ΣΟΥΠΕΡ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΞΑΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ FINAL 4 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΞΑΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ FINAL 4 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Εδώ είμαστε λοιπόν δύο μέρες μετά το τελευταίο μου post όπου σας ανέλυσα Τάιους και Εμπάκουε και ο Παναθηναϊκός, από τότε, ανακοίνωσε τον Κρις Σίνγκλετον και τον Μάικ Τζέιμς.

Ορθολογικότατες κινήσεις που δυναμώνουν εξαιρετικά την ομάδα και παίκτες που ταιριάζουν γάντι στο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο κόουτς Πεδουλάκης τη νέα σεζόν στο ΟΑΚΑ.

[ads2]

Έχουμε τονίσει πολλές φορές τη φιλοσσοφία του Άρτζι στην άμυνα όπου πλέον έχει και τους κατάλληλους παίκτες ώστε να παίξει άμυνα που θα «σπάει κόκκαλα» αλλά και επιθετικά για την transition offense και τις πολλές κατοχές που θα επιδιώξει να έχει. Αυτό ωστόσο θασυνοδεύεται με το «έξυπνο» και σκεπτόμενο μπάσκετ που έχει ιθοθετήσει ο κόουτς Πεδουλάκης και θεωρείται εξπέρ.

basket-wallpaperΟ Παναθηναϊκός βρίσκεται στη θέση να διαθέτει έναν playmaker με ηγετικά προσόντα, όπως ο Καλάθης όπου μπορεί να υπηρετήσει οποιοδήποτε στυλ επιλέξει να παίξει ο Πεδουλάκης, είτε πρόκειται για μια up tempo επίθεση με έμφαση στο επιθετικό transition είτε πρόκειται για το χαρακτηριστικό μπάσκετ που έχει (η μάλλον είχε μετά τις 2 τελευταίες αποτυχημένες σεζόν) γίνει συνώνυμο του Παναθηναϊκού, το λεγόμενο σκεπτόμενο μπάσκετ.
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τα δύο πρώτα αποκτήματα της ομάδας πριν περάσουμε στις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις που θα έχουν πολύ, πολύ ενδιαφέρον.

Αρχικά, σας παραθέτω ακριβώς, την ανάλυση μου πριν 2 εβδομάδες για τον Κρις Σίνγκλετον:

Chris Singleton (26 / 2.05): Ένα πολύ δυνατό παιδί, έπαιξε τρομερό μπάσκετ υπό της οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα ερχόμενος από τον πάγκο, όντας αυτός που ξεκίνησε πολλές ανατροπές για την ομάδα του.

Πολύ καλός αμυντικός, καλός στις αλλαγές και αρκετά γρήγορος στις περιστροφές, ωστόσο προσέξτε κάτι. Δεν είναι Λάσμε. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι καλός αμυντικός. Ίσως και παραπάνω από καλός. Δεν είναι όμως ο παίκτης που τρομάζει τους αντίπαλους να μπουν στην ρακέτα. Δεν είναι Λάσμε, δεν είναι Χάινς ούτε καν Ούντο. Θέλει δουλειά ακόμα για να γίνει ο αμυντικός τρόμος όπως ήταν ο Γκαμπονέζος. Πολύ καλός επίσης και στην post defense αν και εκεί θέλει δουλειά. Σε αυτό τον βοηθάει πιο πολύ η ενέργεια και η πίεση προς τη μπάλα για κλέψιμο παρά η σωματοδομή του που δεν είναι κακή. Μετρ του είδους ο Πεδουλάκης να τον κάνει high level αμυντικό.

Επιθετικά διακρίνεται για το γρήγορο παιχνίδι του, έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις με τους αντίπαλους ψηλούς παίζοντας τους στα πόδια, καθώς είναι λίγοι οι ψηλοί, ακόμα και οι αθλητικοί που μπορούν να τον ακολουθήσουν. Για παίκτες στυλ Ραντούλιτσα και Τόμιτς δεν το συζητάμε καν. Η οδηγία του coachΜπαρτζώκα στη σειρά με την Μπαστσελόνα ήταν ξεκάθραρη. Έχεις μπροστά σου τον Τόμιτς; Βάζεις καλάθι. Του έκανε πλάκα.

Πολύ καλό passing ability για παίκτη του ύψους και της θέσης του. Αυτό πρέπει να τονιστέι. Ο Σίνγκετον είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ πασέρ. Στην επίθεση βγάζει μια τρομερή ηρεμία και σιγουριά ωστόσο πρέπει να σκέφτεται λίγο παραπάνω και να ελέγξει κάπως τις επιλογές για σουτ. Το σημαντικότερο στοιχείο που πιστευώ πως έκανε τον Πεδουλάλη να τον επιλέξει είναι το πολύ καλό σουτ του από midrange και τρίποντο. Είναι ελάχιστοι οι Αμερικάνοι αθλητικοί ψηλοί με καλό σουτ.

