Τα αρνητικά, αλλά και τα...θετικά της θητείας του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό

Αλαφούζος: «Θέλω να φύγω, κρίσιμο το επόμενο τριήμερο»

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό και το newspao.gr σας θυμίζει τα αρνητικά και τα θετικά (ναι, υπάρχουν) που έγιναν κατά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Θετικά:

  • Ήταν ο μόνος που βγήκε μπροστά μετά την πολυμετοχικότητα: Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν ο μόνος που βγήκε μπροστά το 2012 όταν ο Παναθηναϊκός οδηγούνταν και τότε στο χείλος του γκρεμού. Το εγχείρημά του δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε, ενώ κάτι παρόμοιο προσπαθεί να κάνει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με το PAO FOUNDATION.
  • Έβαλε χρήματα: Ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε από την προσωπική του περιουσία 42.000.000 ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 65.000.000 ευρώ. Ένα ποσό που πολλοί από τους προηγουμένους παράγοντες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού δεν έβαλαν ποτέ. Το πως τα διαχειρίστηκε είναι άλλο θέμα…
  • Πολέμησε το παρασκήνιο: Ο Γιάννης Αλαφούζος (όσο και αν δεν αρέσει σε μερικούς) ήταν ο κύριος λόγος που ξηλώθηκε το σύστημα της ΕΠΟ. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού πολέμησε όσο κανένας άλλος το σύστημα της παράγκας του Ολυμπιακού και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ξηλώθηκαν όλοι όσοι ήταν βολεμένοι από τον Ολυμπιακό σε ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ.
  • Το κύπελλο του 2014: Προφανώς δεν είναι επιτυχία το να παίρνεις ένα τίτλο κάθε επτά χρόνια, ωστόσο το συγκεκριμένο κύπελλο με τον τρόπο που κατακτήθηκε και με το ρόστερ που κατακτήθηκε φέρει πλατιά-φαρδιά την σφραγίδα του Γιάννη Αλαφούζου.
  • Ο Παναθηναϊκός έχει γραφεία και προπονητικό κέντρο: Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Παναθηναϊκού νοίκιαζαν γραφεία/προπονητικό κέντρο, ενώ επί Γιάννη Αλαφούζου ο Παναθηναϊκός απέκτησε τις δικές του εγκαταστάσεις.
  • Επέμεινε με τον Νίκο Νταμπίζα: Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αντέδρασε στο άκουσμα της πρόσληψης του Νίκου Νταμπίζα στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Τελικά, ο Γιάννης Αλαφούζος καλώς τον κράτησε αφού η δουλειά του μνημονεύεται ακόμα.

Αρνητικά:

  • Δεν προστάτεψε εξωαγωνιστικά την ομάδα: Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζεται εξωαγωνιστικά ως μικρή ομάδα και αυτό βαραίνει τη διοίκηση. Ο Μπαλτάκος θα μπορούσε να δώσει λύσεις, ωστόσο ο Γιάννης Αλαφούζος δεν τον άκουσε ποτέ.
  • Εμπιστεύτηκε τα λάθος άτομα: Ο Γιάννης Αλαφούζος εμπιστεύτηκε άτομα που δεν είχαν σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως επίσης και “ακατάλληλους υπαλλήλους” που μόνο κακό έκαναν στην λειτουργία της ΠΑΕ. Δεν άκουγε τη γνώμη ανθρώπων όπως π.χ. ο Σαραβάκος.
  • Κακή διαχείριση των χρημάτων που έβαλε: Τα συνολικά 65.000.000 τουλάχιστον που θα έχει βάλει ο Γιάννης Αλαφούζος θα ήταν υπεραρκετά αν αυτά είχαν διαχειριστεί σωστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ΠΑΕ να διπλασιαστεί.
  • Δεν έμαθε ποτέ από τα λάθη του: Ξεροκεφαλιά; Ανοησία; Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάλληλη λέξη, ωστόσο ο Γιάννης Αλαφούζος δεν έμαθε ποτέ από τα λάθη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπερβολική στήριξη σε προπονητές των οποίων ο κύκλος στην ομάδα είχε κλείσει (Φερέιρα, Αναστασίου, Στραματσόνι).
  • Αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ
  • Το ξήλωμα της ομάδας στη μέση της σεζόν 2012-13: Το τέλος του 2012 βρήκε τον Παναθηναϊκό να πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις σε διεθνείς παίκτες όπως οι Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος οι οποίοι ξηλώθηκαν χωρίς να ψάξουν να βρουν ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Γενικότερα ο Παναθηναϊκός πλήρωσε/πληρώνει πολλές αποζημιώσεις επί Γιάννη Αλαφούζου.
  • Η αλλαγή πλεύσης με τον Παναθηναϊκό να στηρίζει τον Ολυμπιακό και η εμπλοκή του πολιτικού παρασκηνίου στο ποδόσφαιρο

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News