Σανκαρέ, Ενγκμπακοτό και Νιάς: «Γι΄αυτό ήρθαμε στον Παναθηναϊκό!»

Νιάς: «Μπορεί να χάσαμε, αλλά πρέπει να παραμείνουμε επαγγελματίες»

Οι Γιουνούς Σανκαρέ, Γένι Ενγκμπακοτό και Σεχ Νιας συστήνονται στο ελληνικό κοινό και αποκαλύπτουν πτυχές της καθημερινότητάς τους στους «πράσινους» οπαδούς.

Αναλυτικά η συνέντευξή τους στο match programme του επαναληπτικού προημιτελικού του Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα:

Ξεκινώντας, ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον Παναθηναϊκό; Έχετε προσαρμοστεί καλά;

Σανκαρέ: Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πολύ καλές, ο σύλλογος έχει καλή δομή και η πόλη είναι πολύ όμορφη. Οι εντυπώσεις μου είναι θετικές.

Ενγκμπακοτό: Πρόκειται για έναν μεγάλο σύλλογο με πολλούς φιλάθλους που βρίσκονται γύρω του. Πρόκειται για έναν σύλλογο με φιλοδοξίες, θέλουμε να βγούμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπότε συνεχίζουμε την πολλή δουλειά και κοιτάμε να κάνουμε το μάξιμουμ για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά και για την ιστορία του συλλόγου. Τύχαμε μίας πολύ όμορφης υποδοχής και από τους συμπαίκτες μας και από τον σύλλογο και από τους φιλάθλους. Είναι σειρά μας να δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο την ποιότητά μας αλλά και όσα μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Νιάς: Η προσαρμογής μας ήταν πολύ καλή. Τύχαμε μιας θερμής υποδοχής από τους συμπαίκτες μας, τον προπονητή αλλά και όλους τους ιθύνοντες του κλαμπ. Η ομάδα θέλει να φτάσει μακριά και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτό το στόχο. Πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και εμείς με τη σειρά μας φωνάζουμε παρών για να τη βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων της.

Τι είναι αυτό που σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη ζωή εκτός αγωνιστικού χώρου και προπονητικού κέντρου;

Σανκαρέ: Εγώ δεν μπορώ να πω πολλά. Ακόμα δεν έχω βρει σπίτι. Το τι γίνεται εκτός αγωνιστικού χώρου δεν μπορώ να το διηγηθώ αλλά φαντάζομαι πως υπάρχει πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

Ενγκμπακοτό: Θα πρέπει σιγά – σιγά να ανακαλύψουμε την πόλη. Εγώ πριν λίγο βρήκα σπίτι. Αυτό που θα ήθελα είναι κάποια στιγμή να επισκεφθώ τα ελληνικά νησιά. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα μας έχει βοηθήσει στην προσαρμογή. Βεβαίως, εμείς ήρθαμε τον Ιανουάριο και ήδη όλα είχαν μπει σε ένα δρόμο. Στην Αθήνα βρίσκεται και η οικογένειά μου και ο σύλλογος μας βοηθάει να προσαρμοστούμε όλοι μαζί.

Νιάς: Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πολύ χρόνο για να αρχίσω να εξερευνώ την πόλη, ωστόσο, βλέπω ότι είναι πολύ όμορφη. Είμαι συγκεντρωμένος στους στόχους του συλλόγου, αυτή είναι η πρωταρχική μου σκέψη. Ελπίζω στη συνέχεια να έχω την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα και την πόλη.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάρετε την απόφαση και να αποδεχθείτε την πρόταση του Παναθηναϊκού;

Σανκαρέ: Όλοι γνωρίζουμε τον Παναθηναϊκό, πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης. Είναι γνωστή και η θέρμη που έχουν οι φίλαθλοί του. Με το σκεπτικό ότι εδώ θα μπορέσω να ζήσω μεγάλες στιγμές ήρθα για να βιώσω αυτή την πραγματικότητα.

Eνγκμπακοτό: Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ομάδα με τεράστια αναγνώριση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα ήταν τρέλα να αρνηθώ, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Είναι για μένα χαρά και περηφάνια που βρίσκομαι εδώ. Ασπάστηκα το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού και στόχος είναι να βγούμε στην Ευρώπη και να γράψουμε και πάλι ιστορία.

