Τα δύο σχέδια για την «πράσινη πολιτεία» - Τι περιλαμβάνουν, τι χρειάζεται

Μπακογιάννης: «Αύριο το πρωί μπορεί να ξεκινήσει ο Βοτανικός»

Σε δύο εναλλακτικές προτάσεις έχει ρίξει βάρος το νομικό επιτελείο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όσον αφορά τη δημιουργία πράσινης πολιτείας στον Βοτανικό.

Αμφότερες περιλαμβάνουν τη συστέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά το κυρίαρχο ζητούμενο επεξεργασίας σχετίζεται τη μέγιστη δυνατή νομική θωράκιση του πρότζεκτ για την υλοποίηση του εγχειρήματος στο σύνολο του.

Το πρώτο σχέδιο στηρίζεται στην αρχική πρόταση των συμβούλων του ηγέτη της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού βάσει του οποίου προχώρησαν σε κατ αρχήν συμφωνία οι επαφές με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και περιλαμβάνει:

  • ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων στον ήδη προβλεπόμενο από τη Διπλή Ανάπλαση χώρο για κλειστό γήπεδο 3.000 θέσεων του Ερασιτέχνη.
  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ του συντελεστή δόμησης που θεωρητικά δεν θα επηρεάζει τη χωροθέτηση της Διπλής Ανάπλασης και παραχώρηση του Δήμου Αθηναίων των 4.800 τετραγωνικών μέτρων δόμησης που του ανήκουν
  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της προβλεπομένη δόμησης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη 7.500 τετραγωνικά μέτρα στο σύνολό της.
  • ΜΕΙΩΣΗ χωρητικότητας του ποδοσφαιρικού γηπέδου από 40.000 θέσεις σε 35.000 θέσεις που θεωρητικά απελευθερώνει 4.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.
  • ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ του συντελεστή δόμησης για το κλειστό του μπάσκετ ώστε η παραβίαση του ισοζυγίου πρασίνου να είναι μικρή και να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο προσφυγών στο ΣτΕ. Το συγκεκριμένο σχέδιο ποντάρει στη στοχευμένη μεταφορά του συντελεστή δόμησης στον βαθμό που δεν θα επηρεάζει τη συνολική χωροθέτηση της Διπλής Ανάπλασης. Πλην όμως από τη στιγμή που η Διπλή Ανάπλαση έχει πάρει το πράσινο φως από το ΣτΕ με σαφή περιγραφή στο τι ακριβώς αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει νέο έλεγχο και άρα κίνδυνο προσφυγών. Το ενδεχόμενο συνεπώς να χρειαστεί νέο Προεδρικό Διάταγμα συνολικά για τη Διπλή Ανάπλαση σε περίπτωση που προκριθεί το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ορατό.

Το δεύτερο σχέδιο αποτελεί προϊόν προφορικής πρότασης που κατέθεσε στους συνεργάτες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο νεοεκλεγής Δημάρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και περιλαμβάνει:

  • ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ως έχει η υπάρχουσα μορφή της Διπλής Ανάπλασης που είναι θωρακισμένη από το ΣτΕ και εμπεριέχει την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου χωρητικότητας 40.000 θέσεων και των εγκαταστάσεων 3.000 τετραγωνικά μέτρα του Ερασιτέχνη.
  • ΕΠΙΠΛΕΟΝ κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων όπως έχει ζητήσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέσω παραχώρησης του όμορου οικοπέδου των 120 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων αλλά δεν προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση.

Το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο μπορεί να υλοποιήσει εδώ και τώρα τη Διπλή Ανάπλαση από τη στιγμή που αυτή είναι θωρακισμένη και υφίσταται οικοδομική άδεια.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να περάσει άμεσα νέος νόμος από τη Βουλή για την ανέγερση αποκλειστικά του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στα 120 στρέμματα που φέρεται διατεθειμένος να παραχωρήσει στον Παναθηναϊκό ο Δήμος της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη περιοχή των 120 στρεμμάτων άλλωστε είχε αγοραστεί από τον Δήμο Αθηναίων στις αρχές του 2000 από την Εθνική Τράπεζα για τις ανάγκες της Διπλής Ανάπλασης, ενώ ήταν στην αρχική μακέτα του Βοτανικού που εμπεριείχε κλειστό γήπεδο μπάσκετ αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε όπως και η κατασκευή δημαρχείου και εγκαταστάσεων του δήμου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News