Τόμας: «Τι πήγε λάθος με Πιτίνο, "ψήφος" σε Βόβορα»

Σε ΤΡΑΓΙΚΟ βράδυ Παναθηναϊκός και διαιτητές

Ο Ντεσόν Τόμας. Ο Αμερικανός κατέθεσε την άποψή του για την επανέναρξη της σεζόν, ενώ αναφέρεται και για τη χρονιά του Παναθηναϊκού. Στον Ρικ Πιτίνο και τους λόγους που φέτος δεν είχε την ίδια επιτυχία με πέρυσι. Επίσης έδωσε τον δικό του ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Βόβορα όσον αφορά την «επόμενη ημέρα» στον «πράσινο» πάγκο.

Διαβάστε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε ο Τόμας στην ιστοσελίδα gazzetta.gr:

– Πόσο δύσκολο θα είναι για εσάς τους παίκτες να μπείτε και να παίξετε;

«Σίγουρα θα είναι πολύ περίεργο αν πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Όπως σου είπα κάνω ότι μπορώ για να κρατηθώ σε φόρμα αλλά εάν και εφόσον μας ζητηθεί να παίξουμε, σίγουρα θα χρειαστούμε 2-3 εβδομάδες προπονήσεων. Και φυσικά είναι κάτι που ισχύει για όλους, όχι μόνο για εμάς. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα βρούμε τα πατήματά μας. Θα αποκτήσουμε την φυσική και την αγωνιστική κατάσταση που θα χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού.»

– Μιας και είπες για την επόμενη χρονιά, όπως, πιθανόν, να γνωρίζεις, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να ξεκινήσει η σεζόν με άδεια τα γήπεδα και χωρίς την παρουσία των φιλάθλων… Πόσο θα επηρεάσει εσάς, αλλά και συνολικά το μπάσκετ;

«Πάρα πολύ! Σίγουρα θα επηρεαστούμε. Για να πάρω το κομμάτι των παικτών, είναι βέβαιο ότι δεν θα μας κάνει καλό να βλέπουμε άδειες εξέδρες. Προσωπικά είμαι παίκτης που παίρνω ενέργεια από τον κόσμο. Είτε πρόκειται για παιχνίδι εντός έδρας, είτε για παιχνίδι εκτός έδρας. Οπότε σίγουρα το να παίζεις χωρίς φιλάθλους δεν θα είναι καθόλου ωραίο. Κάτι που ισχύει και για τις ομάδες, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους από τα εισιτήρια. Θα κάνει κακό όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα που θα έχουν οι ομάδες».

– Έχεις κάποια ειδοποίηση από τον Παναθηναϊκό για να είσαι «stand by» για να επιστρέψεις;

«Όχι, όχι ακόμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Όταν μου πουν να επιστρέψω, θα επιστρέψω. Προς το παρόν όλοι κάνουμε υπομονή και περιμένουμε την επόμενη μέρα…»

– Η επόμενη ημέρα θα σε βρει στον Παναθηναϊκό, έτσι δεν είναι;

«Όπως σου είπα και πριν ακόμα κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε όλον τον κόσμο. Όμως ναι, έχω συμβόλαιο με την ομάδα» 

– Να γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω και να πάω στα αγωνιστικά με μια απλή ερώτηση. Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε καλά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να κάνει έξι ήττες στα επτά τελευταία ματς πριν από την διακοπή;

«Ξέρεις, μου φαίνεται τόσο μακρινό… Πραγματικά ήταν δύο δύσκολοι μήνες για μας. Αυτό που θα σου πω είναι ότι είχαμε τεράστια θέληση για να κερδίσουμε. Όμως κάτι δεν μας έβγαινε. Πραγματικά πιστεύαμε στους εαυτούς μας και πιστεύαμε ότι θα το γυρίσουμε. Παρόλα αυτά συνέβαινε το αντίθετο με πέρυσι, όταν ξεκινήσαμε άσχημα και στη συνέχεια κάναμε ένα πολύ δυνατό finish στην regular season. Φέτος συνέβαινε το αντίθετο… Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είχαμε ταλαντούχα ομάδα, ειδικά στην επίθεση. Η διαφορά είχε να κάνει με το ψυχολογικό κομμάτι. Γιατί ουσιαστικά προσπαθούσαμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και πέρυσι…»

