«Θέλαμε τον Ρος στην ομάδα, θα κάνει το step up στον Παναθηναϊκό»

Οι απολαβές του Σαντ Ρος στον Παναθηναϊκό

Ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ανδρέας Πιστιόλης αναφέρθηκε στο Eurohoops για τη μεταγραφή του Σαντ Ρος στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά:

Τον Ιανουάριο ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος πήρε μεταγραφή από την ΑΕΚ στην ΤΣΣΚΑ για να πέσει άμεσα στα βαθιά, καθώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Πώς ήταν η προσαρμογή του;

“Το πέρασμα του Χάουαρντ από την ΤΣΣΚΑ ήταν σχετικά μικρό λόγω των συνθηκών και το πρόωρο φινάλε λόγω της πανδημίας, ωστόσο βοήθησε αρκετά. Ηταν καθοριστικός σε κάποια παιχνίδια και ειδικά με τη Ρεάλ μας βοήθησε πολύ. Ηταν ένα παιχνίδι που του ταίριαζε γιατί είχε πολύ αμυντικό χαρακτήρα με χαμηλό σκορ, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια μας απέναντι στη Ρεάλ.

Το σημαντικό είναι πως όταν ήρθε είχε πολύ καλό τρανζίσιον και είχε καλή προσαρμογή στην ομάδα. Δούλεψε πολλές ώρες με το playbook της ομάδας, ενώ δεν δίστασε να κάνει κάποιες παραπανίσιες ώρες με τους εφήβους ώστε να μάθει πιο γρήγορα τα συστήματα. Από τη στιγμή που πρόκειται για έναν παίκτη που παίζει σε πολλές θέσεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθει και περισσότερα συστήματα. Δούλεψε περισσότερο από το αναμενόμενο και αυτό τον βοήθησε να προσαρμοστεί και να παίξει”.

Πώς πέτυχε την τόσο γρήγορη προσαρμογή τόσο τακτικά, όσο και στα αποδυτήρια: “Τα κατάφερε γρήγορα να προσαρμοστεί. Είχαμε μια πολύ ομαλή μετάβαση, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη που δεν είχε παίξει ως τώρα στην Ευρωλίγκα, όμως λόγω της πνευματικής δουλειάς του είχαμε ένα πιο γρήγορο τρανζίσιον. Δουλεύει σκληρά στην προπόνηση, είναι πολύ ευχάριστος για όλους τους συμπαίκτες του, κάτι που τον κάνει αγαπητό σε όλους και δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν”.

“Κυρίαρχη η αμυντική του ικανότητα”

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του… “Η αμυντική του ικανότητα είναι το κυρίαρχο όπλο του. Κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, αλλά αυτό το κάνει καλύτερα από όλα. Είναι από τους καλούς αμυντικούς της Ευρωλίγκας Μπορεί να μαρκάρει πάνω στην ομάδα, πιέζει τον αντίπαλο, βάζει τα χέρια του στην μπάλα και το κορμί του σε πολλές φάσεις. Δεν παρατά τις μπάλες.

Χαρακτηριστική είναι μια φάση από τον αγώνα μας κόντρα στη Χίμκι, όπου έτρεξε κι έσωσε την μπάλα και η φάση κατέληξε σε κάρφωμα του Μάικ Τζέιμς, αφού προήλθε από τη δική του αυτοθυσία, στοιχείο που τον διακρίνει.

Επιθετικά το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να κάνει πολλά και σε πολλές θέσεις. Στην επίθεση δεν κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά είναι αθόρυβος. Προσφέρει στην επίθεση, καταλαβαίνει το παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης που όλοι καταλαβαίνουν ότι προσφέρει χωρίς να είναι σκόρερ και θεαματικός. Βρίσκεται στο παρκέ χωρίς να έχει πολλή ώρα την μπάλα, αλλά οποιοδήποτε μπορεί να καταλάβει τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία του”.

Ο Ανδρέας Πιστιόλης εξηγεί πως το ντεμπούτο του παίκτη στην Ευρωλίγκα… άργησε, καθώς βάσει των ικανοτήτων του θα μπορούσε να το έχει κάνει νωρίτερα: “Είναι ένας πολύ καλός αμυντικός και versatile παίκτης, που θα χρησιμεύσει πολύ σε όποια ομάδα τον αποκτήσει. Εχει αδικήσει τον εαυτό του γιατί μόλις φέτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Τον είχαμε στο ραντάρ μας αρκετό καιρό λόγω της θητείας του στη Νίμπουρκ όπου είχε αγωνιστεί στη VTB. Στη θητεία του στην ΑΕΚ με τον κόουτς Ηλία Παπαθεοδώρου έδειξε το κάτι παραπάνω κι έπεισε τις ομάδες της Ευρωλίγκας να ασχοληθούν μαζί του. Είχε κάνει πολύ καλή σεζόν και περιμέναμε να ανέβει σε αυτό το επίπεδο.

Δουλεύει πολύ, του έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία και είναι αποφασισμένος να την αρπάξει ώστε να κάνει το step up σε επίπεδο Ευρωλίγκας”.

“Τον παρακολουθούσαμε καιρό”

Η μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ έγινε ξαφνικά, αλλά το όνομά του βρισκόταν για καιρό στο μπλοκάκι του επιτελείου της “ομάδας του στρατού”, με τον Έλληνα τεχνικό να εξηγεί…

“Τον παρακολουθούσαμε πολλά χρόνια. Περιμέναμε την εξέλιξή του. Μετά την Νταρουσάφακα όμως δεν έκανε το βήμα που περιμέναμε. Με τον κόουτς Παπαθεοδώρου έκανε το παραπάνω κι αυτό που περιμέναμε. Τον αποκτήσαμε καθώς προέκυψε η συγκυρία και η ανάγκη που είχαμε με την απουσία του Κλάιμπερν κι έτσι του δόθηκε αυτή η ευκαιρία”.

Όμως, γιατί ο Σαντ-Ρος αποχώρησε από τη Μόσχα έπειτα από το σύντομο πέρασμά του;

“Είναι ένας παίκτης ο οποίος προπονητικά θέλαμε να μείνει. Λόγω της κατάστασης και λόγω των συνθηκών δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε. Θέλαμε να είχε μείνει, όμως καμιά φορά τα πράγματα δεν γίνονται όπως ακριβώς τα σχεδιάζεις”.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News