Στις κρίσιμες στιγμές

Στις κρίσιμες στιγμές

Αδυναμία παρουσίασε, στα φιλικά του, ο «εξάστερος» τις κρίσιμες στιγμές του αγώνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη, διαμορφώνει μια διαφορετική πραγματικότητα. Αναλύει ο Δημήτρης Κορδογιάννης.

Είναι σαφές πλέον πως η ομάδα έχει περάσει σε μια καινούργια, για εκείνη, σελίδα ιστορίας. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον τον ,επί δεκαετίας, ηγέτη του και αυτό το νέο δεδομένο, πέραν των γνωστών συνεπειών του, δημιουργεί μία πολύ σοβαρή αδυναμία στον τρόπο αντιμετώπισης του παιχνιδιού στα «κρίσιμα» σημεία.

[ads2]

Στις στιγμές εκείνες όλοι γνώριζαν πως ο αρχηγός Διαμαντίδης θα έπαιρνε τη μπάλα στα χέρια του και θα έκανε οτιδήποτε, ο ίδιος ή ο προπονητής του, έκρινε σωστό. Εκτός από τα μεγάλα τρίποντα ,που μας έμαθε ο κορυφαίος αυτός της γενιάς του παίχτης, ο Δημήτρης «έστηνε» με μαεστρία το pick and roll το οποίο και έπαιζε με τον ικανότερο, στο σύστημα αυτό, «ψηλό» της ομάδας.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Ο Διαμαντίδης δεν είναι πλέον στους «πράσινους» και κυρίως δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, στην ομάδα να υπάρχει pick and roll «ψηλός» αντιστοίχων ικανοτήτων των Στεφάν Λασμέ ή Μάικ Μπατιστ, όπου γνωρίζαμε τόσα χρόνια. Αυτή η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τον Αργύρη Πεδουλάκη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιζει τις κρίσιμες στιγμές του αγώνα. Οι Μπουρούσης και Σίνγκλετον δεν εξυπηρετούν τόσο καλά αυτό το σύστημα οπότε ο Έλληνας κόουτς θα αναζητήσει νέες λύσεις.

Πρώτη, και αυτή που λογικά θα δούμε περισσότερο, λύση είναι να «πηγαίνει» η μπάλα στον Γιάννη Μπουρούση είτε στο χαμηλό ποστ είτε για κάποιο σουτ. Ο Έλληνας διεθνής ανήκει πλέον σε εκείνη την κατηγορία των clutch παιχτών, εκείνων δηλαδή, που ευστοχούν και παίρνουν τις σωστές επιλογές στα «κρίσιμα» σημεία της αναμέτρησης . Οπότε με την μπάλα στον Γιάννη ο Παναθηναϊκός θα έχει μία ιδιαιτέρως αξιόπιστη επιλογή.

Δεύτερη επιλογή για τον Αργύρη Πεδουλάκη είναι αυτό που λένε στην «μπασκετική», isolation, δηλαδή απομόνωση. Ο Παναθηναϊκός αξιοποιώντας την ταχύτητα συγκεκριμένων παιχτών του καθώς και την ικανότητα αυτών στο ένας εναντίον ενός (1v1), θα μπορέσει να επιτεθεί «κατά μέτωπο» και από εκεί, είτε να τελειώσει τη φάση με lay-up, είτε μια επιλογή στην αδύνατη πλευρά για ελεύθερο σουτ, είτε να κερδίσει φάουλ και ελεύθερες βολές. Οι Μάικ Τζέιμς και Νίκος Παππάς αποτελούν παίχτες με εξαιρετικές ικανότητες σε αυτόν τον «τύπο» παιχνιδιού. Ακόμα και ο Κρις Σίνγκλετον θα μπορούσε, εναντίων συγκεκριμένων ομάδων, να πράξει αντίστοιχα, παρότι δεν έχει και τόσο καλή κατοχή μπάλας ,απέναντι σε βαρείς παίχτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περυσινά παιχνίδια του Αμερικανού απέναντι στον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.

Έχουμε λοιπόν να δούμε πολλά διαφορετικά «πράγματα» στον τρόπο με τον οποίο θα κερδίζει ή θα χάνει η ομάδα φέτος. Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τους φίλους του Παναθηναϊκού που τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να βλέπουν τον αρχηγό να «βγαίνει» μπροστά στις κρίσιμες στιγμές και στις περισσότερες περιπτώσεις να δίνει το ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα μας.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News