– Τι ήταν αυτό όμως σε σχέση με πέρυσι που δεν σας έβγαινε στο παρκέ από ένα σημείο και μετά;

«Υπήρχαν παιχνίδια που παίξαμε πολύ σκληρά, σε κάποια άλλα όχι. Απλά πέρυσι ήμασταν πιο σκληρή ομάδα. Είχαμε έμπειρους παίκτες όπως ήταν ο Κιθ, είχαμε παίκτες που έβγαζαν τρομερή ενέργεια όπως ο Θανάσης και γενικά παίκτες που ήξεραν καλά τον ρόλο τους στην ομάδα και πώς να τον βγάλουν εις πέρας. Μπορώ να σου πω ότι φέτος είχαμε περισσότερο ταλέντο και προσπαθούσαμε να το βγάλουμε στο παρκέ. Όμως κάποιες λεπτομέρειες σε κάποια παιχνίδια μας στοίχισαν. Όπως για παράδειγμα το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Είχαμε παίξει τόσο καλά για 30 λεπτά και μετά έγιναν τα πάντα για να γνωρίσουμε την ήττα. Χάσαμε κάποια ριμπάουντ, τους στείλαμε εύκολα στη γραμμή των βολών, δεν είχαμε συγκέντρωση και καθαρό μυαλό στην επίθεση και χάσαμε ένα δικό μας ματς. Και αυτό λόγω κάποιων δικών μας λαθών. Δεν κάναμε καλά τα μικρά πράγματα και στο τέλος μας στοίχισαν. Και δεν ήταν το μοναδικό ματς που την πατήσαμε κατ’ αυτόν τον τρόπο…»

– Ακόμα και έτσι είχατε στα χέρια σας την πρόκριση στα playoffs. Πιστεύεις ότι κινδυνεύατε βάσει της εικόνας σας σε αυτά τα παιχνίδια;

«Όχι. Είχαμε έξι παιχνίδια μέχρι το τέλος της regular season όπου πιστεύω θα κάναμε τις νίκες που θέλαμε για την πρόκριση στα playoffs. Από εκεί και πέρα θα διεκδικούσαμε τις πιθανότητες που θα μπορούσαμε. Τα πάντα ήταν ανοικτά».

– Ρικ Πιτίνο 2018-19 και Ρικ Πιτίνο 2019-20. Πέρυσι κάνατε την μεγάλη αντεπίθεση, ενώ φέτος συνέβη το άκρως αντίθετο. Ποιες οι διαφορές του περσινού και τον φετινό Πιτίνο;

«Κάθε χρόνο οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Αναμφισβήτητα ο κόουτς Πιτίνο ήταν εκείνος που προσπαθούσε κάθε μέρα να σου δώσει κίνητρο ώστε να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Και πέρυσι και φέτος. Απλά με το ρόστερ που είχε στα χέρια του τη φετινή χρονιά πίστευε πολύ σε εμάς και πίστευε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε. Πίστευε ότι μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα γιατί θεωρούσε ότι είχαμε τεράστιο ταλέντο ως ομάδα. Όμως υπήρχε πίεση. Μεγαλύτερη πίεση από πέρυσι και αυτό διότι γνώριζε τις δυνατότητες της ομάδας και προσπαθούσε να τις βγάλει στο παρκέ. Αντίθετα πέρυσι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Όταν ήρθε στην ομάδα είχαμε μείνει πίσω όσον αφορά την κατάταξη, δεν παίζαμε καλά και ήταν πολύ πιο εύκολο να μεταφέρει σε όλους το κίνητρο για το restart. Αντίθετα όταν ήρθε φέτος βρισκόμασταν σε καλύτερη βαθμολογική κατάσταση στην EuroLeague, είχαμε αναρριχηθεί στην κατάταξη και εκείνος έπρεπε να κρατήσει την ομάδα ψηλά. Και αυτό είναι πιο δύσκολο. Όπως είπα η πίεση για εκείνον ήταν μεγαλύτερη, ειδικά από τη στιγμή που πέρυσι είχε κάνει τόσο καλή δουλειά. Τόσο ομαδικά, όσο και ατομικά με τους παίκτες».

