«Θα πήγαινα στον Ολυμπιακό, πίεσε ο Μπέος για ΠΑΟ - Γι' αυτό τράβηξα μπουνίδι στον Εκι»

«Θα πήγαινα στον Ολυμπιακό, πίεσε ο Μπέος για ΠΑΟ - Γι' αυτό τράβηξα μπουνίδι στον Εκι»

Σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αποκαλύψεις προχώρησε ο Βαγγέλης Μάντζιος για το παρελθόν του όσον αφορά την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με πολλές και πικάντικες λεπτομέρειες απ’ όταν έπαιζε ποδόσφαιρο και για ορισμένες αποφάσεις κι ενέργειες, στις οποίες προχώρησε. Ο Έλληνας φορ πέρασε από αρκετές ομάδες στην Ελλάδα και μία εξ’ αυτών ήταν και ο Παναθηναϊκός με τον οποίο ήταν φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 2007.

Στη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Μάντζιος αναφέρθηκε στην απόφασή του να πάει στον Παναθηναϊκό παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν ήθελε, ενώ αποκάλυψε και τον λόγο που είχε το επεισόδιο με τον συμπαίκτη του στους πράσινους, Έκι Γκονζάλεζ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Τα πρώτα σου βήματα στο ποδόσφαιρο ποια ήταν;

«Ξεκίνησα στον Πανιώνιο, ανέβαινα κάθε χρόνο, πρωταγωνιστούσα και φαινόταν ότι ήμουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλα παιδιά. Στα δεκαέξι μου με έστειλε ο Αχιλλέας Μπέος για έναν χρόνο στον Πανιώνιο Καλλιθέας. Θυμάμαι ότι τότε έβαλα τα κλάματα γιατί δεν μου άρεσε αυτή η απόφαση. Επειδή όμως ήταν θυγατρική ομάδα με έστειλε για να την βοηθήσω να μην υποβιβαστεί. Τελικά αυτή η απόφαση με βοήθησε πολύ γιατί εκεί έφαγα πολλές κλωτσιές και πολλές φτυσιές. Είχε πολύ δύσκολες έδρες η Α’ Αθηνών τότε αλλά και ομάδες με πολύ καλούς παίκτες. Τώρα δεν είναι έτσι, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Στη συνέχεια γύρισα στον Πανιώνιο και ενσωματώθηκα στην πρώτη ομάδα. Έκανα προπόνηση με σπουδαίους παίκτες όπως τον Γκώνια και τον Σαπουντζή. Τον Γκώνια τον θεωρώ από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες που έχω συναντήσει. Μαζί με τον Σανμαρτεάν είναι οι πιο ταλαντούχοι, οι πιο χαρισματικοί ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχω υπάρξει συμπαίκτης. Έκανα το ντεμπούτο μου εκτός έδρας κόντρα στον Εθνικό Αστέρα και μάλιστα σκόραρα σε εκείνο το ματς. Την επόμενη χρονιά περνούσα συνέχεια ως αλλαγή, έπαιξα εκτός των άλλων μαζί με τον Άκη Μάντζιο. Τον δεύτερο χρόνο ήμουν πλέον βασικός παίκτης. Μάλιστα, κλήθηκα και στην Εθνική Ελπίδων και έκανα πολύ καλές εμφανίσεις. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό».

Και δεν σε ήθελε κάποια άλλη ομάδα όταν πήγες στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, αμέ. Ο Ολυμπιακός! Κι εγώ εκεί ήθελα να πάω. Είχαμε μιλήσει με τον Λούβαρη και με τον πατέρα μου γιατί δεν είχα μάνατζερ. Όλοι μας θέλαμε να πάω στον Ολυμπιακό. Ο Μπέος με πίεσε να πάω στον Παναθηναϊκό, είχε πουλήσει και τους τρεις μας. Εμένα τον Σπυρόπουλο και τον Τζιόλη. Πήγα στο σπίτι του Λιβαθηνού και βρήκα το συμβόλαιό μου έτοιμο. Ήμουν πολύ χαρούμενος παρότι αρχικά με ενόχλησε το ότι δεν πήγα στον Ολυμπιακό. Ήμουν παιδάκι τότε και δεν έβλεπα τα πράγματα τόσο επαγγελματικά».

