Το σύστημα και η ενδεκάδα του Στράμα για την πρόκριση!

Πήρε το... μάθημα ο Στραματσόνι;

Το πρώτο στάδιο της εφετινής προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε επί της ουσίας χθες το απόγευμα, με την τελευταία προπόνηση των «πράσινων» πριν από τη σημερινή αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη και το φιλικό με τη Φενέρμπαχτσε.

Το πρώτο απ’ τα δύο μεγάλα «τεστ» του «τριφυλλιού» (θα ακολουθήσει αυτό με την Τσβόλε στη Λεωφόρο στις 20 του μήνα) πριν απ’ τον γ’ προκριματικό του Europa League (28 Ιουλίου και 4 Αυγούστου), τα οποία θα αποτελέσουν ένα είδος «προσομοίωσης» εν όψει της πρώτης σειράς των ευρω-προκριματικών.

[ads2]

Στην Ολλανδία ο στόχος του Αντρέα Στραματσόνι ήταν να βάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο κλίμα τους νεοαποκτηθέντες, αρχίζοντας να σταθεροποιεί τις «βάσεις» των συστημάτων με τα οποία θα πορευτεί κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και περνάει τις ιδέες του για τον νέο Παναθηναϊκό συνολικά στην ομάδα.
Πλέον, το διάστημα των δύο εβδομάδων που απομένει μέχρι το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για το τελικό μοντάρισμα. Το «πράσινο» ρόστερ έχει πλέον γεμίσει μετά την έλευση και των Γουακάσο, Λεντέσμα και αυτό που μένει είναι να αρχίσει η ομάδα να βρίσκει σιγά σιγά ισορροπία και ομοιογένεια, «παντρεύοντας» όλα τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο παιχνίδι της τα έξι νέα αποκτήματα.

Στο δε μυαλό του «Στράμα» έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το βασικό πλάνο, με το οποίο θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός στον γ’ προκριματικό. Τόσο σε συστήματα όσο και σε πρόσωπα. Με βάση το 4-2-3-1 και plan Β το 4-1-3-2, οι «ενδεκαδάτες» σκέψεις είναι πλέον συγκεκριμένες. Πάμε να δούμε ανά θέσεις τα δεδομένα λίγες ώρες πριν από το φιλικό με τους δευτεραθλητές Τουρκίας, το πρώτο απ’ τα δύο «crash test» ετοιμότητας.

ΑΜΥΝΑ…
Ο Στιλ δεν χάνει με τίποτα τη θέση του κάτω απ’ τα γκολπόστ, ωστόσο πίσω απ’ τον Αγγλο υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός. Διότι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος εξακολουθεί να μην «πείθει» κι αυτήν τη στιγμή ως Νο2 λογίζεται ο πολύπειρος Στέφανος Κοτσόλης. Στην τετράδα της άμυνας, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, με την είσοδο δύο «νέων». Δίπλα στους Μέστο, Μολέδο, θα πάρουν θέση οι Ιβάν Ιβανόφ και Νίκλας Χουλτ. Με τη συγκεκριμένη τετράδα, άλλωστε, αφιέρωσε ώρες επί ωρών προπόνησης στο Τέχελεν ο νέος συνεργάτης του Στραματσόνι (και ειδικός στην άμυνα), Ομαρ Ντανέζι, προκειμένου να αποκτήσουν γρήγορα «χημεία» και μ’ αυτό το σχήμα ξεκινάει ο Παναθηναϊκός.