Νιάς: Εγώ έχω έρθει δανεικός για έξι μήνες, ως το τέλος της σεζόν. Πρέπει να πω ότι από όσες προτάσεις δέχθηκα, είτε για μεταγραφή είτε για δανεισμό, εκείνη του Παναθηναϊκού υπήρξε η καλύτερη. Εδώ, λοιπόν, θέλω να πάρω χρόνο συμμετοχής και να αποκτήσω εμπειρία. Είμαι περήφανος που φοράω τη φανέλα του Παναθηναϊκού και φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί στο μέλλον.

Το κοινό σας στοιχείο είναι η σημαντική σας εμπειρία από το γαλλικό ποδόσφαιρο. Πως θα συγκρίνατε το γαλλικό ποδόσφαιρο με το ελληνικό;

Σανκαρέ: Αρχικά θα ήθελα να πω ότι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι κυρίως box to box και με γρήγορες αντεπιθέσεις. Εν αντιθέσει με τη Γαλλία, όπου το ποδόσφαιρο βασίζεται περισσότερο στην τακτική. Θα έλεγα όμως ότι και στις δύο χώρες το ποδόσφαιρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενγκμπακοτό: Θα έλεγα ότι αυτό που αλλάζει είναι η τακτική. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα δύσκολο πρωτάθλημα που χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια. Οι ομάδες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλά δομημένες, ιδιαίτερα όταν παίζουν απέναντι σε μεγάλους και ισχυρούς αντιπάλους. Οι παίκτες και στα δύο πρωταθλήματα είναι καλοί και εμείς έχουμε έρθει εδώ για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε και να τα πάμε όσο καλύτερα γίνεται.

Νιάς: Το ποδόσφαιρο στις δύο χώρες είναι πολύ διαφορετικό. Το γαλλικό ποδόσφαιρο απαιτεί περισσότερη τακτική και περισσότερη σκέψη. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο δυνατό. Και στις δύο χώρες το ποδόσφαιρο είναι καλό αλλά μετά είναι και θέμα προσαρμογής στο ένα ή στο άλλο στιλ.

Πως ξεκίνησε η πορεία σας στο ποδόσφαιρο; Ποιο ήταν το πρώτο σας ερέθισμα που σας οδήγησε στο να γίνετε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές;

Σανκαρέ: Αρχικά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ξεκίνησα σε κάποια παραλία στην Αφρική να παίζω ποδόσφαιρο ξυπόλητος. Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο στη Γαλλία και από εκεί και μετά πήρα το δρόμο μου. Ξεκίνησα όπως όλα τα παιδιά ανά τον κόσμο. Είχα μεγαλύτερα αδέρφια που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Πρέπει να πω ότι στην περιοχή που μεγάλωσα δεν είχαμε βιβλιοθήκες ή διάφορα κέντρα. Το μόνο που είχαμε ήταν μια αλάνα και μια μπάλα. Έτσι, μπήκα κι εγώ στο συρμό και ξεκίνησα να παίζω.

Ενγκμπακοτό: Εμείς ούτε ή άλλως ήμασταν μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Τόσο ο πατέρας μου όσο και τα αδέρφια μου έπαιζαν από μικροί ποδόσφαιρο. Θυμάμαι από μικρό παιδί μέσα στο σπίτι μου να σουτάρω ό,τι έβρισκα. Η μάνα μου με κυνηγούσε για τις ζημιές που έκανα. Κάποια στιγμή ο μεγάλος αδερφός μου με έγραψε σε μια τοπική ομάδα, την Κλεμανσώ και εκεί παίζαμε με τα άλλα γειτονόπουλα. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ, άρχισε να γίνεται κάτι σαν το ναρκωτικό μου. Το ποδόσφαιρο για μένα είναι όλη μου η ζωή και είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος για το σημείο στο οποίο έφτασα. Για το ότι μπόρεσα να κάνω αυτήν μου την αγάπη επάγγελμα και να πάω καλά.

Νιάς: Κι εγώ κατάγομαι από μία περιοχή της βόρειας Γαλλίας στην οποία δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες. Το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία ήταν κάτι δεδομένο, όλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο. Εγώ έπαιζα με τον μεγάλο μου αδερφό και κάποια στιγμή ένας φίλος του πατέρα μου που ήταν ποδοσφαιριστής και λεγόταν Σανκαρέ (όχι ο κύριος δίπλα), μας έβλεπε σπίτι να παίζουμε και αποφάσισε να με γράψει σε έναν σύλλογο. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο.

