Θανάση, είσαι… αθάνατος

Λουλούδια στη θέση του Θανάση στο καφέ του ΟΑΚΑ (pic)

Ανεκπλήρωτο κενό άφησε η απώλεια του Θανάση Γιαννακόπουλου το πρωί της Τρίτης τόσο στην παναθηναϊκή οικογένεια όσο και στον ελληνικό αθλητισμό. Άνθρωποι σαν τον Θανάση και τον Παύλο αποτέλεσαν επί σειρά ετών παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να κινείται ο παραγοντισμός στην Ελλάδα. Η σπουδαιότητά τους αντανακλάται στο ευρύ κοινό από την παραδοχή των αντιπάλων προς τους αρχιτέκτονες της μπασκετικής δυναστείας του Παναθηναϊκού. Ο Νότης Καμπέρης αποχαιρετά τον Θανάση Γιαννακόπουλο. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά όλης της οικογένειας Γιαννακόπουλου ήταν και είναι η προσιτότητα και η απλότητά της. Σχεδόν όλοι όσοι έζησαν από κοντά τον Θανάση Γιαννακόπουλο έχουν να διηγηθούν μία ιστορία μαζί του. «Ο Θανάσης, ο δικός σας άνθρωπος», συνήθιζε να λέει ο εκλιπόντας πριν ξεκινήσει το λόγο του μπροστά σε κοινό. Η αγαπημένη του συνήθεια ήταν να περνά την ώρα του στο κυλικείο του ΟΑΚΑ πριν ξεκινήσουν οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού. Ναι, τόσο απλά. Πήγαινε κανείς να αγοράσει έναν καφέ ή ένα σάντουιτς και έβλεπε τον «Τυφώνα» να κάθεται χαμογελαστός στον αγαπημένο του καναπέ και να συζητά με τους φιλάθλους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Γιαννακόπουλοι δεν γεννήθηκαν πλούσιοι, ξεκίνησαν από ένα φαρμακείο στην Ομόνοια ονόματι «ΦΑΡΜΑ.ΓΙΑΝ» και παρόλο που ανέβηκαν στην κορυφή του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας με τη «ΒΙΑΝΕΞ», παρέμειναν ανεπηρέαστοι από τη φήμη και τα ανυπολόγιστα… κέρδη!

Οι χαρακτήρες του Θανάση και του Παύλου αλληλοσυμπληρώνονταν. Ο τελευταίος ήταν πιο σοβαρός και πιο μετρημένος στα λόγια του. Ο πρώτος δεν βαφτίστηκε τυχαία «Τυφώνας». Λειτουργούσε με αυθορμητισμό, πάντοτε στο πλαίσιο του θεμιτού και του νόμιμου. Για το λόγο αυτό, αρκετοί αναφέρουν χαριτολογώντας πως ο τωρινός ιδιοκτήτης της πράσινης ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρέπει να είναι γιος του Θανάση! Πάντοτε, στην ολοκλήρωση του κάθε πρωταθλήματος ο Θανάσης ερχόταν ατομικά σε κάθε εκπρόσωπο ΜΜΕ για να τον ευχαριστήσει και να του σφίξει το χέρι. Ειδικά, εάν ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα, η χαρά του δεν κρυβόταν. Φανταστείτε ένας παράγοντας του ποδοσφαίρου να αφιέρωνε ένα λεπτό, ή και τριάντα δευτερόλεπτα σε κάθε δημοσιογράφο. Αυτό λέγεται «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος – ίσως  – ήταν μια πιο ηγετική φυσιογνωμία, όμως, ο Θανάσης ήταν ένα «κλικ» πιο αφοσιωμένος με την ομάδα του Παναθηναϊκού, πολλές φορές στα όρια του υπερβολικού! Πέρα από ιδιοκτήτης, πρόεδρος και υγιής φίλαθλος… ο «Τυφώνας» εκτέλεσε πολλάκις χρέη «τεχνικού διευθυντή» στο μπάσκετ συμβάλλοντας σε πολλές μεταγραφές των πρασίνων, άγγιξε επιδερμικά το ποδόσφαιρο σαν επί σειρά ετών σύμβουλος της ΕΠΟ, ενώ ανέλαβε και το «τιμόνι» του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για μια δεκαετία (1999-2009).

