Τρίποντο: ιστορία μου, αμαρτία μου

Τρίποντο: ιστορία μου, αμαρτία μου

Απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έγινε ακόμη πιο σαφές πως ο Παναθηναϊκός έχει “θέματα” στο περιφερειακό σουτ. Κι όσο ο Τζέιμς Φελντέιν βρίσκει… σίδερο, τόσο πιο έντονο θα γίνεται.

Το περιφερειακό σουτ ήταν ένας από τους… φίλους του Παναθηναϊκού στη regular season της Euroleague. Μπορεί όχι σε όλα τα παιχνίδια, αλλά στα περισσότερα εξ αυτών, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς σούταραν με καλά ποσοστά. Μετρημένα, σε συγκεκριμένες καταστάσεις και υπό καλές προϋποθέσεις.

[ads2]

Καθώς όμως η ομάδα κουράζεται και δεν έχει πρόσθετες επιλογές στο ροτέισον (βλ. μεταγραφή ή επιστροφή τραυματία), τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκύπτουν τα σουτ. Για παράδειγμα, προσέξτε πλέον πόσες φορές ο Τζέιμς Φελντέιν θα σουτάρει βγαίνοντας από σκριν. Όταν ξεκίνησε η σεζόν, τα περισσότερα περιφερειακά σουτ που έπαιρνε αφορούσαν σκριν μακριά από την μπάλα. Πλέον όμως, και με δεδομένη τη φθορά, ο κυριότερος τρόπος για να βρει χώρο και χρόνο είναι είτε μετά από ντρίμπλα (άρα εκ των πραγμάτων λιγότερες πιθανότητες), είτε στατικά -σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο.

Παρεμπιπτόντως, τα ποσοστά του Δομινικανού γκαρντ έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Από το 38.8% (19/49) της regular season, έχουμε φτάσει στο 11.8% (2/17). Στην Κωνσταντινούπολη δεν βρήκε τον στόχο (0/5), απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα ευστόχησε μόλις μια (αλλά τη μία!) φορά, ομοίως και κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Στα δύο παιχνίδια του ΟΑΚΑ μετρά 2/12 τρίποντα, επίδοση που δεν συνάδει με αυτή ενός παίκτη που τον ακολουθεί η φήμη του σουτέρ.

Το ποσοστό που είχε απέναντι στους “ερυθρολεύκους” (ήτοι 1/7) δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται φέτος, αφού ακριβώς το ίδιο είχε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Κι αν επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση, για να συμπεριλάβουμε στο υπάρχον πρόβλημα του περιφερειακού σουτ, στους Σάσα Πάβλοβιτς και Αντώνη Φώτση, τότε όλα γίνονται (ακόμη πιο) ξεκάθαρα. Βλέπετε ο πρώτος (που έχει κάνει καριέρα, με το σουτ να αποτελεί ένα από τα “όπλα” του), έχει μόλις 24.2% (δηλαδή, 8/33) πίσω από τη γραμμή των 6μ75, ενώ ο δεύτερος σουτάρει ελάχιστα πλέον από την περιφέρεια. Οι αριθμοί του (46.4%) είναι μεν πολύ καλοί, αλλά οι προσπάθειες που παίρνει είναι αρκετά λιγότερες.

Αντί επιλόγου: ο Παναθηναϊκός έχει 34.07% φέτος στα σουτ τριών πόντων, επίδοση που τον κατατάσσει στη 16η θέση της λίστας με τις ομάδες της Euroleague. Οι μοναδικές ομάδες του Top 16 που σουτάρουν χειρότερα από το “τριφύλλι” είναι η Χίμκι, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ζάλγκιρις και η Νταρουσάφακα.

Euroleague Greece

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News