Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Κρις Σίνγκλετον, Μάικ Τζέιμς, Γιάννης Μπουρούσης και τώρα… Βίκτορ Κλαβέρ! Τι κοινό έχουν αυτοί οι τέσσερις παίκτες; Πρώτον, ανήκουν στην ελίτ της περσινής Euroleague, αφού ήταν εξ αυτών που ξεχώρισαν και δεύτερον, τη νέα σεζόν θα είναι συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό!

Οι «πράσινοι» σαρώνουν αυτό το καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς όχι μόνο «χτυπούν», αλλά και αποκτούν παίκτες πρώτης γραμμής και εκ των πλέον «καυτών» ονομάτων της αγοράς!

[ads2]

Η καλύτερη «πρώτη ύλη»

Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Τηρουμένων των αναλογιών των διαθέσιμων παικτών στην αγορά, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει κάτι εντυπωσιακό, αφού όλες οι μεταγραφές του ανήκουν στο κορυφαίο επίπεδο και δίνουν στον Αργύρη Πεδουλάκη την απαραίτητη «πρώτη ύλη», ώστε να επαναφέρει τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague!

Με αφορμή τα εντυπωσιακά «μπαμ» του Παναθηναϊκού φέτος, έψαξε και βρήκε όλες τις «πράσινες« προσθήκες από το 1992 και εντεύθεν, ήτοι από τότε που η οικογένεια Γιαννακόπουλου άρχισε να κάνει το ένα «μπαμ» μετά το άλλο, με το… μότο «δύναμη στη δύναμη»!

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται πως το «καρέ» που έχει αποκτηθεί φέτος (κατά σειρά Σίνγκλετον, Τζέιμς, Μπουρούσης, ενώ για τον Κλαβέρ μένει μόνο η ανακοίνωση) αποτελεί (ποσοτικά) τον κορυφαίο μεταγραφικό συνδυασμό στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας από άποψη… εντυπωσιασμού και ντόρου!

Από τον Γκάλη, στον Ντομινίκ και τον Ντέγιαν!

Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Την πράσινη φανέλα έχουν φορέσει πολλοί μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι βοήθησαν στο παρκέ τον Παναθηναϊκό να φτάσει σε τόσες και τόσες επιτυχίες.

Κάθε χρόνο σχεδόν γίνονταν εντυπωσιακές κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της ομάδας, αρχής γενομένης από το 1992 όταν φόρεσε τα πράσινα ο Νίκος Γκάλης, ενώ τον ακολούθησε από τον Αρη ο Βράνκοβιτς!

Το επόμενο καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Βολκόφ και το 1994 ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αλλά και ο Ζάρκο Πάσπαλι! Ο Παναθηναϊκός όμως έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, αφού πρώτα έπεισε τον Ντομινίκ Ουίλκινς να έρθει στην Ελλάδα και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταγραφή ΝΒΑερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ!

Το 1997 ήταν από τα πλέον εντυπωσιακά καλοκαίρια εξαιτίας της ταυτόχρονης απόκτησης του μεγάλου Μπάιρον Σκοτ, αλλά και του Ντίνο Ράτζα, που οδήγησαν τους «πράσινους» το 1998 στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 14 άγονα χρόνια!

Ένα χρόνο μετά ήρθε το «μπαμ» με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος από το 1999 είχε στο πλευρό του τον Ζέλικο Ρέμπρατσα, αλλά και τον Οντεντ Κάτας, που είχε καθοριστική συμβολή στο δεύτερο Ευρωπαϊκό, το 2000 στη Θεσσαλονίκη!

Κουτλουάι, Μπατίστ, Διαμαντίδης!

Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Η έλευση του Κουτλουάι από την ΑΕΚ το 2001 ήταν μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση, ενώ το 2002 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό ένας από τους παίκτες που άφησε το στίγμα του όσο λίγοι: Ο Κώστας Τσαρτσαρής!

Το 2003 η μετακίνηση του πρώην «ερυθρόλευκου» Δημήτρη Παπανικολάου προκάλεσε αίσθηση, ενώ τότε ήρθε στην ομάδα και ο μακροβιότερος και πιο επιτυχημένος ξένος της, ο Μάικ Μπατίστ!

