Το πλάνο είναι πιο σημαντικό από τα χρήματα

Το πλάνο είναι πιο σημαντικό από τα χρήματα

Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι τις ομάδες τις φτιάχνουν τα μπάτζετ -έχουμε συχνά τσακωθεί με πολλούς φίλους που πρεσβεύουν το αντίθετο.

Όμως όσο κόντρα στη λογική των σπορ είναι αυτό, άλλο τόσο κουτό είναι και να λες ότι μια ομάδα έγινε καλύτερη γιατί έριξε τα κόστη της και περιόρισε τις σπατάλες. Η αύξηση και το κόψιμο του μπάτζετ μπορεί να αφορούν λογιστές, οικονομικούς διευθυντές και ιδιοκτήτες που εν τέλει ποικιλοτρόπως πληρώνουν.

Όμως οι αθλητικές αξίες είναι κάτι άλλο. Σε τελική ανάλυση, ρίχνοντας μια ματιά στο τι ξοδεύει και φέτος ο μπασκετικός Παναθηναϊκός του σφιχτού μπάτζετ, θα διαπιστώσετε ότι παραμένει μεν έσχατος στη λίστα προϋπολογισμών των κλαμπ της Ευρωλίγκας, ωστόσο είναι ακόμα ελαφρώς σπάταλος: έχει κι άλλο “λίπος” να κάψει.

Φαίνεται αυτό με την μεταγραφή του Σάικς και το …ζαχάρωμα κι άλλων παικτών που θα πάρουν τη θέση του Πιερ Τζάκσον. Όλα αυτά με τη χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει κάτι που μαρτυρά πως παρά τη μείωση του προϋπολογισμού, πρόνοια διοικητική υπήρξε για ενισχύσεις της τελευταίας στιγμής και μάλιστα σοβαρή.

Την ομάδα κοίταζαν οι Αλβέρτηδες , οι Διαμαντίδηδες κι οι Τριαντόπουλοι, όχι τον ισολογισμό. Μια ομάδα για να προκόψει χρειάζεται ένα καλό σχέδιο, εκτός από χρήματα. Αυτό που εξ αποστάσεως καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι στην περίπτωση του πρωταθλητή φέτος που μειώθηκαν τα λεφτά, έγινε προσεκτικότερη διαχείριση και μεγαλύτερη επένδυση στη γνώση.

Τα προηγούμενα χρόνια Αμερικανοί όπως ο Φόστερ δεν θα έρχονταν στο σύλλογο, γιατί είναι …φθηνοί. Επίσης ο Κασελάκης κι ο Μήτογλου δεν θα έπαιρναν πρωτοβουλίες γιατί θα το έκαναν κάποιοι ακριβότεροι που θα έπαιζαν στις θέσεις τους κι αυτοί θα ήταν έσχατοι στο rotation.

Φέτος μπορεί τα υλικά να είναι πιο φθηνά, όμως υπάρχει σχέδιο, δουλειά και κοινή προσπάθεια. Η αξιοποίηση π.χ. των μικρών είναι από μόνη της ένας προσανατολισμός που άλλα χρόνια δεν υπήρχε: η ιστορία μακάρι να αποδείξει ότι έγινε από τους κατάλληλους ανθρώπους που είναι ένα με το πετσί του κλαμπ.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News