Το συζητήσατε ποτέ οι τρεις σας το θέμα;

«Εμένα ατομικά με είχε πλησιάσει ο Ολυμπιακός. Εγώ έπαιζα στη γειτονιά μου με φανέλα του Ζιοβάνι. Τα παιδιά δεν είχαν πρόταση από τον Ολυμπιακό».

Τι θυμάσαι από το ξεκίνημά σου στον Παναθηναϊκό;

«Ξεκίνημα προετοιμασίας στον Παναθηναϊκό. Τρελάθηκα, ήταν άλλος πλανήτης! Ήταν η καλύτερη προετοιμασία που έχω κάνει ποτέ. Πεθαίναμε στην προπόνηση! Κάποιοι, όπως ο Βόουτερ και ο Ολισαντέμπε, έκαναν εμετό και ξαναέμπαιναν. Μία μέρα είδαμε ότι την επόμενη το πρόγραμμα είχε πισίνα και σκεφτήκαμε ότι επιτέλους θα χαλαρώσουμε. Τελικά μας διέλυσε, ιδρώσαμε μέσα στην πισίνα. Αυτά όλα μου βγήκαν καλά μέσα στη χρονιά, χρειαζόμουν να βάλω κιλά και μύες. Έπαθα σοκ από όλα, από την προπόνηση και την οργάνωση… Για μένα ήταν σπουδαίο ακόμα και ότι μας έδωσαν μια βαλίτσα με τα πράγματά μας. Θυμάμαι ότι ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου με παρακαλούσε τρεις μέρες να μου δώσει τα λεφτά για τα έπιπλα του σπιτιού και δεν πήγαινα να τα πάρω, ντρεπόμουν!».

Τον Γιάννη Βαρδινογιάννη τον είχες δει καθόλου;

«Τον κ. Γιάννη δεν το είχαμε δει ποτέ, δύσκολα έκανες ραντεβού μαζί του. Με τον Σπύρο Λιβαθηνό γίνονταν όλα».

Σου έμεινε απωθημένο το ότι τότε δεν πήγες στον Ολυμπιακό;

«Όχι. Είχα εντυπωσιαστεί με όσα συνάντησα. Δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω με τις προσωπικότητες που συναναστρεφόμουν, είχα άγχος πηγαίνοντας σε κάθε προπόνηση».

Από τον Παναθηναϊκό τι σου έχει μείνει απωθημένο;

«Η Ευρώπη. Το ότι έχασα το γκολ στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΛ ήταν κάτι απίστευτο, ακόμα και τώρα το συζητούν όμως ήταν η κακιά στιγμή. Ήταν εκτός εστίας ο τερματοφύλακας και όπως μου έσκασε η μπάλα, κόλλησε και πήγε πάνω στον τερματοφύλακα. Άλλες 800 φορές να το κάνω δεν θα πάει ποτέ εκεί. Ήταν τελικός Κυπέλλου και έτσι αυτή ήταν η πιο σημαντική ευκαιρία, ήταν η πιο κραυγαλέα αφού ήμουν μπροστά σε άδειο τέρμα. Αυτό με βάση τα χαρακτηριστικά μου ως παίκτης δεν γινόταν να το χάσω. Στη Βιγιαρεάλ, όμως, μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο, τα έκανα όλα σωστά. Τώρα αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε εκείνη τη φάση; Ναι. Θα προσπαθούσα να πλασάρω κάτω από τα πόδια του τερματοφύλακα».

Ποια ματς θυμάσαι περισσότερο από τη θητεία σου στον Παναθηναϊκό;

«Όλα τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ έπαιζα τραυματίας, με ενέσεις στο γόνατο. Και στο Μιλάνο, με την υπερομάδα της Ίντερ. Έβλεπα τον Ζλάταν και τον Αντριάνο και ένιωθα ότι ζω ένα παραμύθι. Θυμάμαι ακόμα και τα κοστούμια και τις πτήσεις τσάρτερ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που με το κοστούμι βγήκαμε στην έδρα της Ίντερ να κάνουμε την αναγνωριστική βόλτα στον αγωνιστικό χώρο. Όπως και τους οπαδούς της Ίντερ να μην κοιτάζουν το ματς αλλά να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους οπαδούς του Παναθηναϊκού».