Εκτός του ποδοσφαίρου με τι άλλο σας αρέσει να ασχολείστε ή να περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Σανκαρέ: Δεν ξέρω αν έχετε στην Ελλάδα συλλόγους πάντελ. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το πάντελ. Δεν ξέρω με ακούει κάποιος υπεύθυνος συλλόγου πάντελ, να ξέρετε ότι μπροστά σας έχετε έναν πολύ καλό χειριστή της ρακέτας. Εδώ είμαι! Αυτό είναι για τον ελεύθερο χρόνο μου, ενώ μου αρέσει φυσικά και να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου.

Ενγκμπακοτό: Στόχος μου είναι να μπορώ να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με την οικογένεια. Παίζουμε ποδόσφαιρο με τον γιό μου, το αγαπάει και εκείνος πολύ και μου θυμίζει εμένα στα πρώτα μου βήματα. Όποιος έχει, βέβαια, κορίτσι καταλαβαίνετε ότι πρέπει να παίζει και με την Barbie. Μετά, φυσικά, έχω και τη γυναίκα μου.

Παρέμβαση Σανκαρέ: Είπαμε τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, όχι πόσο χρόνο περνάς με τη γυναίκα σου.

Βεβαίως μου αρέσουν και άλλα σπορ καλοκαιρινά και χειμερινά, όπως το μπάσκετ.

Παρέμβαση Σανκαρέ: Μα το μπάσκετ δεν είναι μόνο χειμερινό σπορ

Θέλω να ανακαλύψω τη χώρα και φυσικά θέλω να πάω σε εστιατόρια μιας και ο καιρός είναι πολύ καλός. Ο γιος μου αγαπάει πολύ να επισκέπτεται μουσεία και η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μουσεία

Ερώτηση Σανκαρέ: Μα καλά, πότε πήγες τελευταία φορά σε μουσείο;

Ναι πράγματι, πάει πολύς καιρός αλλά ήμουν και στην Αγγλία. Από εκεί και πέρα, ο ελεύθερος χρόνος είναι συνυφασμένος με την οικογένειά μου και μαζί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα.

Νιάς: Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να παίξουμε μπάλα

Παρέμβαση Σανκαρέ: Δεν απαντάς στο ερώτημα, μου έλεγες ότι σου αρέσει το διάβασμα.

Όχι, όχι καθόλου! Μου αρέσει το μπάσκετ, μου αρέσει η μουσική και να βρίσκομαι με τους φίλους.

Ερώτηση Σανκαρέ: Σου αρέσει, δηλαδή, ο διαλογισμός;

Όχι, όχι. Μου αρέσει να βρίσκομαι στην παραλία με τον ήλιο και αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνω τζετ σκι.

Αντί επιλόγου, ο κάθε ένας να πει μία λέξη ή φράση που χαρακτηρίζει τον κάθε έναν από τους άλλους δύο.

Σανκαρέ: Για τον Γένι θα πω ότι είναι διπλωμάτης, ο τύπος του «Ζήτω η Γαλλία», αριστοκράτης και καλή καρδιά. Ο Σεχ είναι και αυτός αριστοκράτης, πολύ διακριτικός, δεν μιλάει πολύ και έχει και αυτός μια καλή καρδιά.

Ενγκμπακοτό: Θα ξεκινήσω για τον Σεχ και θα πω ότι είναι ένας άνθρωπος διακριτικός και ήρεμος. Είναι μια ήρεμη δύναμη. Για τον Γιουνούς θα πω ότι είναι Ζούμπα Καφέ. Και το εξηγώ: Ζούμπα γιατί του αρέσει ο χορός και καφές γιατί του αρέσει ο παγωμένος ελληνικός καφές. Πάνω από όλα όμως θα πω ότι είναι ένας άνθρωπος ευθύς, στον οποίο δεν αρέσει η αδικία.

Νιάς: Για τον Γενί θα πω ότι είναι η χαρά της ζωής. Ένας άνθρωπος που πάντα χαμογελάει, ένας άνθρωπος καλός. Μια μεγάλη καρδιά. Για τον Γιουνούς θα πω ότι είναι ένας άνθρωπος μυστηριώδης. Αρχικά η επαφή μαζί του δεν είναι εύκολη, όταν όμως τον γνωρίζεις καλύτερα καταλαβαίνεις ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Ένας άνθρωπος με αξίες.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News