στην πρώτη ομάδα, ούτε ήταν τόσο ψηλός, ούτε τόσο δυνατός όσο θα έπρεπε για το τοπ επίπεδο. Κρίμα γιατί είναι ένας παίκτης με μεγάλη αμυντική αντιληπτική ικανότητα, ειδικά στο τρανζίσιον παιχνίδι.

Το σημαντικό με τον Νούνο ήταν πως σε όλες τις μικρές ομάδες της Σπόρτινγκ ήταν ο απόλυτος ηγέτης, αφού η προσωπικότητα του είναι τέτοια που του αρέσει να κατευθύνει και τους άλλους. Έχει πολύ υψηλό ποδοσφαιρικό Ι.Q. αλλά το σώμα του και οι αθλητικές του ικανότητες δεν τον βοήθησαν να κάνει το άλμα παραπάνω και να μονιμοποιηθεί στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ. Σιγά – σιγά κατάλαβε ότι ίσως να μπορούσε να σταθεί καλύτερα αν ανέβαινε ένα βήμα πιο πάνω, παίζοντας ως αμυντικός μέσος μπροστά από τους στόπερ και αυτό δείχνει πόσο έξυπνος είναι στο γήπεδο.

Εγώ πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ιδανική ομάδα για τον Νούνο Ρέις και νιώθω σίγουρος ότι ο Νούνο είναι καλή μεταγραφή για τον σημερινό Παναθηναϊκό που θέλει να χτίσει ξανά μία σοβαρή ομάδα».

πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News