Ωσπου φτάσαμε στο 2004 όπου ο Διαμαντίδης φόρεσε για πρώτη φορά την πράσινη φανέλα προερχόμενος από τον Ηρακλή και να γράψει χρυσή ιστορία, με τον Σπανούλη να έρχεται για πρώτη φορά, το 2005 από το Μαρούσι, δείγμα του ότι ο Παναθηναϊκός μάζευε ό,τι πιο ποιοτικό υπήρχε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Παρά τις σημαντικές απώλειες το 2006 (Σπανούλης, Λάκοβιτς), Μπετσίροβιτς, Σισκάουσκας, παικτών που είχαν αφήσει διαπιστευτήρια στην Euroleague, αλλά και Ντικούδης με Βούγιανιτς, βοήθησαν το «τριφύλλι» να κυριαρχήσει, παρότι οι πλέον δαπανηρές και εντυπωσιακές μεταγραφές (Ντελκ, Γιαβτόκας), δεν βοήθησαν ούτε στο ελάχιστο…

Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους αποτέλεσαν τις κορυφαίες μεταγραφές στην Ευρώπη το 2007, ερχόμενοι στον Παναθηναϊκό (ο Σπανούλης επιστρέφοντας από το ΝΒΑ), με Περπέρογλου και Ουίνστον να είναι… πινελιές μετά την εξαιρετική χρονιά στον Πανιώνιο.

Πάντως, για να ολοκληρωθεί το παζλ της «αρμάδας» του 2009 που θεωρείται ως και σήμερα η κορυφαία στην ιστορία του Παναθηναϊκού και εκ των κορυφαίων στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βοήθησαν οι εξαιρετικές προσθήκες των Πέκοβιτς και Νίκολας, αλλά και η επιστροφή του Αντώνη Φώτση στο ΟΑΚΑ!

Οι «17» του 2012 και η μεγάλη επιστροφή Καλάθη!

Το Τεράστιο Come Back του Εξάστερου!

Το 2010 τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση Σπανούλη, Πέκοβιτς, καλύφθηκαν από Σάτο και Μάριτς, που ήταν εντυπωσιακές κινήσεις καθώς προέρχονταν από μεγάλη σεζόν σε Σιένα και Παρτίζαν αντίστοιχα, ενώ το 2012 το κύμα φυγής έφερε συνολικά 17 προσθήκες (!) εκ των οποίων ξεχώρισαν λόγω… ντόρου οι μεταγραφές Ούκιτς, Σχορτσανίτη, ενώ οι πλέον ουσιαστικές ήταν αυτές των Λάσμε, Ματσιούλις και φυσικά του Τζέιμς Γκιστ!

Η επιστροφή του Φώτση το 2013 ξεχώρισε, όπως και η… αρπαγή του Μαυροκεφαλίδη, ενώ το 2014 η πιο προβεβλημένη κίνηση ήταν αυτή του Νέλσον, αλλά και του Μπατίστα λόγω της εμπειρίας του στην Euroleague.

Αναμφίβολα πάντως η πλέον εντυπωσιακή κίνηση έγινε πέρυσι με την επιστροφή του Νικ Καλάθη από το ΝΒΑ με χρυσό συμβόλαιο, για να γίνει ηγέτης στη μετά Διαμαντίδη εποχή, αλλά του Ραντούλιτσα, που ήταν μεταγραφή πρώτης γραμμής, μαζί με αυτή του Πάβλοβιτς, λόγω του βιογραφικού του με την μακρόχρονη παρουσία στο ΝΒΑ, έστω κι αν τελικά δεν βοήθησε.

Πάντως, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, παραθέτουμε όλες τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού από το 1992 έως και το 2015 (σε παρένθεση οι παίκτες που ήρθαν μεσούσης της χρονιάς).

1992: Νίκος Γκάλης, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Αριαν Κόμαζετς, Τιτ Σοκ

1993: Κώστας Παταβούκας, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Αλεξάντερ Βολκόφ, Άιβαρ Κούουσμα

1994: Παναγιώτης Γιαννάκης, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Ζάρκο Πάσπαλι

1995: Ντομινίκ Ουίλκινς, Τζον Κόρφας, Τζανής Σταυρακόπουλος, Σάσα Μάρκοβιτς, Βαγγέλης Βουρτζούμης

