ΘΕΜΑ: Η επίθεση και τα γκολ του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα

Η σουηδική "πράσινη"... τριανδρία εν δράση (pic)

Οι μαζικές αποχωρήσεις από την επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού το περασμένο καλοκαίρι έβλαψαν σε μέγιστο βαθμό την συνολική παραγωγικότητα της ομάδας. Χρειάστηκε να γράψει το ημερολόγιο «25 Νοέμβρη» για να βρει το «Τριφύλλι» τα πρώτα του δέκα γκολ στο Πρωτάθλημα.

Οι Μπεργκ, Κλωναρίδης, Μπουμάλ, Βλαχοδήμος, Εμποκού και Λέτο αποτέλεσαν παρελθόν από το Τριφύλλι κατά την περασμένη θερινή μεταγραφική περίοδο. Αποκτήθηκαν μεσοεπιθετικά οι Τσάβες (1 γκολ), Χίλιεμαρκ (1 γκολ), Μουνιέ (0 γκολ), Λουτσιάνο (0 γκολ), Άλτμαν (1 γκολ) και Καμπέσας (0 γκολ). Από τις μεταγραφές του ο Παναθηναϊκός πήρε 3 γκολ στις 12 αγωνιστικές. Συνολικά πετυχαίνει 0,83 γκολ κάθε αγωνιστική (1,16 γκολ στην έδρα του – 7 γκολ σε 6 ματς, 0,6 γκολ στα εκτός έδρας – 4 γκολ σε 6 ματς).

Πρώτος σκόρερ για τον Παναθηναϊκό είναι ο Γκιγιέρμο Μολίνς με τρία τέρματα. Δεύτερος ο Βιγιαφάνες με δύο. Τα υπόλοιπα… ένα ο Μολέντο και ένα αυτογκόλ, μαζί με τα τρία προαναφερθέντα των νεοαποκτηθέντων.

Από πού προήλθαν τα ΔΕΚΑ γκολ;

  • Ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει το 20% των τερμάτων του από το σημείο του πέναλτι (ΠΑΟ – Λάρισα 2-1, Βιγιαφάνες / Ατρόμητος – ΠΑΟ 1-1, Μολίνς).
  • Από στατικές φάσεις (φάουλ – κόρνερ) προέρχεται το 30% των τερμάτων (ΠΑΟ – Απόλλων 1-0, Άλτμαν / ΠΑΟ – Γιάννινα 2-0, Μολίνς / ΠΑΟ – ΑΕΚ 1-1, Μολέντο)
  • Το 10%… από αυτογκόλ του αντιπάλου (ΠΑΟ – Γιάννινα 2-0)
  • Σε κανονική ροή αγώνα προήλθε μόλις το 40% των τερμάτων (Πλατανιάς – ΠΑΟ 1-1, Τσάβες / ΠΑΟ – ΑΕΛ 2-1, Χίλιεμαρκ / Λαμία – ΠΑΟ 1-1, Μολίνς / ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 1-0, Βιγιαφάνες)
  • Από το 40% που αναφέρθηκε… 1 γκολ μπήκε από τα αριστερά (πάσα Λουντ στον Βιγιαφάνες), 1 από κάθετη πάσα στον Μολίνς, 1 από… το κέντρο του γηπέδου κόντρα στην Λάρισα και 1 από αντεπίθεση στα Περιβόλια.

Η συνέπεια στο… γκολ και η αδιάσπαστη άμυνα στα εντός έδρας έχουν εξασφαλίσει στον Παναθηναϊκό μία υποφερτή βαθμολογική θέση στον πίνακα, εντάσσοντας στις συντεταγμένες και τα οικονομικά προβλήματα. Στα «εκτός» υπάρχουν ποικίλα προβλήματα, όπως η… αρνητική συνέπεια να δέχεται γκολ και η επίδοση να πετυχαίνει λίγο πιο πάνω από μισό γκολ (0,6).

ΤΕΛΙΚΕΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκοράρει περισσότερα από δύο τέρματα σε έναν αγώνα (εντός ή εκτός) στο Πρωτάθλημα. Ακόμα και στην έδρα του, δεν σημειώνει πολλές τελικές (πόσο μάλλον κλασσικές ευκαιρίες), ώστε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία. Σπανίως αυτές φτάνουν σε διψήφιο αριθμό, προϊόν των χαοτικών αποστάσεων κέντρου – επίθεσης.

Επί Στραματσόνι…

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει 17 τέρματα στις πρώτες 12 αγωνιστικές της Superleague. Φυσικά, το μπάτζετ του Αντρέα Στραματσόνι έφτανε… τα 20.000.000 ευρώ (!), άνοιγμα που ο Παναθηναϊκός πληρώνει ακριβά σήμερα. Το «Τριφύλλι» είχε πετύχει 11 γκολ εντός (σε 5 παιχνίδια) και 6 εκτός (σε 7).

Σχόλιο

Το «10» το κακό. 10 γκολ σε 12 αγωνιστικές. Αλλά το απογοητευτικό είναι από πού προήλθαν αυτά τα 10. Τρία κανονικά γκολ συνολικά θα έλεγα, ενώ απέχουμε λιγότερο από… μήνα πριν τα Χριστούγεννα! Βέβαια, οι συνεχόμενοι τραυματισμοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αγωνιστική σταθερότητα.

Επιμέλεια: Νότης Καμπέρης

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News