Ενδεικτικό της επένδυσης ενέργειας και χρόνου από την πλευρά του Θανάση ήταν η ιστορία που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες ο ατζέντης του θρυλικού Ντομινίκ Ουίλκινς, Τζον Τάρκας που έκανε πραγματικότητα τη μεταγραφή του Hall of Famer στην Ελλάδα. «Είχαμε συμφωνήσει για τη μεταγραφή με τον Θανάση. Εκείνος με έπαιρνε κάθε δέκα λεπτά για να δει αν προσγειώθηκα στην Ελλάδα και που βρίσκομαι. Του είπα πως θα βρω το σπίτι του. Εκείνος επέμενε να με βοηθήσει. Σοκαρίστηκα, όταν είδα τον Θανάση να με περιμένει στη γωνία του σπιτιού του για να μη χαθώ!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι και λίγους μήνες πριν αποβιώσει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε ενεργό ρόλο στην ομάδα. Ήταν το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Νταρουσάφακα για τη regular season της Ευρωλίγκα 2018-2019, όταν ο «Τυφώνας» τάραξε για τα καλά τα νερά της ομάδας βλέποντας ότι εκείνη αδυνατεί να παίξει κανονικό μπάσκετ. Ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο, Μάνο Παπαδόπουλο για τις απογοητευτικές επιδόσεις του Τριφυλλιού υπό τη διαχείριση του Τσάβι Πασκουάλ. Εκείνος ταρακούνησε ίσως και τον ανιψιό του, ο οποίος προχώρησε σε επείγουσες διαδικασίες για να σωθεί η χρονιά (ερχομός Πιτίνο, Κιλπάτρικ, Πέιν). Η είσοδος των πρασίνων στα φετινά πλέι οφ είχε και τη σφραγίδα του εκλιπόντα!

Το τελευταίο παιχνίδι που εκείνος παρακολούθησε στο μπάσκετ ήταν στις 9 Ιανουαρίου του 2019 κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, στο ποδόσφαιρο στις 3 Νοεμβρίου του 2018 κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ έδωσε το παρόν και στις εκλογές του Ερασιτέχνη στις 8 Ιουνίου του 2018 (μία μέρα πριν «φύγει» ο Παύλος).

Ένας από τους κύριους λόγους που έγινε αγαπητός ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν η αυθεντικότητά του. Η εξής ιστορική ατάκα «Εγώ πρώτα είμαι αντι-Ολυμπιακός και μετά Παναθηναϊκός» θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για το ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ πράσινων και ερυθρόλευκων. Όμως, όταν αυτά τα λόγια έβγαιναν από το στόμα του Θανάση,  είχαν άλλη υπόσταση. Δεν εξυμνούσαν το φανατισμό, δεν ενεργοποιούσαν τους χούλιγκαν, δεν αποτελούσαν καν πρόκληση, παρά μόνο ένα απλό, καλοπροαίρετο πείραγμα.

Αυτό αποδεικνύεται και στις μετέπειτα δηλώσεις του για τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Παναγιώτη Αγγελόπουλο στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος για τη βία στα γήπεδα. «Εγώ και ο Παναγιώτης είμαστε φίλοι, δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε!», για να ακολουθήσει η απάντηση από τον παράγοντα των Πειραιωτών «ε, όχι και φιλαράκια!».Παρόμοια ατάκα είχε πει ο Θανάσης και για τον Σωκράτη Κόκκαλη «Ο Σωκράτης είναι αδερφός μου, δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά ένας άνθρωπος που έχει δώσει τα πάντα για τον Ολυμπιακό!».

Ήταν ένας «Τυφώνας» που δεν έπαιρνε παραμάζωμα ό,τι έβρισκε στο διάβα του, αλλά ένας «Τυφώνας» που άνοιγε δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News