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ…
Στην «καρδιά» του 4-2-3-1, το οποίο καταπώς φαίνεται θα είναι το σύστημα που θα αποτελέσει τη βάση στο ξεκίνημα της σεζόν, το δίδυμο που θα επιλεγεί απ’ τον «Στράμα» θα καθορίσει αντίστοιχα και την ισορροπία ανάμεσα στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση. Ο Ζέκα θα είναι δεδομένα ο ένας κεντρικός χαφ, ενώ για τον παρτενέρ του έχει ισχυρότατο προβάδισμα ο Κριστιάν Λεντέσμα. Ο Αργεντινός είναι καλά, είναι fit, μέρα με τη μέρα αποκτά ολοένα και περισσότερα τρεξίματα και η παρουσία του τόσο ανασταλτικά όσο πολύ περισσότερο δημιουργικά επηρεάζει συνολικά το παιχνίδι των «πράσινων». Σε επιλογή πιο «συντηρητικού» σχήματος θα πάρει θέση ο Γιώργος Κουτρουμπής, ενώ στις εναλλακτικές υπάρχει πάντα και ο -εξαιρετικός καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας- Ρόμπιν Λουντ.

ΕΠΙΘΕΣΗ…
Στη μεσοεπιθετική τριπλέτα πίσω απ’ τον Μάρκους Μπεργκ (που θα είναι για ακόμη μια σεζόν η «κολόνα» της «πράσινης» επίθεσης) οι επιλογές του «Στράμα» είναι πλέον πολύ περισσότερες και άκρως ποιοτικές. Εάν δεν αργούσε τόσο πολύ η ενσωμάτωση του Γουακάσο, ο Γκανέζος θα ήταν απόλυτο φαβορί για το αριστερό άκρο, εντούτοις σε πρώτη φάση (μέχρι να έρθουν οι μέρες των προκριματικών) είναι ένα κλικ πιο πίσω απ’ τον Μπουμάλ, λόγω ετοιμότητας. Ο Καμερουνέζος άλλωστε έκανε καλή προετοιμασία, «έδεσε» με τον Λουντ στο δίδυμο της αριστερής πλευράς και έχει προβάδισμα. Ο Βιγιαφάνιες θα είναι ο επιτελικός μέσος, ενώ στα δεξιά δείχνει να «κλειδώνει» η παρουσία του Βίκτορ Ιμπάρμπο, ο οποίος αρχίζει να προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στα «θέλω» του Ιταλού. Και η ταχύτητά του μαζί με την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός θα είναι υπερπολύτιμα στοιχεία για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις για γκολ ο Παναθηναϊκός.

Το plan B και οι λύσεις από τον πάγκο …
Το εναλλακτικό πλάνο του Στραματσόνι θα είναι το 4-1-3-2, πάνω στο οποίο είχε δουλέψει στις πρώτες μέρες της προετοιμασίας. Λίγο πιο «ρισκαδόρικο» λόγω της παρουσίας μόλις ενός αμυντικού μέσου στον άξονα, το οποίο ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των αγώνων. Οι τροποποιήσεις σχετικά με τα πρόσωπα αφορούν κυρίως τη μεσαία γραμμή και την τριάδα πίσω απ’ τους δύο επιθετικούς. Εάν επιλεγεί απ’ τον «Στράμα» το 4-1-3-2, τη θέση του 6αριού θα πάρει ο Κουτρουμπής, με τους Ζέκα, Λεντέσμα (ή Βιγιαφάνιες) και Λουντ (ή Γουακάσο) να αποτελούν την τριάδα των χαφ και την «ασπίδα» προστασίας στον χώρο των 20-25 μέτρων μπροστά απ’ τον κόφτη. Σ’ αυτό το σύστημα ο Ιμπάρμπο θα πάει πολύ πιο κοντά στον Μπεργκ (με τον Λέτο ισχυρό υποψήφιο αντί του Κολομβιανού), με τους Κλωναρίδη, Μπουμάλ και Παναγιώτη Βλαχοδήμο να αποτελούν τρεις βασικές μεσοεπιθετικές εναλλακτικές απ’ τον πάγκο. Στα μετόπισθεν ο Νούνο Ρέις θα έχει ρόλο πασπαρτού, τόσο ως στόπερ όσο κι ως μπακ απ του Μέστο (θα τον δούμε λογικά ως δεξιό μπακ για λίγο στο αποψινό φιλικό με τη Φενέρ), ενώ ο Νάνο θα είναι το μπακ απ του Χουλτ.

πηγή: goalnews

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News