1996: Μίκαελ Κοχ, Μπάιρον Ντίνκινς, Μαρσέλο Νικόλα, Ούγκο Σκονοκίνι, Φεράν Μαρτίνεθ, Τζον Αμίτσι, Τζον Σάλεϊ (Αντονι Έιβεντ, Τζούλιους Νουόσου)

1997: Μπάρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Γιώργος Καλαϊτζής, Τζόνι Μπραντς, Σασα Χούπμαν, Αντώνης Φώτσης

1998: Ντέγιαν Μποντιρόγκα,  Νίκος Μπουντούρης, Κώστας Μάγλος, Νάντο Τζεντίλε, Πάτρικ Μπερκ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης

1999: Γιώργος Καράγκουτης, Τζόνι Ρότζερς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Οντεντ Κάτας

2000: Ντάριλ Μίντλετον, Γιώργος Μπαλογιάννης

2001: Γιάννης Σιούτης, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Κόρεϊ Αλμπάνο, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Πέπε Σάντσεζ , Μάκης Θέος

2002: Γιάκα Λάκοβιτς, Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Γιούριτσα Ζούζα, Αριελ ΜακΝτόναλντ, Ρόντνεϊ Μπιούφορντ

2003: Δημήτρης Παπανικολάου, Μάικ Μπατίστ, Νίκος Χατζηβρέττας, Γιώργος Μασλαρινός, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Κένιον Τζόουνς, Ντούσαν Σάκοτα, Αρτέμης Κούβαρης (Χάρις Μουγεζίνοβιτς)

2004: Πάτρικ Φέμερλινγκ, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βλάντο Σκεπάνοβιτς, Βασίλης Ξανθόπουλος, (Ιμπραήμ Κουτλουάι, Τρέισι Μάρεϊ, Λόνι Μπάξτερ)

2005: Βασίλης Σπανούλης, Ντέγιαν Τομάσεβιτς (Μπράντον Χάντερ)

2006: Τόνι Ντελκ, Σάνι Μπετσίροβιτς, Ραμούνας Σισκάουσκας, Δήμος Ντικούδης, Βασίλης Ξανθόπουλος (σ.σ. επέστρεψε από δανεισμό), Μίλος Βούγιανιτς, Ρομπέρτας Γιαβτόκας

2007: Στράτος Περπέρογλου, Βασίλης Σπανούλης, Αντρια Ζίζιτς, Κένεντι Ουίνστον, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Νίκολα Πρκάτσιν)

2008: Ντούσαν Κέτσμαν, Αντώνης Φώτσης, Ντρου Νίκολας, Νίκολα Πέκοβιτς, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Δημήτρης Βεργίνης, Ντούσαν Σάκοτα (σ.σ. επέστρεψε από δανεισμό)

2009: Μιλένκο Τέπιτς, Νικ Καλάθης, Γιώργος Μπόγρης (Γιούριτσα Γκόλεματς, Μάρκους Χάισλιπ)

2010: Αλεξ Μάριτς, Ρομέιν Σάτο, Ιαν Βουγιούκας, Κώστας Καϊμακογλου

2011:  Ντέιβιντ Λόγκαν, Πατ Καλάθης, Αλέξης Κυρίτσης, Στίβεν Σμιθ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

2012: Μάικ Μπράμος, Αντι Πάνκο, Γιόνας Ματσιούλις, Χιλτον Αρμστρονγκ, Ρόκο-Λένι Ούκιτς, Στεφάν Λάσμε, Ντέργουιν Κίτσεν, Βασίλης Ξανθόπουλος, Χάρης Γιαννόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γάιος Σκορδίλης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Τζέισον Καπόνο, Τζέιμς Γκιστ, Μάρκους Μπανκς, Ραμέλ Κάρι, Ρ.Τ. Γκουίν)

2013: Μάικ Μπατίστ, Αντώνης Φώτσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Πινγκ Σανγκ (Ζακ Ράιτ)

2014: Έι Τζέι Σλότερ, Λευτέρης Μποχωρίδης, ΝτεΜάρκους Νέλσον, Εστέμπαν Μπατίστα, Γιάνις Μπλουμς, Γιώργος Παπαγιάννης (Γκάνι Λαουάλ)

2015: Σάσα Πάβλοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Τζέιμς Φελντέιν, Νικ Καλάθης, Ογκνιεν Κούζμιτς (Ελιοτ Ουίλιαμς, Μαρκίζ Χέινς, Βινς Χάντερ)

πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News