Σανμαρτεάν: «Οι καλύτερες μου μέρες στον Παναθηναϊκό!»

O "νέος Χάτζι" που έφυγε με τη στάμπα του τρελού!

Ο… μάγος Λουτσιάν Σανμαρτεάν μίλησε για τις στιγμές του με την πράσινη φανέλα, την εθνική Ρουμανίας και την ελπίδα να γυρίσει από άλλο πόστο στον Παναθηναϊκό…

«Έχασε την ευκαιρία να γίνει ο νέος Χάτζι». Με αυτή την ατάκα, ο Ρουμάνος ανταποκριτής που καθόταν δίπλα μας στα δημοσιογραφικά του Parc de Princes για το Ρουμανία-Ελβετία, άνοιξε την κουβέντα μας για τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν, τον οποίο οι συμπατριώτες του χαρακτηρίζουν ως τον… δικό τους Τότι! «Αν αυτό το παιδί σκεφτόταν σωστά, θα είχε κάνει τεράστια καριέρα».

[ads2]

Ο «Λούτσι» ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό το 2003 και τα πρώτα του δείγματα σκόρπισαν ενθουσιασμό στον κόσμο, ο οποίος δεν άργησε να κάνει σύνθημα το όνομά του. Με εξαίρεση όμως κάποιες εκλάμψεις, ο Σανμαρτεάν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλούσιο ταλέντο του, τον τρόπο με τον οποίο «μιλούσε» στη μπάλα. Έλλειψη σταθερότητας, συνεχείς τραυματισμοί, καυγάς με τον Μαλεζάνι, καθώς και ένας θετικός έλεγχος τεστοστερόνης, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν οργανική, τον κράτησαν πολύ πίσω, για να φύγει τελικά τσακωμένος λόγω της ανανέωσης του συμβολαίου του.

 Ο Λουτσιάν ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπώρησε αρκετά στην καριέρα του. Πλέον, στα 36 του, συνεχίζει τη μπάλα στην Αλ Ιτιχάντ, η οποία του έστρωσε το δρόμο με πετροδόλαρα και κατάφερε, έστω και στα γεράματα, να ζήσει μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση με τη φανέλα της Ρουμανίας. Τον συναντήσαμε μετά τη λήξη της αναμέτρησης με τους Ελβετούς. Ήρεμος και βλέποντας πλέον διαφορετικά τα πράγματα, αναπόλησε με νοσταλγία της μέρες του στην Ελλάδα…
Λουτσιάν, η Ρουμανία δεν κατάφερε να νικήσει την Ελβετία, παραμένει όμως μέσα στο παιχνίδι…

«Συνεχίζουμε να έχουμε υψηλές ελπίδες, γιατί μπροστά μας είναι ένα ματς που μπορεί να κρίνει τα πάντα. Είναι πραγματικά μονόδρομος για εμάς η νίκη και πιστεύω θα τα καταφέρουμε και θα συνεχίσουμε στη διοργάνωση».

Τι αναμνήσεις έχεις από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό;

«Έχω τέλειες αναμνήσεις. Κατακτήσαμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, για μένα ήταν οι καλύτερες μέρες της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Παίξαμε επίσης στο Champions League. Θυμάμαι επίσης έντονα τους οπαδούς, που ήταν πραγματικά εκπληκτικοί. Ήταν μια τρομερή περίοδος για εμένα».

Τι πήγε λάθος και δεν έκανες την καριέρα που οι περισσότεροι περίμεναν όταν είδαν την ικανότητά σου με τη μπάλα;

«Ήταν διαφορετικές οι στιγμές και οι προκλήσεις και ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τις ευθύνες. Εγώ ήμουν νεαρός, χωρίς εμπειρία και μου ήταν δύσκολο να λειτουργήσω όπως θα το έκανα για παράδειγμα τώρα. Είχα εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Αλλά για μένα ήταν πολύ καλές στιγμές, πήρα πολλά πράγματα από όλο αυτό και για την καριέρα μου και για τη ζωή».

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πάντως σε θυμούνται ακόμα…

«Δεν μπορώ να πω ότι έγινα είδωλο γι’ αυτούς, όπως θα ήθελα. Θα μπορούσαν να με θυμούνται περισσότερο αν τα πράγματα είχαν πάει περισσότερο καλά, αν σκεφτόμουν πιο ώριμα κάποια πράγματα και έπαιρνα διαφορετικά τις αποφάσεις. Ήταν πάντα πολύ καλοί μαζί μου».

Σανμαρτεάν: «Οι καλύτερες μου μέρες στον Παναθηναϊκό!»

Αναπολείς καθόλου τις στιγμές σου στην Ελλάδα;

«Ναι, βέβαια. Πάντα σκέφτομαι την περίοδο εκείνη. Σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσα να τα έχω κάνει καλύτερα αν δεν ήμουν τόσο νέος. Θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα. Αλλά η εμπειρία παραμένει πολύ δυνατή. Είναι μια εμπειρία που με βοήθησε πολύ και τώρα είμαι εδώ, στο Euro 2016. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που είμαι εδώ και θέλω να το απολαύσω όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πώς είναι να ζεις αυτή τη διοργάνωση από μέσα;

Είναι πραγματικά εξαιρετικό, τελείως διαφορετικό από όσα είχα συνηθίσει. Διαφορετικοί παίκτες, διαφορετικό επίπεδο, ποιότητα, οργάνωση. Είναι κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο να το ζεις ως ποδοσφαιριστής».

Περίμενες η Ελλάδα να μείνει εκτός;

«Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο γκρουπ. Παίξαμε απέναντι τους, δεν ξέρω τι έγινε και είχαν τόσα προβλήματα. Νομίζω πως η Ελλάδα έχει καλούς παίκτες, αλλά δεν κατάφεραν να δείξουν την ποιότητά τους στα προκριματικά»

Να σε περιμένουμε πίσω στην Ελλάδα, ίσως από κάποιο άλλο πόστο;

«Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω το δίπλωμα του προπονητή και να ακολουθήσω αυτή την πορεία και μετά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Σίγουρα θα ήμουν θετικός στο να επέστρεφα στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα!».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού;

«Απλά να παραμείνουν το ίδιο κοντά στην ομάδα, όπως όταν τους γνώρισα, γιατί ήταν πραγματικά πολύ σημαντικοί για εμάς».

 

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News