Πάμε να θυμηθούμε τους προπονητές που συνεργάστηκες στον Παναθηναϊκό, ξεκινώντας από τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

«Όλα τα λεφτά. Τακτική όπως στην Ιταλία. Πολύ συμπαθής».

Βίτορ Μουνιόθ

«Πήγαινε στην προπόνηση με αυτούς που δεν έπαιζαν στον αγώνα και τους έκανε τάκλιν. Πήγαινε πιο “τάπα” και από τους ποδοσφαιριστές! “Τρελός”!».

Χανς Μπάκε

«Δεν βοήθησε ποτέ την ομάδα. Κάναμε προετοιμασία και μετά πηγαίναμε για μπάσκετ για να γυμναστούμε και στάζαμε! Νόμιζε ότι ήταν στην γυναικεία ομάδα που προπονούσε πριν έρθει στον Παναθηναϊκό. Στέλναμε την μπάλα στα λαγκάδια και μας έλεγε “μπράβο”. Δεν ήταν προπόνηση Παναθηναϊκού αυτό».

Ζοζέ Πεσέιρο

«Αγέλαστος. Κλασική πορτογαλική προπόνηση με πολλή ένταση αλλά όχι πολλή τακτική».

Χενκ Τεν Κάτε

«Παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Για τα δεδομένα της εποχής, κάναμε τρομερή προπόνηση! Ωραίος τύπος που φώναζε όταν έπρεπε, αλλά και απίστευτα κυκλοθυμικός. Τον βοήθησε πολύ ο Γιάννης Αναστασίου. Θυμάμαι μια μέρα τον Κλέιτον να μπαίνει με την Πόρσε καθυστερημένος στην προπόνηση. Βγήκε τότε ο Τεν Κάτε και τον έδιωξε, του είπε να πάει σπίτι του. Εμένα δεν μου φέρθηκε καλά την παραμονή του αγώνα με τη Σπάρτα Πράγας όταν πήγαμε για το καθιερωμένο χαλάρωμα στο ΟΑΚΑ. Κάναμε μια άσκηση τακτικής και έκανα πάσα αριστερό – δεξί, δεν γινόταν να κάνω λάθος. Παρ’ όλα αυτά, ο Τεν Κάτε μου έβαλε χέρι για τις πάσες μου. Ήταν επειδή είχαν φέρει τότε τον Ροντρίγκο Σόουζα. Του αντιμίλησα και με έδιωξε. Πήγα μέσα, ήρθε ο Αναστασίου και τα άλλα παιδιά. Ο προπονητής ρώτησε τους αρχηγούς τι να κάνει μαζί μου. Ίσως να αισθανόταν ότι ήταν πολύς για τον Παναθηναϊκό».

Πώς έφυγες από τον Παναθηναϊκό εκείνο τον Γενάρη;

«Πήγα στην Ανόρθωση. Ήταν κακή επιλογή γιατί δεν υπήρχε καθόλου ανταγωνισμός. Δεν έκανα προπόνηση, τα παράτησα. Δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και στο τέλος τα ακούσαμε και από τον κόσμο».

Σου έδωσαν ποτέ μία ξεκάθαρη εξήγηση γιατί σε έδιωξαν από τον Παναθηναϊκό;

«Ο Αντωνίου δεν ήθελε όσους ήμασταν επιλογές του Λιβαθηνού. Εκτός από εμένα έφυγαν και ο Λεοντίου, ο Δάρλας και ο Θεοδωρίδης. Μου είπαν ότι επειδή επρόκειτο να πάρουν τον Σισέ θα κρατούσαν μόνο τον Πετρόπουλο γιατί εκείνος είχε πιο χαμηλό συμβόλαιο και ήταν πιο μικρός σε ηλικία. Είχα τότε πρόταση από την ΑΕΚ και δεν με άφησαν ο Αντωνίου και ο Πατέρας να πάω. Μου είπαν ότι δεν πρόκειται να πάω σε ανταγωνιστική ομάδα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι εγώ τα είχα βρει σε όλα με την ΑΕΚ».

