Σάμιος: «Κι άλλους Μπουζούκηδες και Χατζηγιοβάνηδες»!

Και ο Σάμιος στο μυαλό του Γιάννη Αλαφούζου

Ο Βαγγέλης Σάμιος επέστρεψε στον Παναθηναϊκό αναλαμβάνοντας αρχιπροπονητής της Ακαδημίας, μίλησε για τον απώτερο σκοπό της ανάδειξης νέων… Μπουζούκηδων και Χατζηγιοβάνηδων.

Τι συναισθήματα σου δημιουργεί η επιστροφή σου στον Παναθηναϊκό;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που γυρίζω στο σπίτι μου. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να μπορέσουμε να φτάσουμε την ακαδημία εκεί που της αξίζει. Η ακαδημία είναι σημαντική για τον Παναθηναϊκό και επειδή έχουμε και παιδιά της ακαδημίας που ανέβηκαν πρόσφατα στην πρώτη ομάδα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνει σωστή εκπαίδευση εντός και εκτός γηπέδου. Αυτός είναι ο ρόλος της ακαδημίας και θα προσπαθήσουμε όλοι με τη δουλειά μας να εξυψώσουμε την ακαδημία μας».

Θεωρείς ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο την ακαδημία;

«Αυτό θέλει αξιολόγηση. Οι άνθρωποι που υπάρχουν τώρα, υπήρχαν και στο προηγούμενο πλάνο, άρα θεωρώ ότι θα είναι εύκολο να μπουν στη διαδικασία που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν δουλέψει όλοι αυτή τη διαδικασία. Θα κάνω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους προπονητές και θα τα συζητήσουμε».

Τι σημαίνει για σένα η ακαδημία του Παναθηναϊκού;

«Είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός! Μεγαλώνεις ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους την ιστορία του Παναθηναϊκού και τη δυναμική του συλλόγου. Πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που είναι μέλη ενός συλλόγου με τόσο μεγάλη ιστορία και πολλές επιτυχίες σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε αγωνιστικό είτε κοινωνικό. Η ακαδημία και το 2013 και το 2017 τροφοδότησε την πρώτη ομάδα και στήριξε το σύλλογο σε δύσκολες στιγμές. Αυτό τα λέει όλα. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είμαστε, βάζοντας το λιθαράκι μας στην ιστορία του Παναθηναϊκού».

Έχει και εκπαιδευτικό ρόλο η ακαδημία;

«Πάνω απ’ όλα. Οι προπονητές είναι πρώτα παιδαγωγοί γιατί είναι πρότυπα για τα παιδιά. Εκτός από το ποδοσφαιρικό πρέπει να τους μεταφέρουμε αξίες ζωής, ηθικές αξίες ώστε να μπορέσουμε ακόμα και αν δεν γίνουν ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας, να έρχονται στο γήπεδο και να έχουν τη συμπεριφορά που πρέπει για όσους έχουν μεγαλώσει στον Παναθηναϊκό».

Είναι πιο δύσκολο πλέον για τους προπονητές της ακαδημίας να κρατήσουν τα μυαλά στο κεφάλι των νεαρών ποδοσφαιριστών;

«Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι παρεμβολές από το εξωτερικό περιβάλλον είναι πάρα πολλές. Είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να αξιολογήσουμε μέσα από δυσκολίες τους χαρακτήρες και να διαπιστώσουμε εάν μπορούν να σταδιοδρομήσουν στον Παναθηναϊκό ή γενικά σε υψηλό επίπεδο. Εάν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σωστή αξιολόγηση. Εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να μείνουν σταθεροί στις απόψεις και στις αξίες τους, θα τα καταφέρουν και μετά».

Βλέποντας το μέλλον τι θα ήθελες να πετύχεις στον Παναθηναϊκό;

«Να βγάλουμε και άλλους Μπουζούκηδες και Χα τζηγιοβάνηδες! Να καθόμαστε εμείς οι προπονητές γύρω από ένα τραπέζι και να τους βλέπουμε να πετυχαίνουν στη ζωή τους και να γνωρίζουμε σαν ηθική επιβράβευση ότι βάλαμε ένα λιθαράκι με την ομαδική προσπάθεια της ακαδημίας, ανοίγοντας το δρόμο για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Όλα τα παιδιά στην ακαδημία μας έρχονται με ένα όνειρο: να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού. Όταν τα καταφέρουμε, αισθανόμαστε όχι απλά όμορφα αλλά και κάτι παραπάνω».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News