Συνοψίζοντας, πολύ καλή η επιλογή του coach αλλά πρέπει να πλαισιωθεί κατάλληλα. Δεν είναι ο παίκτης των 30 λεπτών σε ομάδα που έχει στόχο το φάιναλ φορ. Στη Κούμπαν υπήρχε ο βασικός Ράντολφ. Στον Παναθηναϊκό θα υπάρχει ο Μπουρούσης; Κάποιος άλλος επίσης αθλητικός ψηλός; Θα δείξει.

Πάμε τώρα και στον Μάικ Τζέιμς ο οποίος θα πλαισιώσει τον Νικ Καλάθη στη θέση του point guard.

Προσωπικά, θα προτιμούσα τον Ντρέιπερ γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει περισσότερο στα «θέλω» της ομάδας. Η ομάδα έψαχνε παίκτη που θα έρχεται από τον πάγκο να δίνει ανάσες στον Καλάθη ο οποίος και πάλι θα είναι ο πυλώνας του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση και θα παίζει 25 λεπτά minimum. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πίστευα ότι ο ρολίστας Ντρέιπερ θα κούμπωνε καλύτερα. Ο Τζέιμς είναι παίκτης 20λεπτου, ωστόσο πραγματικά πολύ καλή περίπτωση ο οποίος θα δώσει ΤΡΟΜΕΡΗ ενέργεια σε άμυνα (με τα κλεψίματα του και την ασφυκτική πίεση στη μπάλα) και επίθεση με την ικανότητα του στο 1vs1 και στο transition.

Δεν είναι μόνο η ικανότητα του στο σκοράρισμα που τον κάνει να ξεχωρίζει, αλλά και η γενικότερη ισορροπία στο παιχνίδι του. Μπορεί να σκοράρει με ντράιβ (τρομερό πρώτο βήμα), στο transition όπου είναι σπεσιαλιτέ και σουτάροντας είτε εν στάση είτε μετά από τρίπλα. Εδώ να τονίσουμε κάτι. Δεν είναι «σουτέρ». Έχει ένα καλό σουτ αλλά δεν είναι ο παίκτης που θα σε σκοτώσει και που εκτελεί χωρίς σκέψη (Κόπονεν, Ντίξον, Λοτζέσκι κ.α.).

Είναι «no fear» παίκτης δεν διστάζει να μπουκάρει σε οποιαδήποτε άμυνα και να σηκωθεί στη μούρη οποιουδήποτε αμυντικού/
Πάμε τώρα όμως και στα μεινοκτήματα του. Αρχικά να ξεκινήσουμε ότι δεν είναι παίκτης που (έχει μάθει να) παίζει το σκεπτόμενο μπάσκετ του Πεδουλάκη. Χρειάζεται μεγάλη βελτίωση στον τρόπο που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και να διαβάζει καλύτερα τα miss match και τις καταστάσεις της αντίπαλης άμυνας. Και αυτό ίσως του πάρει χρόνο οπότε μη παραξενευτείται άμα τον δείτε να «κολλάει» αρκετές φορές όταν το παιχνίδι θα πηγαίνει σε χαμηλό σκορ και κλειστές άμυνες.

Επίσης παραθέτω και τα λόγια του ανθρώπου που τον έφερε στον Κολλοσό, σε ερώτηση για το τι χρειάζεται να βελτιώσει:

«Αναμφίβολα το παιχνίδι του μακριά από τη μπάλα. Πρέπει να βελτιώσει όταν δεν έχει τη μπάλα στα χέρια πως θα καταφέρει να είναι πιο χρήσιμος για την ομάδα του. Από εκεί και πέρα χρειάζεται περισσότερη προσήλωση και συγκέντρωση στην άμυνα γιατί σε αυτό το επίπεδο που παίζει δεν χωράνε λάθη. Όλες οι ομάδες όταν βρουν το αδύνατο σημείο επιλέγουν να χτυπάνε εκεί, οπότε θα πρέπει να ανέβει επίπεδο αμυντικά. Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα των επιλογών του στο διάβασμα του παιχνιδιού.»

Ο Παναθηναϊκός με αυτές τις δύο κινήσεις ολοκλήρωσε τις θέσεις των ξένων ωστόσο μην έχετε σίγουρη ούτε την παραμονή του Γκιστ, ούτε και του Φελντέιν. Ο προγραμματισμός και οι ανάγκες μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη και μη θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Στην περίπτωση που απαντήσει και ο Μπουρούσης θετικά, τότε ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει έχοντας ολοκληρώσει τα «μεγάλα» χτυπήματα, με μεγαλύτερη ηρεμία και υπομονή ώστε να βρεί τις κατάλληλες λύσεις(θα τις βρει ο Άρτζι) για την υλοποίηση του ρόστερ.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News