Όταν υπήρξε η προοπτική επιστροφής στον Παναθηναϊκό σκέφτηκες ότι δεν είχες φύγει με τον καλύτερο τρόπο και πως η σχέση με τον κόσμο δεν ήταν η καλύτερη;

«100%. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν θα με αγαπούσε ποτέ πραγματικά. Ο Γιάννης Αναστασίου μου είχε πει ότι όλα ξεχνιούνται με 1-2 γκολ. Τότε τον ρώτησα τι θα γίνει αν δεν τα βάλω. Ήταν για εμένα κάτι σπουδαίο το ότι με ήθελε ο Παναθηναϊκός αλλά δεν ήθελα να ξαναπεράσω τα ίδια. Εκτός αυτού, ο Κομπότης μου έλεγε ότι μόνο όταν πεθάνει θα φύγω από τον Λεβαδειακό. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της ΑΕΚ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα χρήματα. Εγώ δεν ήθελα να πάω στην ΑΕΚ για να πω μόνο ότι πήγα στην ΑΕΚ. Τα λεφτά που μου έδιναν ήταν ίδια με εκείνα που έπαιρνα στον Λεβαδειακό»

Πού θεωρείς ότι έχεις κάνει λάθος ως τώρα στην καριέρα σου;

«Στον Παναθηναϊκό το πάλεψα. Ήμουν αγαπητός στα αποδυτήρια. Δεν ήμουν αρεστός στον Αντωνίου, ήθελε να μας καθαρίσει. Όταν το κατάλαβα, σταμάτησα να του λέω ακόμα και καλημέρα. Δεν είμαι ηθοποιός σαν άλλους. Τώρα λέω στα παιδάκια να προσπαθήσουν, ακόμα και όταν αισθάνονται ότι αδικούνται. Εγώ ήθελα όμως να μου δείχνουν εμπιστοσύνη, γιατί έτσι έχω κίνητρο να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό. Τον Αντωνίου εγώ δεν ήθελα ούτε να τον βλέπω. Από εκεί και πέρα, ήταν κακή επιλογή να πάω στην Ανόρθωση. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα έφευγα δανεικός από τον Παναθηναϊκό, θα καθόμουν και θα προσπαθούσα. Ίσως να ήμουν και λίγο πιο διαλλακτικός. Εγώ δεν μπορούσα, για παράδειγμα, να κρατήσω το στόμα μου κλειστό όταν μου είχε πει εκείνη την ατάκα ο Σπανός στα αποδυτήρια. Αν δεν του είχα απαντήσει, θα είχα παίξει όλα τα ματς και μετά θα πήγαινα στον Ολυμπιακό».

Ξύλο έχεις παίξει μόνο με τον Έκι Γκονζάλες;

«Στον Έκι τράβηξα ένα μπουνίδι γιατί μία μέρα έβριζε τους μικρούς. Ήμασταν μαζί στο δωμάτιο, με λάτρευε! Μου έλεγε ότι είμαι ό,τι καλύτερο είχε δει σε μικρή ηλικία. Όταν γύρισε από έναν τραυματισμό μας έβαλε ο προπονητής και τους δύο με τους αναπληρωματικούς. Τότε, άρχισε να κράζει τον Δάρλα και τον Θεοδωρίδη. Του είπα να μην μου ξαναμιλήσει και εκείνος συνέχισε. Εγώ καταλάβαινα τα αργεντίνικα και όπως ήρθαμε κοντά του είπα να πάμε έξω. Πήγε τότε να μου ρίξει κουτουλιά και εγώ του έριξα μπουνίδι. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι ήρθε τότε ο Εμπέντε και τον πήρε σηκωτό και τον πήγε προς τα έξω για να με προστατέψει».

.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News