– Όσον αφορά τον εαυτό σου; Είσαι ικανοποιημένος από εσένα τη φετινή σεζόν;

«Θεωρώ ότι όσον αφορά το ατομικό κομμάτι, ναι. Είχα μια καλή σεζόν. Ήμουν βελτιωμένος σε πόντους, ριμπάουντ όπου είχα την καλύτερη σεζόν της καριέρας μου στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και στα ποσοστά εντός παιδιάς. Ίσως να έκανε μία από τις καλύτερες σεζόν που θα μπορούσα να κάνω, αλλά δυστυχώς τελείωσε πρόωρα. Ήταν μια συνέχεια για μένα από το δεύτερο κομμάτι της περσινής σεζόν. Και ο κόουτς ήταν πολύ ευχαριστημένος από εμένα και μου το έλεγε συνέχεια. Και ξέρεις, είναι πολύ ωραίο να το ακούς από έναν Hall Of Famer. Από εκεί και πέρα, πάντα επιζητάς και θέλεις το κάτι παραπάνω. Ποτέ δεν είναι αρκετό. Πάντα θέλω να παίζω καλύτερα και πάντα γι’ αυτό προσπαθώ. Μου αρέσει η καθημερινή πρόκληση… Έχω αυτοπεποίθηση και θέλω να την βγάζω και στο παρκέ.»

– Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Ρικ Πιτίνο, παραμένει ερωτηματικό ακόμα ο επόμενος προπονητής της ομάδας. Το όνομα του Γιώργου Βόβορα έχει ακουστεί έντονα για να αναλάβει. Θεωρείς ότι είναι έτοιμος;

«Ναι, βέβαια! Γνωρίζει καλά το παιχνίδι. Είναι άριστος γνώστης του παιχνιδιού! Μπορείτε να το δείτε και από τα δύο παιχνίδια πριν έρθει ο coach Πιτίνο σε Κάουνας και Μόναχο. Είχαμε παίξει εξαιρετικά. Στην προπόνηση έφερε διαφορετική ενέργεια, ενώ είχε προσελκύσει διαφορετικά τα δύο ματς. Είχε συγκεκριμένο πλάνο όπου ζητούσε συγκεκριμένα πράγματα από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ένας προπονητής μπορεί να σου δώσει αυτοπεποίθηση, αλλά μπορεί και να στην πάρει κιόλας. Και σε αυτά τα ματς ο coach Βόβορας με την έδωσε αυτήν την αυτοπεποίθηση. Μας έκανε να πιστέψουμε στους εαυτούς και να είμαστε πετυχημένοι σε αυτό που κάνουμε. Ήξερε πολύ καλά τους παίκτες που είχε στα χέρια του, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά τους…»

– Ο Τσάβι Πασκουάλ είπε πριν από λίγες μέρες στο gazzetta.gr, ότι ο coach Βόβορας είναι ιδανικός, αρκεί να υπάρχει και η υπομονή και στήριξη από τον κόσμο…

«Συμφωνώ 100% με τον coach Πασκουάλ! Έχει απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο coach Βόβορας είναι κατάλληλος προπονητής για τον Παναθηναϊκό και για επίπεδο EuroLeague. Το θέμα είναι να έχει τη στήριξη απ’ όλους και ειδικά από τον κόσμο. Άλλωστε στην Ελλάδα όταν δεν πάει καλά η ομάδα πρώτα θα την πληρώσει ο προπονητής και μετά οι παίκτες. Γι’ αυτό και σε περίπτωση που αναλάβει θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλων».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News